Black Box 10/1/2017

Black Box 10/1/2017

- Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για την δεύτερη αξιολόγηση, η χρηματιστηριακή αγορά θα είναι σε ομηρεία. Μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, το ΧΑ έδειξε χθες να εκτονώνει τις πιέσεις με μια ήπια διόρθωση. Το momentum δεν έχει χαθεί.

- Εισροές από ξένους επενδυτές ύψους 913 εκατ. ευρώ είχαμε το 2016, έναντι 606,97 εκατ. το 2015, όπως ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ. Οι εισροές όμως δεν είναι αποτέλεσμα ανόδου της εμπιστοσύνης και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, αλλά κυρίως αποκρατικοποιήσεων που συμπτωματικά είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν.

- Τα 913 εκατ. αντιπροσωπεύουν την πώληση του ΟΛΠ, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Όχι ότι είναι κακό, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι η αριστερή μας κυβέρνηση μετέτρεψε τη χώρα σε επενδυτικό παράδεισο.

- Τα πακέτα της Φουρλής που έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση ακούστηκε στην αγορά πως ήταν από το χαρτοφυλάκιο της Μitica ltd του Ι. Τζιβέλη που ρευστοποιεί η Αlpha Bank.

- Και αφού ο λόγος είναι για αποκρατικοποιήσεις, οι δανειστές έβγαλαν στην κυβέρνηση κόκκινη κάρτα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Από τότε που έφυγε από το ΤΑΙΠΕΔ για την κυβέρνηση ο Στέργιος Πιτσιόρλας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει βαρέσει διάλυση.

- Η μαρίνα Αλίμου, όπως και οι άλλες μαρίνες, είναι διαγωνισμοί που είχαν δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ πριν από μήνες και τώρα ωρίμασαν. Το υπερταμείο -όπου η διοίκηση του, ο κανονισμός του και η ενεργοποίηση του είναι προαπαιτούμενο της β αξιολόγησης- δεν έχει ακόμη στελεχωθεί. Λίγο πριν τις γιορτές η Korn Ferry συγκέντρωσε βιογραφικά για τα μέλη του ΔΣ του υπερταμείου. Το ΤΑΙΠΕΔ στο μεταξύ παραμένει «ορφανό» και όλα κατά την κυβέρνηση θα λειτουργήσουν προσεχώς.

- «Προσεχώς» λένε από την κυβέρνηση και για το Ελληνικό και στον όμιλο Λάτση ακούγεται πως είναι «σε αναμμένα κάρβουνα».

- Αδειάζει η κλεψύδρα για τον ΔΟΛ. Το ενδεχόμενο «λευκού ιππότη» καθημερινά απομακρύνεται και περισσότερο.