Black Box 02/1/2017

Black Box 02/1/2017

- Η στήλη εύχεται στους αναγνώστες της καλή χρονιά και περιμένει να διαπιστώσει αν τελικά το 2017 θα είναι μια καλή χρονιά και για το χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία, κάτι που στην παρούσα φάση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Η πραγματικότητα είναι ότι παρακαλάει τους δανειστές για να κλείσει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης επέλεξε χρονιάρες μέρες να δώσει συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και να μας πει ότι κατ'' ουσίαν "έχει ήδη επέλθει συμφωνία" και ότι όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη να οδηγηθούμε σε λύση εντός του Ιανουαρίου.

- Το ζήτημα είναι αν και οι δανειστές συμμερίζονται την άποψη του κ. Σταθάκη που φρόντισε να τονίσει ότι η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η στήλη πάντως αν μετείχε της κυβέρνησης δεν θα κοιμόταν ήσυχη, ούτε και θα συμμεριζόταν την αισιοδοξία του κ. Σταθάκη. Το άρθρο στους Financial Times που παρομοιάζει την Ελλάδα σε ζητήματα καταπάτησης της ανεξαρτησίας των θεσμών με την Πολωνία και την Ουγγαρία δεν είναι κάτι που επιτρέπει εφησυχασμό. Σπανίως άρθρα τέτοιου ύφους βγαίνουν σε σοβαρά μέσα ενημέρωσης χωρίς να απηχούν απόψεις ισχυρών κέντρων. Μήπως αλλάζει κάτι για την Κυβέρνηση στην Ευρώπη;

- Η στήλη καταγράφει τη ζωηρή ανησυχία των τραπεζιτών για το deal Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος. Χωρίς την έκδοση δικαστικής απόφασης τις επόμενες ημέρες, η συμφωνία καταρρέει και μαζί της καταρρέουν και πολλοί προμηθευτές της αλυσίδας. Η δικογραφία είναι μόλις... 8.000 σελίδες και η έκδοση απόφασης μοιάζει με μακρινό όνειρο. Οι τραπεζίτες είναι κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα.

- 4 Ιανουαρίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία για το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Είναι η ημέρα που η διοίκηση του πρέπει να πληρώσει 9,5 εκατομμύρια για την εξυπηρέτηση των δανείων του ομίλου, κάτι το οποίο αν δεν πραγματοποιηθεί -που είναι δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες- θα υποχρεώσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν διαδικασίες για την απομάκρυνση του Σταύρου Ψυχάρη. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην δείχνει διάθεση να περάσει την τροπολογία που ζητούν οι τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τον ΔΟΛ, ώστε να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων. Και σιγά μην έδειχναν, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά να περάσουν οι εφημερίδες του ΔΟΛ στα χέρια φιλικών στην κυβέρνηση εκδοτών.

- Μήπως τελικά το 2017 θα είναι η χρονιά των κανονιών;

- Και καθώς πρόκειται για την πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2017 η στήλη δεν πρόκειται να συνεχίσει να γκρινιάζει. Να σημειώσουμε λοιπόν για την Εθνική Τράπεζα, ότι η πώληση της UBB είναι μια από τις λίγες κινήσεις των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης τα οποία οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να συνάψουν με την DG Comp, που αφήνει σημαντικά κέρδη στα ταμεία της τράπεζας. Η θυγατρική στη Βουλγαρία είχε αγοραστεί το 2000, μετά από πρωτοβουλία του τότε υποδιοικητή της τράπεζας κ. Απόστολου Ταμβακάκη, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

- Η τράπεζα σήμερα πουλάει την UBB έναντι 610 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα εισπράξει και 50 εκατομμύρια μέρισμα. Στο μεταξύ η Εθνική όλα αυτά τα χρόνια έχει εισπράξει άλλα 250 εκατομμύρια σε μερίσματα. Πρόκειται για μία επένδυση που αφήνει σημαντικά κέρδη στην τράπεζα σε αντίθεση τελικά με το πολυσυζητημένο εγχείρημα της Finansbank, όπου η τράπεζα τελικά βγήκε ζημιωμένη καθώς υποχρεώθηκε να κάνει το funding, ενώ δεν εισέπραξε ούτε μερίσματα, καθώς απαγορευόταν η εξαγωγή τους. Πραγματικά οικονομικά οφέλη από την Finansbank, η Εθνική τελικά δεν είχε. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, είχε σημαντικά λογιστικά οφέλη που εκτόξευαν τον ισολογισμό της (όπως άλλωστε και τα bonus).

- Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ η στήλη δεν ακούει το πνεύμα των Χριστουγέννων να έπαιξε κάποιο ρόλο για να βρεθεί σημείο ισορροπίας μεταξύ των μετόχων της. Η σύγκρουση Δ. Κούτρα με Δ. Καλλιτσάντση συνεχίζεται, χωρίς το χάσμα να έχει γεφυρωθεί. Αντιθέτως η στήλη ακούει στην αγορά ότι έχουν βγει προς πώληση σε investment banking στο εξωτερικό, αρκετές από τις θυγατρικές του ομίλου.