Black Box 3/1/2017

Black Box 3/1/2017

- Φαινομενικά επικρατεί ηρεμία κι όλα δείχνουν να κινούνται ακόμη στους ρυθμούς των εορτών. Ωστόσο, οι διεργασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση εντείνονται και στα κυβερνητικά κλιμάκια που ασχολούνται με την προετοιμασία για την αξιολόγηση (π.χ. Χουλιαράκης) επικρατεί εγρήγορση.

- Η κυβέρνηση στο νέο κύκλο συνομιλιών επενδύει σε μια νέα βάση διαπραγμάτευσης που συνοψίζεται στη θέση: Να πάρουμε μελλοντικά μέτρα, να τα περιγράψουμε, να δεσμευτούμε, αλλά μην τα ψηφίσουμε τώρα. Πιστεύουν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να κλείσει η αξιολόγηση και το ΔΝΤ να περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε αν δεν συμφωνήσουν μέχρι τον Φεβρουάριο πάμε σε εκλογές, οπότε τα νέα οδυνηρά μέτρα είναι απλώς ζήτημα χρόνου, αφού στην Κυβέρνηση δεν έχουν διάθεση να αφήσουν τις καρέκλες. Το ζήτημα βέβαια είναι τι προθέσεις έχουν οι δανειστές.

 - «Γλώσσες: Άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ευχέρεια στα ελληνικά θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν». Από την προκήρυξη για τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ. Για να μην ξεχνιόμαστε που οδήγησε το τραπεζικό σύστημα η πρώτη φορά Αριστερά.

- Σαν γύπες τριγυρνούν στις τράπεζες εκπρόσωποι κυρίως αμερικανικών funds που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χρεωμένες ελληνικές εταιρίες στην απομόχλευση των χαρτοφυλακίων που θα κληθούν να κάνουν οι τράπεζες το 2017.

- Σημειώστε πως και στις άλλες τράπεζες είναι πλέον αισθητή η συνεχιζόμενη διοικητική εκκρεμότητα της Τράπεζας Πειραιώς με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Εκ των πραγμάτων από μεταβατικά σχήματα δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για αναδιαρθρώσεις μεγάλων δανείων που έχουν στρατηγική σημασία.

-Τζίρος μόλις 10,4 εκατ. ευρώ χθες στο Χρηματιστήριο, λόγω της αργίας στις αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι χωρίς ξένους, το ΧΑ δεν υπάρχει. Από σήμερα που επιστρέφουν θα δούμε τις διαθέσεις τους.

- Η μετοχή της Αttica Βank έκλεισε με κέρδη 27,59%. Η στήλη είχε προειδοποιήσει σχετικά με φημολογούμενη νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ για την αναβαλλόμενη φορολογία που δίνει λύση στο πρόβλημα της Αttica. Χθες στην αγορά κάποιοι προφανώς πόνταραν υπέρ της από μηχανής… νομοθέτησης που απαλλάσσει την Τράπεζα από τον κίνδυνο αύξησης κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου.

- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα έπρεπε να είχε φροντίσει με την αποστολή μιας επιστολής στην Αttica Bank να διευκρινιστεί το θέμα, ώστε μην σέρνουν τέτοιες φήμες και μετατρέπεται το Χρηματιστήριο σε ρουλέτα; Φυσιολογικά θα έπρεπε, αλλά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης φαίνεται πως δεν θέλει να ενοχλεί το παράλληλο τραπεζικό σύστημα του κ. Δραγασάκη.

- Τη σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα παίρνει τώρα η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο.