Black Box 03/12/2019

Black Box 03/12/2019

- H περίπτωση της Ελλάκτωρ αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική αναδιάρθρωση στη χώρα. Η έκδοση του ευρω-ομολόγου, που καθίσταται δυνατή λόγω της εξυπηρέτησής του από τα έσοδα στις δραστηριότητες παραχωρήσεων, ενέργειας και σκουπιδιών, στο μεγαλύτερο μέρος του θα αναπληρώσει τραπεζικό δανεισμό. Το ύψος του επιτοκίου δεν έχει τόση σημασία. Το σημαντικό με την έκδοση του ομολόγου είναι ότι απελευθερώνει asset από τραπεζικές δεσμεύσεις και θα βελτιώσει το cash flow του ομίλου, ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Στελέχη που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία έκδοσης υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά με την κίνηση αυτή ο όμιλος βάζει πίσω τα προβλήματα.

- Εθνική Ασφαλιστική: Η στήλη εξαρχής υποστήριζε ότι ο μοναδικός αξιόπιστος ενδιαφερόμενος είναι το CVC, το οποίο διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του κλάδου υγείας. Το CVC έχει οικονομικό μέγεθος που δεν αμφισβητείται και κυρίως η επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική βγάζει νόημα λόγω των πρόσφατων εξαγορών που έκανε στα νοσοκομεία. Συνεπώς αν η Εθνική πάει σε deal, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η επιλογή του CVC είναι μονόδρομος.

- Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε κάποια θέματα. Η Εθνική τράπεζα έχει στα βιβλία της την ασφαλιστική στα 830 εκατ. ευρώ. Αυτό ξέραμε, αλλά στο μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν. Η Ασφαλιστική εκμεταλλεύτηκε το ράλι στα ομόλογα πούλησε το καλοκαίρι κάποιες θέσεις που είχε στο χαρτοφυλάκιο της και πλέον η καθαρή θέση από 830 εκατ. αυξήθηκε στο 1 δισ. Συνεπώς αν στην πώληση του 80% δεν επιτευχθεί τίμημα στα 800 εκατ. ευρώ η Εθνική τράπεζα γράφει ζημία. Προς όφελος του σεναρίου πώλησης με τη διαγωνιστική διαδικασία λειτουργεί το γεγονός ότι αποτιμήσεις αυτού του επιπέδου πολύ δύσκολα πραγματοποιούνται μέσω ΧΑ.

- Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά στις τράπεζες λένε ότι ο Δ. Βιντζηλαίος της Λακωνικής έχει το προβάδισμα για την Creta Farms.

- Η στήλη προ ολίγου ευλόγησε τα γένια της για την Εθνική Ασφαλιστική αλλά οφείλει να αναδιπλωθεί για το θέμα των Ελληνικών Πετρελαίων. Θυμάστε που πριν λίγες ημέρες που γράφαμε ότι ζεσταίνονται και πάλι οι μηχανές για το placement των ΕΛΠΕ; Ε, το ζέσταμα μας τελείωσε. Όχι ότι οι πληροφορίες ήταν εσφαλμένες, αλλά το σχέδιο πάγωσε για δεύτερη φορά.