Black Box 27/05/2019

Black Box 27/05/2019

- Σήμερα ξεκινά για τη χώρα μια νέα πολιτική περίοδος καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν τόσο εντυπωσιακά που οδηγούν σε πρόωρες κάλπες. Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας κάνει πλέον τους επενδυτές να βλέπουν πιο ξεκάθαρα την προοπτική αυτοδυναμίας και κατ' επέκταση τον περιορισμό του πολιτικού κινδύνου.

- Η σημερινή ημέρα χρηματιστηριακά αλλά και γενικότερα  θα κινηθεί στα απόνερα των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Αναμένεται να έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις για το πως εξέλαβαν οι επενδυτές την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη ίσως το διαπιστώσουμε  από αύριο, καθώς σήμερα είναι αργία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

-Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, θα χρειαστεί κάποιο εύλογο διάστημα μέχρι να γίνει πλήρης αποτίμηση των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται όσον αφορά αλλαγές που θα έχουμε σε επίπεδο προσώπων και κυρίως στην ευρωπαϊκή πολιτική.

- Αύριο, Τρίτη, λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.  Η στήλη  δεν θέλει μια τέτοια ημέρα να είναι απαισιόδοξη και για αυτό θα το διατυπώσει ως εξής: Αν πετύχει ο διαγωνισμός και πουληθούν οι δύο μονάδες θα είναι έκπληξη. Και μάλιστα μεγάλη έκπληξη.

-  Ασφαλώς θα έχετε παρακολουθήσει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο αδελφών και βασικών μετόχων της Creta Farm. Η στήλη δεν ενδιαφέρεται για την κατάληξη της διαμάχης αλλά οφείλει να καταθέσει την έκπληξή της για τα όσα καταγγέλλονται. Έχουν κατατεθεί μηνύσεις  μέχρι και για απευθείας μεταφορές κεφαλαίων από εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς  σε προσωπικούς λογαριασμούς βασικού μετόχου.  Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών και κάποιες από αυτές έχουν ήδη τεθεί υπόψη της δικαιοσύνης.  Μιλάμε για εξωφρενικές καταστάσεις, ειδικά για εισηγμένη εταιρεία: ανύπαρκτες συμβάσεις και ανύπαρκτα έργα βάσει των οποίων γίνονταν πληρωμές,  δαπάνες εκτός κάθε λογικής και οτιδήποτε άλλο φανταστείτε.

- Αν αυτές οι καταγγελίες ισχύουν -λέγεται ότι συνοδεύονται από στοιχεία-  τι ευθύνη έχουν οι ορκωτοί ελεγκτές;  Πως τους δάνειζαν οι τράπεζες ενώ γινόταν όλο αυτό το πάρτι;  Τι λέει σήμερα η ΕΙΒ που επίσης έχει δώσει δάνεια στην Creta Farm; Ασχέτως αν η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι μικρή και η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών -πάνω από 80%- είναι στα χέρια των δύο βασικών μετόχων, τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και οι τράπεζες χρειάζεται να αντιμετωπίσουν  το πρόβλημα με σοβαρότητα  και περίσκεψη.  Να βρεθούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις οι οποίες θα κλείσουν αυτήν την εξαιρετικά δυσάρεστη υπόθεση, διασώζοντας καταρχήν τους περίπου 800 εργαζόμενους της εταιρείας και κατά δεύτερον τερματίζοντας τον διασυρμό της ελληνικής αγοράς και της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

- Η Εθνική Τράπεζα έλαβε τις μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το πακέτο "Mirror" το οποίο περιλαμβάνει κόκκινα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1 δισ και τώρα είναι στη διαδικασία  κατάρτισης της sort list. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί δύο -τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η πώληση.  Εξάλλου αρχές με μέσα Ιουνίου περιμένουμε και την απόφαση για την πώληση του πακέτου "Symbol".

-Αν όχι αυτήν την εβδομάδα, τότε στις αρχές της επόμενης με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (3/6),  περιμένουμε τις ανακοινώσεις της τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της μονάδας των κόκκινων δανείων.

-Την Παρασκευή, 31 Μαΐου, εκτός απροόπτου, παραιτείται από τη θέση του ο  Β΄Αντιπρόεδρος της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  Ξεν. Αυλωνίτης, λόγω της συμπλήρωσης δύο θητείων στη θέση. Ο κ. Αυλωνίτης θα παραμείνει στην Επιτροπή, καθώς είναι μόνιμος υπάλληλος, έχοντας πλέον διαφορετικό ρόλο.