Black Box 15/2/2019

Black Box 15/2/2019

- Το ελληνικό Χρηματιστήριο με τόσο «ξύλο» που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποδειχθεί η έκπληξη του 2019. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη αποδυναμώνεται. Ο διαφορετικός χρονισμός της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής μπορεί να αποδειχθεί το μεγάλο ατού της ελληνικής αγοράς. Το πρόβλημα όμως για το Χ.Α. είναι η θολή εικόνα που υπάρχει για τις τράπεζες οι οποίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγορά και  αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους.

- Η Alpha Finance στην τελευταία ανάλυσή της επισημαίνει την ύπαρξη ευκαιριών στις μη τραπεζικές μετοχές. Τα θεμελιώδη στοιχεία, ιδίως για τις μη τραπεζικές μετοχές είναι ενθαρρυντικά για το 2019 υποστηρίζει η Alpha Finance και ξεχωρίζει ως κορυφαίες επιλογές τις Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Jumbo.

- Οι μη τραπεζικές μετοχές ή καλύτερα κάποιες από αυτές που έχουν προοπτικές, ήδη από τις αρχές του χρόνου παρουσιάζουν σταθερά σημεία αυτονόμησης. Με καταλύτη την έξοδο στις αγορές, τις επικείμενες εκλογές και τις αναβαθμίσεις που έρχονται μέσα στο 2019, μπορεί να δούμε καλές μη τραπεζικές μετοχές να φτάνουν σε αποτιμήσεις που έχουν ανάλογες εταιρείες που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια.

- Οι τράπεζες, με δεδομένο ότι χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη μέχρι την εφαρμογή κάποιου από τα δύο σχέδια για τα κόκκινα δάνεια ήδη έχουν κάνει τα σχέδια τους. Ένα πρόβλημα πάντως που αντιμετωπίζουν είναι ότι τα σχέδια απεμπλοκής από τις θυγατρικές εξωτερικού δεν προχωρούν εύκολα, με τις αγορές Σερβίας και Κύπρου -για διαφορετικούς λόγους- να εμφανίζονται ως οι πιο δύσκολες.

- Αν κρίνουμε από την πίεση που δέχθηκε η 3Ε Coca Cola στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Ο όμιλος παρουσίασε μείωση καθαρών ταμειακών ροών όπως και καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο. Όμως, συνολικά, τα νούμερα δεν ήταν άσχημα, άρα μάλλον τους επενδυτές ανησύχησαν τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη για τις γενικότερες οικονομικές προοπτικές.

- Σε τροχιά ρευστοποιήσεων συνέχισε να κινείται και χθες η Ιntralot μετά το Βατερλό που υπέστη στο διαγωνισμό για το τουρκικό στοίχημα.

- Τα όσα ανέφερε η στήλη για τους νέους προσανατολισμούς του Χρηματιστηρίου προς την αγορά του Κουβέιτ, επιβεβαίωσε χθες το Reuter's. Όπως μετέδωσε, το Χ.Α. σε κοινοπραξία με την κουβετιανή επενδυτική εταιρεία ΝΙC, την Arzan FG και την First Investment απέκτησε σε σχετικό διαγωνισμό το 44% του χρηματιστηρίου του Κουβέιτ.

- Και το όνομα αυτού Neptune. O λόγος για το νέο πακέτο κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις της Alpha Bank, το οποίο βγαίνει προς πώληση. Στην αγορά αναφέρεται συχνότερα ως Jupiter 2 επειδή τα χαρακτηριστικά του είναι ίδια με το προηγούμενο πακέτο, το Jupiter.