Black Box 15/01/2020

- Από πλευράς κλίματος και ψυχολογίας στην αγορά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάμε πολύ καλύτερα. Για να μεταφραστεί όμως το θετικό momentum σε νέες δουλειές και deals, χρειάζεται ακόμη ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Άλλωστε οι επενδύσεις δεν έρχονται από τη μια στιγμή στην άλλη, οι επιχειρηματίες δεν βιάζονται και λογικό είναι να περιμένουν να εδραιωθεί η επιστροφή στην κανονικότητα πριν «πατήσουν το κουμπί».

- Κάπως έτσι είναι κατάσταση αλλά τα παραπάνω δεν ισχύουν για την περίπτωση των Κινέζων. Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά την αγορά, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις από την πλευρά των Κινέζων. Προφανώς υπάρχει «πράσινο φως» της Κινεζικής κυβέρνησης και για αυτό με μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται στην Αθήνα διάφοροι Κινέζοι επιχειρηματίες που διαχειρίζονται κολοσσιαία κεφάλαια.

- Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ένας 60αρης Kινέζος που έσκασε μύτη στην Αθήνα και τον τριγυρνούσαν από πρεσβείες, τράπεζες κλπ, ο οποίος ενδιαφερόταν για τον τομέα της ενέργειας, επειδή είχε πίσω του εταιρεία που παράγει ενέργεια, η παραγωγή της οποίας υπερβαίνει την κατανάλωση του… Βελγίου.

- Κινέζοι επιχειρηματίες με ανάλογα ενδιαφέροντα σε άλλους οικονομικούς τομείς είναι ο λόγος πίσω από την εμφάνιση στην ελληνική αγορά δυο κινεζικών τραπεζών. Η μεν ΙCBC -η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με ενεργητικό 4,02 τρισ. δολάρια- ανοίγει repo office στην Αθήνα και ήδη έχει δανειοδοτήσει ενεργειακό project στην Κρήτη.

- Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, η Bank of China, ανοίγει κατάστημα 700 τ.μ. στον πύργο Αθηνών, με άδεια από την ΤτΕ ως branch από το Λουξεμβούργο που έχει παρουσία. Ως επικεφαλής στην Αθήνα ανέλαβε η υπεύθυνη που έτρεχε την Bank of China στην Αυστραλία.

- Συνεχίζονται οι διερευνητικές προσεγγίσεις από τη UBS προκειμένου να «χαρτογραφηθεί» το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για τον όμιλο Attica Group της MIG. Οι πηγές υποστηρίζουν ότι οι σχετικές διαδικασίες για την πώληση είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

- Την απόλυτη πεποίθηση του ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress test της EBA εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.