Black Box 16/1/2017

Black Box 16/1/2017

-Η εβδομάδα ξεκινά με το βλέμμα στραμμένο στην αξιολόγηση. Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να δώσει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. όπως και την μείωση του αφορολόγητου, προκειμένου να διατηρήσει την "κόκκινη γραμμή" της και να μην μειωθούν περισσότερο οι συντάξεις. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναμφίβολα θα δώσουν τον τόνο στην αγορά αυτήν την εβδομάδα. Στο μεταξύ, από αύριο Τρίτη, ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου των μεγάλων εταιρειών της Wall Street. Την αυλαία ανοίγει αύριο η Μorgan Stanley. Η εβδομάδα θα κλείσει με τη σφραγίδα της Standard and Poor''s, καθώς την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

- Η ΦΑΜΑΡ, η φαρμακευτική εταιρεία του ομίλου Μαρινόπουλου δεν ήταν το διαμάντι στο στέμμα του ομίλου, για την οποία οι τράπεζες είχαν απαιτήσει και λάβει τις μετοχές της ως collateral, έναντι της τελευταίας δανειοδότησης που έκαναν προς τον όμιλο; Αυτή δεν ήταν η εταιρεία την πώληση της οποίας είχαν αναθέσει στη Lazard, η οποία και είχε απευθυνθεί στην αγορά για να διερευνήσει το σχετικό ενδιαφέρον; Για αυτήν την εταιρία δεν υποτίθεται οτι είχε επιδείξει ενδιαφέρον ινδικός όμιλος;

- Πως έγινε τώρα και το διαμάντι του στέμματος, η καλή φαρμακευτική εταιρία κατέληξε μεταξύ των εταιριών με δάνεια σε καθυστέρηση, που οι τράπεζες θα παραδώσουν τη διαχείριση τους στην θυγατρική του KKR, την Pillarstone, η οποία θα αναλάβει να αναστήσει προβληματικές επιχειρήσεις; Απαντήσεις δεν υπάρχουν στα ερωτήματα, εκτός κι αν αληθεύει η πληροφορία ότι τα συμβόλαια παραγωγής φαρμάκων που είχε η Famar με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μεταφερθεί... κάπου αλλού. Γιατί αν αληθεύει, τότε οι τράπεζες βρέθηκαν με ένα κέλυφος στα χέρια τους.

- Πολύ κοντά στην απόκτηση των Αστεριών της Γλυφάδας, βρίσκεται πλέον η Grivalia Properties. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της και είναι ζήτημα λίγων ημερών να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Η εταιρία ακινήτων σχεδιάζει να αναπτύξει στα Αστέρια Γλυφάδας πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα.

- Σύμφωνα με πληροφορίες η δικηγόρος κυρία Μπακατσέλου, η οποία εργάζεται στον όμιλο της Alpha Bank και προέρχεται από την Εμπορική Χρηματιστηριακή, επελέγη ως η νέα γενική διευθύντρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η κ. Ιουλία Θανασούρα -που φερόταν να έχει το προβάδισμα- τελικώς επελέγη πρώτη επιλαχούσα για τη θέση.

- Μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ και την επιλογή του Γουίλμπουρ Ρος για τη θέση του υπουργού Εμπορίου, πιθανόν να διαβάσετε με άλλο ενδιαφέρον την πληροφορία πως την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής επενδύσεων του ομίλου που ελέγχει ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος και μέτοχος της Εurobank και της Τράπεζας Κύπρου, βρέθηκε στην Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με στελέχη μεγάλων εταιριών όπως και με κυβερνητικούς παράγοντες.

- Με την ευκαιρία και αφού υποτίθεται ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, η στήλη σας πληροφορεί με υπερηφάνεια πως επιτέλους έχει καταρτισθεί η short list των υποψηφίων για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του υπερταμείου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση του υπερταμείου αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.