Black Box 06/03/2019

Black Box 06/03/2019

- Στην αγορά ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται. Μπορεί να μην έχει γίνει έντονα εμφανές, αλλά για το εξασκημένο μάτι που ξέρει πρόσωπα, πράγματα και ισορροπίες είναι φανερό ότι πηγαίνοντας προς στις εκλογές έχουμε και αλλαγές στα επιχειρηματικά κέντρα. Σχέσεις που εδραιώθηκαν με την κυβέρνηση και βοήθησαν επιχειρηματίες να υπερκεράσουν τον ανταγωνισμό πλησιάζουν τώρα στην ημερομηνία λήξης τους, με ότι αυτό σημαίνει.

- Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αμυντικές κινήσεις και προς το παρόν είναι περισσότερο ορατές αυτές που γίνονται στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Οι πιο ουσιαστικές όμως είναι οι γέφυρες που προσπαθούν να δημιουργηθούν στο παρασκήνιο. Το ζήτημα όμως είναι ότι το επερχόμενο καθεστώς δεν φαίνεται να έχει διάθεση να διαχειριστεί την επιχειρηματική σκηνή με τους όρους του παρελθόντος.

- Έτσι έχουμε αρχίσει και παρατηρούμε καταστάσεις που δεν συνέβαιναν την εποχή της απόλυτης παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξαφνικά μεγάλοι όμιλοι, που κάθε άλλο παρά σκορπάνε τα λεφτά τους, αποφασίζουν να επενδύσουν στην κατά γενική ομολογία προβληματική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εφημερίδες αναφέρουν τα δικαστικά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη από την υπόθεση της Ιντρακάτ και του πορίσματος  των δανείων της τράπεζας Αττικής.

- Νέοι καιροί, νέα ήθη, θα μπορούσε να πει ένας καλόπιστος παρατηρητής της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πλησιάζουμε προς την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης με τις παλιές συνταγές να παραμένουν ενεργές στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι μόλις κλειδώσει η ημερομηνία των εκλογών θα εξαπολυθεί  μπαράζ δικαστικών διώξεων με κεντρικούς στόχους τον Τύπο, ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.

- Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι είναι η Intralot. Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνουν στην αγορά, επειδή προσφάτως υποχρεώθηκε ο Σωκράτης Κόκκαλης μαζί με δύο βοηθούς του να αναλάβει προσωπικά τη διοίκηση της εταιρείας. Κανείς δεν υποτιμά τις ικανότητες του επιχειρηματία αλλά η συγκυρία είναι εξαιρετικά απαιτητική.

- Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι φέτος θα έχουμε κάμψη της τουριστικής κίνησης. Δεν μιλάμε για βουτιά, αλλά για μείωση η οποία μπορεί να είναι της τάξης του 10% σύμφωνα με εκτιμήσεις. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου ωστόσο εμφανίζονται ψύχραιμοι και θεωρούν εύλογη και αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη, ιδιαίτερα  μετά από μία τριετία που χαρακτηρίστηκε  από τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανόδου της αγοράς.

- Chipita - Mondelez τέλος. Τα σενάρια εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας από τον πολυεθνικό κολοσσό μπήκαν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας που έλεγε κι ο Αντρέας.