Black Box 1/2/2017

Black Box 1/2/2017

-Αρκετοί επιχειρηματίες και fund managers καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σύγχυση που δημιουργεί η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, δεν είναι παρά προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης στο εσωτερικό της χώρας. Μόνον έτσι εξηγείται πως το Μαξίμου και όλη η κυβέρνηση να εκτοξεύει δημοσίως κορώνες περί εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων και μη λήψης νέων μέτρων και την ίδια στιγμή ο Ευκλ. Τσακαλώτος στέλνει επιστολές συμμόρφωσης και αναγνώρισης ότι έχουμε κάνει μόνον το 30% των προαπαιτούμενων.

-Την εκτόξευση σπινθήρων καταγράφει η στήλη στη σχέση του ΤΧΣ με την Τράπεζα Πειραιώς, όσον αφορά τις διοικητικές εκκρεμότητες. Μην πάει ο νους σας σε ελληνική διαπλοκή, γιατί οι πρωταγωνιστές από την πλευρά του Ταμείου είναι τα ανεξάρτητα μέλη που τοποθετήθηκαν από το εξωτερικό και δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Αυτοί λοιπόν, οι ανεξάρτητοι, φημολογείται ότι έκαναν κάποιες παρατηρήσεις που είχαν έντονο χρώμα διαπλοκής συμφερόντων μεταξύ ισχυρών μετόχων και διοικητικών πρωτοβουλιών.

-Η είδηση πέρασε χαμηλά, αλλά μας αφορά και μας ενδιαφέρει. Στο 1,8% που αποτελεί υψηλό τετραετίας, έναντι προσδοκιών για 1,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Τον Δεκέμβριο ήταν 1,1%. Πως θα επηρεάσει η άνοδος του πληθωρισμού την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ και κυρίως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανανεώνεται τον Μάρτιο; Ταυτόχρονα καταγράφεται σημαντική άνοδος του πληθωρισμού σε περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης ενώ και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γαλλίας ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε ψαλίδισμα της ποσοτικής χαλάρωσης στην οποία φιλοδοξούμε ως χώρα να ενταχθούμε τον Απρίλιο, αν φυσικά όλα εξελιχθούν ομαλά.

-Μετά από δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις όπου οι traders αποχώρησαν όπως-όπως, το ΧΑ προσπαθεί να ισορροπήσει καθώς όσοι ποντάρουν πως -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- η αξιολόγηση τελικά θα κλείσει, παραμένουν στις θέσεις τους περιμένοντας καλύτερες ημέρες.

-Ο ΔΟΛ είναι και επίσημα πλέον στην τροχιά της ειδικής διαχείρισης, δηλαδή σε πορεία χωρίς επιστροφή. Στο μέτωπο του MEGA δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό που να συνιστά θετική εξέλιξη, πέραν ενός νέου κύκλου φημολογιών, που θέλουν τους εναπομείναντες μετόχους (Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα) να ετοιμάζουν τη δημοσίευση νέας προκήρυξης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ.

-Περίπου δέκα οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική, εκ των οποίων οι τέσσερις από την Κίνα. Ωστόσο, αυτοί που φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την ασφαλιστική εταιρία είναι τέσσερις: Η Fosun, ελληνοαμερικανική σύμπραξη με ελληνικές διασυνδέσεις (Χαλικίας –Κάλαμος με Κανελλόπουλο –Αδαμαντιάδη), το fund Apollo και ένα ακόμη fund.