Black Box 28/06/2019

Black Box 28/06/2019

- Με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2019 και από Δευτέρα ξεκινά μια νέα - και πολλά υποσχόμενη σε συγκινήσεις- περίοδος για το Χρηματιστήριο. Οι αγοραστές εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μετά τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα θετικά γεγονότα αθροίζεται το κλείδωμα του deal για τα NPLs της Eurobank.

- «Η ΔΕΗ ούτε καταρρέει, ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ούτε αποτελεί καυτή πατάτα. Αντιμετωπίζει θέματα ακόμη και διαρθρωτικά, αλλά και προβλήματα που μπορεί να λυθούν». Τάδε έφη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση, για να καταλήξει στη συνέχεια ότι η επιχείρηση χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή.

- Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Παναγιωτάκης τόσα χρόνια που κάθεται σε αυτήν την καρέκλα, γιατί δυσκολευόταν να μας πει ότι η ΔΕΗ χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή και έχανε χρόνο προσπαθώντας να πουλήσει για 200 εκατ. δύο ζημιογόνες μονάδες;

- Τίτλοι τέλους έπεσαν χθες για Θωμά Λιακουνάκο και υιό όσον αφορά την Euromedica. Ένας επιχειρηματίας που πρωταγωνίστησε το διάστημα 1990 - 2008, με πολυσχιδείς δραστηριότητες και έντονη χρηματιστηριακή παρουσία, μια προσωπικότητα που ταυτίστηκε με τη λεγόμενη εποχή της αστακομακαρονάδας. Η αγορά τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί να εξελίσσεται σε slow motion η επιχειρηματική κατάρρευση του Θ. Λιακουνάκου.

- Και η στήλη θέλει να σταθεί στην πτώση σε slow motion, επειδή δίνει το μέτρο με το οποίο κινείται η ελληνική αγορά. Τα δάνεια της Εuromedica (εκτός της Πειραιώς) βγήκαν προς πώληση τον Αύγουστο 2017. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε τον Δεκέμβριο 2017 και έκτοτε έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες, για να γίνει χθες το πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της Euromedica με τον διορισμό του νέου ΔΣ. Δηλαδή το fund που αγόρασε τα δάνεια των τριών τραπεζών ασχολείται επί 23 μήνες με τη Euromedica και μόλις χθες κατάφερε να αποκτήσει εκπροσώπηση στο ΔΣ για να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξυγίανσης.

- Είναι απογοητευτικό να παρακολουθείς τον υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για την καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό στη Lamda. Με την ευκαιρία, η στήλη συμμερίζεται τον επενδυτικό ενθουσιασμό λόγω Ελληνικού για τη μετοχή της Lamda -χθες ενισχύθηκε 3,25% φτάνοντας τα 8,9 ευρώ- αλλά η επένδυση του Ελληνικού θα γίνει από άλλο φορέα. Η Lamda μια διαχειριστική αμοιβή θα εισπράττει.

- Δύσκολη και σαφώς πιο περίπλοκη έγινε για Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ η αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού μετά την ΠΝΠ.