Black Box 19/04/2019

Black Box 19/04/2019

- Σε φάση σταθεροποίησης και συσσώρευσης λόγω Πάσχα δείχνει να μπαίνει προσωρινά το ΧΑ. Η αγορά δεν θα λειτουργήσει σήμερα ούτε και τη Δευτέρα λόγω Πάσχα καθολικών και συνεπώς η ερχόμενη εβδομάδα έχει μόνον τρεις συνεδριάσεις. Λειψή, με 4 συνεδριάσεις  θα είναι και η μεθεπόμενη εβδομάδα λόγω της Δευτέρας του Πάσχα.

- Πύκνωσαν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιδόσεις της οικονομίας: Το ΙΟΒΕ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης ίδιο ή ελαφρά χαμηλότερο σε σχέση με το 2018 λόγω επιβράδυνσης των επενδύσεων. Τον ίδιο λόγο επικαλείται και η Capital Economics που κατεβάζει σημαντικά τον πήχη για φέτος στο 1,5% και 0,5% το 2020. Ταυτόχρονα η PwC σε έρευνα της προσδιορίζει το ποσοστό των εταιρειών zombie στο 26% του συνόλου και μάλιστα αναφέρει πως έχουν με οφειλές 15 δισ. στις τράπεζες και 10 δισ. σε τρίτους.

- Περιμένοντας τις αποφάσεις της Εθνικής για το πακέτο Symbol και λόγω των εκτιμήσεων που κυκλοφόρησαν στην αγορά για αισθητή πτώση του προσφερόμενου τιμήματος σε σχέση με άλλες ανάλογες συναλλαγές, η στήλη προσπάθησε να διερευνήσει το ζήτημα.

- Οι συγκρίσεις λοιπόν του Symbol της ΕΤΕ με τα πακέτα Amoeba της Πειραιώς και Jupiter της Alpha Bank είναι ατυχείς. Μπορεί και τα τρία πακέτα να περιλαμβάνουν δάνεια με εξασφαλίσεις ακινήτων, αλλά εκεί σταματούν οι συγκρίσεις. Το μεν πρώτο είχε μόλις 130 φακέλους-δάνεια το δε δεύτερο μόλις 270. Δηλαδή, μεγάλους πελάτες των τραπεζών που είχαν ενέχυρα αξιόλογα εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα.

- Το Symbol περιλαμβάνει 4000 δάνεια με 8000 ακίνητα (τα νούμερα είναι στρογγυλοποιημένα). Δηλαδή πληθώρα μικρών ακινήτων με αμφίβολη προοπτική ρευστοποίησης. Είναι δάνεια μικρομεσαίων εταιριών, κατηγορία που οι επισφάλειες είναι της τάξης του 70-75%. Επίσης από τα 4000 δάνεια το 1/3 έχει κοκκινίσει πριν από την κρίση.

- Συμπέρασμα: Μια τιμή μεταξύ 20% και 25% για το Symbol είναι πολύ πιθανή.

- Δεδομένη θεωρείται μια νέα τρίμηνη παράταση από τον SSM στην Τράπεζα Πειραιώς για την εφαρμογή του κεφαλαιακού της πλάνου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μετάθεση από τον Σεπτέμβριο στον Δεκέμβριο, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο να ολοκληρωθούν οι ενέργειες που η τράπεζα ήδη έχει δρομολογήσει.