Black Box 4/6/2019

Black Box 4/6/2019

- Η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας -και τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν χθες στη Βουλή- εξορθολογίζει το νομικό μας σύστημα και επιπλέον ομαλοποιεί τις συνθήκες για το τραπεζικό σύστημα ώστε να επιταχυνθούν διαδικασίες αναδιάρθρωσης μεγάλων δανείων. Πρόκειται για ουσιαστική μεταρρύθμιση την οποία πρέπει να υποστηρίξουν οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να μην ξαναδούμε καθαρίστριες να καταδικάζονται σε ισόβια επειδή πλαστογράφησαν ένα απολυτήριο δημοτικού. Είναι καιρός η χώρα να ξεφύγει από πρακτικές της δεκαετίας του 1950.

- Ας ελπίσουμε σήμερα να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο 2019.

- Γιατί αύριο Τετάρτη, η δυσάρεστη έκπληξη είναι δεδομένη με την έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία. Μέσω της έκθεσης, από τα πιο επίσημα χείλη, θα πληροφορηθούμε ότι είχαν απόλυτο δίκιο όσοι υποστήριζαν ότι το «Ευκλείδη δώστα όλα» δεν το σηκώνουν οι αντοχές της οικονομίας. Η απουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη από το χθεσινό Euroworking Group ασχέτως των όποιων δικαιολογιών είναι κακός οιωνός.

- Δείχνουν να παγιώνονται οι ανατροπές στα μερίδια των χρηματιστηριακών εταιρειών. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ κατακτά την πρώτη θέση και μάλιστα με μερίδιο σημαντικά αυξημένο καθώς τον Μάιο έκανε το 21,57% των συναλλαγών του ΧΑ. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Εθνική Χρηματιστηριακή με 16,22%, έπεται η Εurobank με 13,06% , η Euroxx με 12,93% και η UBS με  5,15%.

- Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ προηγείται και στην συνολική κατάταξη πενταμήνου, με Εurobank, Euroxx, Εθνική, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Finance, UBS, Παντελάκης, Δεπόλας και Merit να συνθέτουν την πρώτη δεκάδα.

- Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της συμπλήρωσης δεκαετίας στη θέση, ο Β' αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  Ξενοφών Αυλωνίτης υπέβαλλε στις 31 Μαΐου την παραίτηση του. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Επιτροπής θα συνεχίσει να ασκεί τυπικά τα καθήκοντα του αντιπροέδρου μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης.

- Καθώς η θητεία της διοίκησης Γκότση λήγει τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών να τους αντικαταστήσει όλους μαζί. Κι όχι επειδή οι Χ. Γκότσης και Ν. Τρουλινός είναι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖA, αλλά επειδή είναι η πιο αποτυχημένη διοίκηση που έχει περάσει από την Επιτροπή όπως απέδειξε και στον πιο δύσπιστο το σκάνδαλο της Folli Folie.