Black Box 30/1/2017

Black Box 30/1/2017

- Η εβδομάδα ξεκινά με το βαρύ κλίμα που διαμόρφωσαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση, παρά τα όσα λένε δημοσίως τα στελέχη της, θέλει να αποφύγει τις εκλογές ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό και ασχέτως της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ που ευθυγραμμίζεται με τις κομματικές σκοπιμότητες, το Μαξίμου είναι έτοιμο για μεγάλες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ενώ ταυτόχρονα εναποθέτει ελπίδες στην Κομισιόν και σε ενδεχόμενο διαμεσολαβητικό της ρόλο. Αν τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν είναι ευθέως ταπεινωτικά και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πολιτικής διαχείρισης, τότε ανοίγει ενδεχόμενο των εκλογών. Προς το παρόν όμως είμαστε στη φάση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τον συμβιβασμό.

- Αύριο είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στο Λονδίνο των προσφορών για την AVIS, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι η στιγμή της αλήθειας, καθώς θα πληροφορηθούμε σε ποιο βαθμό όλοι αυτοί που ζήτησαν και πήραν πληροφορίες ( Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, funds κλπ) ενδιαφέρονταν πραγματικά ή απλώς ήθελαν να ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία της εταιρείας.

- Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θέτει ζητήματα τόσο για την επιλογή των διοικήσεων τους, όσο και κυρίως για τα κόκκινα δάνεια και την αντιμετώπισή τους. Το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων δεν είναι ακόμη έτοιμο, ενώ οι διαρροές πως το Δ.Ν.Τ. σε άλλη έκθεση του ζητά "ρεζέρβα" 10 δις ευρώ για ενδεχόμενη τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Το Ταμείο διακρίνει κινδύνους λόγω των καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του μεγάλου ποσοστού αναβαλλόμενης φορολογίας που έχουν οι τράπεζες τα εποπτικά τους κεφάλαια. Όπως ανέφεραν αναλυτές που ξέρουν σε βάθος τους ισολογισμούς των τραπεζών, ο προσδιορισμός των αναγκών στα 10 δις δημιουργεί κάποιες υποψίες. Την τελευταία φορά, δηλαδή στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, το Ταμείο είχε προσδιορίσει τις ανάγκες στα 25 δις, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως με τις σημερινές συνθήκες η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση φαίνεται οτι θα είναι επιλεκτική, δηλαδή δεν θα αφορά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά πιθανόν δύο από αυτές.

- Όπως λένε, όλα τα κακά έρχονται μαζί. Η στήλη θυμήθηκε τη συγκεκριμένη ρήση, γιατί κάτι πήρε το αυτί της πως η τρόικα ζητά από τους τραπεζίτες να κουρέψουν και τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τα συγκεκριμένα δάνεια μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο, γιατί ήταν δύσκολο να θεωρηθούν αφερέγγυα, καθώς τα εγγυόταν η Ελληνική Δημοκρατία. Ο λογαριασμός των συγκεκριμένων δανείων λέγεται πως είναι μεγάλος, καθώς περιλαμβάνει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια στεγαστικά τα οποία βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση (πρόκειται για δάνεια που είχαν δοθεί σε παλιννοστούντες, σεισμόπληκτους, ρομά κλπ.) άλλα 5-6 δισ. που δόθηκαν σε ΔΕΚΟ, κρατικές εταιρίες κλπ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ ένα ακόμα ποσό της τάξης των 2-2,5 δισ. χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση άλλων αναγκών όπως του ΤΑΝΕΟ κλπ.

- Οι φήμες στην αγορά θέλουν τον ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΑΝΕΚ να είναι μεταξύ των εισηγμένων που εξετάζουν την έκδοση ομολογιακών δανείων.

- Ο ιδιωτικός τομέας κινείται με άλλους ρυθμούς. Τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένη και τον Μάρτιο, δηλαδή μόλις σε τέσσερις μήνες μετά, θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για την ανακαίνιση της ξενοδοχειακής μονάδας.

- Η στήλη είχε επισημάνει έγκαιρα την κινητικότητα για επενδύσεις στο ξενοδοχειακό τομέα. Η Αθήνα είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν την αγορά, είναι σε εξέλιξη πολλές σχετικές συζητήσεις για νέες μονάδες. Για παράδειγμα το Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων ετοιμάζει νέο διαγωνισμό για το Εσπερία στην Σταδίου. Η Wyndham Group ήρθε σε συμφωνία και για δεύτερο ξενοδοχείο της αλυσίδας στο κέντρο. Το Ledra στη Συγγρού βγαίνει σε νέο πλειστηριασμό με χαμηλότερο τίμημα και λέγεται πως ενδιαφέρονται ξένες αλυσίδες αλλά και έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης. Στην αγορά λέγεται ότι πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες αφορούν κτίρια στην Πατησίων και στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.