Black Box 31/01/2019

Black Box 31/01/2019

- Ευρωπαϊκές νάρκες: Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έρπει τελευταία ένας προβληματισμός σχετικά με τις αγορές ακινήτων από τις τράπεζες στους πλειστηριασμούς. Επειδή οι αγορές γίνονται πάντοτε αρκετά κοντά στην αρχική τιμή, η οποία και «αντανακλά» την εγγύηση που έχει γράψει η τράπεζα, τίθενται νομικά ερωτήματα εσωτερικής πληροφόρησης, στρέβλωσης της αγοράς κλπ. Η απάντηση που δίνεται αρμοδίως είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και προς το παρόν φαίνεται πως πείθει.

- Σημειώστε μια ακόμη φημολογία που μας έρχεται από την εσπερία: Φαίνεται πως γίνονται κάποιες πρώιμες εσωτερικές συζητήσεις διαφόρων σχεδίων για χρήση κεφαλαίων από το δημοσιονομικό απόθεμα με στόχο τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, ακόμη και με τη δημιουργία bad bank.

- Τα μυστήρια της Τράπεζας Αττικής: Θεωρητικά ο Πρόεδρος της Τράπεζας Π. Ρουμελιώτης, έπρεπε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου να αποχωρήσει λόγω του γνωστού ξυλοδαρμού. Γιατί αυτό δεν συνέβη είναι άγνωστο, τουλάχιστον για τη στήλη. Αντί της παραίτησης διέρρευσαν στον τύπο (από ποιόν άραγε;) τα υποτιθέμενα απόρρητα έγγραφα για τα δάνεια Καλογρίτσα.

- «Είναι στα πατώματα» ήταν η απάντηση που έλαβε η στήλη στο ερώτημα τι κάνουν οι βασικοί μέτοχοι της ΤΙΤΑΝ μετά το φιάσκο της δημόσιας πρότασης. Στο μεταξύ, η σκόνη κάθεται και η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί με νέες εγκρίσεις, τιμές κλπ.

- Είναι απορίας άξιο τι κάνουν στην PQH του κ. Ορέστη Τσακαλώτου και των λοιπών δυνάμεων. Τον Απρίλιο συμπληρώνονται αισίως τρία χρόνια από τότε που η PQH ανέλαβε την εκκαθάριση των bad bank και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Οι τράπεζες έχοντας μικρότερα χρονικά περιθώρια στη διάθεση τους πούλησαν αρκετά δισεκατομμύρια NPLs. Στην PQH, τρία χρόνια τώρα, όλο προετοιμάζονται κι όλο υποσχέσεις δίνουν ότι θα δούμε σύντομα αποτελέσματα…