Black Box 4/1/2017

Black Box 4/1/2017

- Επιμένουν οι πηγές από τις Βρυξέλλες πως -πρακτικά τουλάχιστον- ακόμη δεν έχει χαθεί η ευκαιρία για συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο προσθέτουν. Οι ίδιες πηγές όταν ερωτώνται πότε θα έρθουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, απαντούν πως για να ανακοινωθεί η κάθοδος πρέπει να έχει αρχίσει «να μπαίνει το νερό στο αυλάκι». Στις 12 Ιανουαρίου έχουμε συνεδρίαση του Εuroworking Group, οπότε θα φανεί πώς πάνε τα πράγματα.

- Ο γενικός δείκτης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κατάφερε χθες να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 650 μονάδων με τζίρο 40 εκατ. –δηλαδή όχι υψηλό, αλλά λογικό αφού ήταν η πρώτη συνεδρίαση του έτους για τους ξένους θεσμικούς.

- Η μετοχή της Αttica Βank συνέχισε την ξέφρενη κούρσα ανόδου και έκλεισε χθες με κέρδη 18,92%. Αν σε λίγες συνεδριάσεις η μετοχή βρεθεί σε ελεύθερη πτώση, οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι μεγάλες.

- Επ΄ ευκαιρία, να σημειώσουμε την επικοινωνιακή επίθεση που ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χαράλαμπος Γκότσης με άρθρα και συνεντεύξεις για το έργο του. Συμβαίνει κάτι;

-Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ξεχώρισε και η μετοχή της Cynergy (+6,41%). H μετοχή είναι συγκεντρωμένη σε ποσοστό 85%.

- Κατήφεια και απογοήτευση επικράτησε στην εκδήλωση για την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς στο ΧΑ. Οι εκπρόσωποι των εισηγμένων εταιριών ήταν αλλού. Στα γραφεία τους; Σε χειμερινά θέρετρα; Πάντως στο ΧΑ δεν ήταν.

- Με τη συμφωνία ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για το κόστος της ενέργειας, άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας νικελίου. Οι οφειλές των 300 εκατ. προς τη ΔΕΗ που έχει συσσωρεύσει η ΛΑΡΚΟ, είναι ζήτημα που διευθετείται. Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της μονάδας θα είναι θέμα του ιδιώτη.

- Για την Εθνική Ασφαλιστική οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι είναι ο εξής ένας: η κινεζική Fosun. Όχι ότι οι άλλες τρείς εταιρίες δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον, αλλά ΝΝ, Fairfax και Allianz φαίνεται πως μάλλον θέλουν να είναι από κοντά και να παρακολουθούν από πρώτο χέρι τη διαδικασία. Άλλωστε έχουν πολύχρονες σχέσεις διαμορφωμένες με τράπεζες, όπως π.χ. η ΝΝ με την Πειραιώς, η Εurolife με την Eurobank. Βέβαια υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο, τελικά να κινηθούν για να κλείσουν το δρόμο σε κάποιο ανταγωνιστή, αλλά δεν είναι τόσο απλό και κυρίως θα είναι μια πολύ ακριβή απόφαση.

 - Οι πληροφορίες που ήρθαν από την Κύπρο για τη θυγατρική της ΕΤΕ στη Μεγαλόνησο, κάνουν λόγο για μια και μοναδική προσφορά από την ATLAS. Oι πληροφορίες που έρχονται από τη διοίκηση της ΕΤΕ είναι ότι μια προσφορά ισούται με καμία προσφορά. Η διοίκηση της ΕΤΕ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαδικασία πώλησης με έναν και μοναδικό ενδιαφερόμενο. Η συνέχεια επί της οθόνης.