Black Box 18/01/2017

Black Box 18/01/2017

-Αν περάσει ο Μάρτιος χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η χώρα θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό λένε ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και  καταγράφουν πως ούτως ή άλλως η καθυστέρηση, ακόμη και εντός των αναμενόμενων πλαισίων,  μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα.

-Η κυβέρνηση φέρεται διχασμένη σε δυο στρατόπεδα. Το πρώτο εισηγείται στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, όσο βαρύ και να είναι το πολιτικό κόστος, γιατί διαφορετικά η χώρα θα χτυπήσει στον τοίχο. Το δεύτερο στρατόπεδο, έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι στην ΕΕ φοβούνται το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα και πιέζει να μην υποχωρήσει η Κυβέρνηση γιατί αν αποδεχθεί τα όσα ζητούν οι δανειστές, τότε  ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανιστεί πολιτικά. Προς το παρόν τουλάχιστον, ο Πρωθυπουργός λένε ότι τάσσεται με το πρώτο στρατόπεδο.

- Εν τω μεταξύ το ΧΑ -τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες με αρνητικό πρόσημο- παραμένει παγιδευμένο στον βάλτο της αξιολόγησης. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες μετοχές που συνεχίζουν αυτόνομη πορεία, όπως πχ η Cenergy Holdings που χθες έκλεισε με κέρδη 4,79%, η Fourlis (+2,62%), η Σαράντης κά.

- Η Τουρκική Κilic και η αμερικανική Amera, λέγεται ότι είναι οι δύο εταιρίες  που έχουν δείξει στις τράπεζες ότι διατηρούν σοβαρό ενδιαφέρον για την απόκτηση των ιχθυοτροφείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

- Σε αγορές του εξωτερικού λέγεται ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες του  Stoiximan οι κ. Φ. Μπόμπολας και Δ. Μάρης. Οι δυο επιχειρηματίες έχουν φιλόδοξα σχέδια ευρωπαϊκής επέκτασης για την στοιχηματική εταιρία και είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

- Δεν κεφαλαιοποίησαν τελικά οι πιστώτριες τράπεζες  μια οφειλή περίπου 20 εκατ. της Μπάμπης Βωβός, όπως είχαν αποφασίσει. Η αιτία φημολογείται ότι είναι πως θα υπερέβαιναν  το 67% και θα ήταν υποχρεωμένες να κάνουν δημόσια πρόταση.

- Δυσκολίες λέγεται ότι έχουν ανακύψει για την εξεύρεση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου. Όχι ότι τελικά δεν θα βρεθεί κάποιος πρόθυμος, αλλά τα στελέχη υψηλού προφίλ από την ελληνική αγορά στα οποία απευθύνονται , δεν το συζητούν επειδή θεωρούν ότι είναι μια θέση χαμηλά αμειβόμενη με μεγάλες ευθύνες και εξασφαλισμένη την παρέα με τους εισαγγελικούς λειτουργούς.