Θέλουμε εξηγήσεις

Ό,τι και να λένε διάφοροι, το δικαστικό συμβούλιο που εξέδωσε την απαλλακτική απόφαση για την υπόθεση Νοβάρτις και η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου που ζήτησε την απαλλαγή των Παππά, Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, ξέρουν πιο πολλά νομικά από αυτούς.

Είναι εύκολο αλλά απαράδεκτο να τα ρίχνουμε στη Δικαιοσύνη αντί να αναρωτηθούμε μήπως οι βουλευτές που κάθε φορά διερευνούν τις υποθέσεις που καταλήγουν στο Ειδικό Δικαστήριο δεν κάνουν τη δουλειά τους ή η παραπομπή πολιτικών σε δίκη ποτέ δεν εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα μόνο είναι ένα συγκυριακό επικοινωνιακό τέχνασμα.

Οι πολίτες αναμένουν εξηγήσεις για ένα ακόμα πολιτικό φιάσκο. Κάποιοι συμπολίτες μας υποδείχθηκαν ως αυτουργοί σοβαρών εγκλημάτων, έγιναν πρώτο θέμα στον Τύπο, σχολιάστηκαν με ένταση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σύρθηκαν σε δίκες οι εισαγγελείς των οποίων όμως ζητούν την απαλλαγή τους λόγω έλλειψης στοιχείων.

Είναι δυνατόν; Κάτι συμβαίνει εδώ. Πώς παραπέμφθηκαν σε δίκη χωρίς στοιχεία; Η μήπως η Δικαιοσύνη αγνόησε τα στοιχεία αυτά;

Πολλές φορές έχουμε επιχειρηματολογήσει πάνω στην ιδέα ότι ο νόμος Περί Ευθύνης των Υπουργών είναι λάθος ή τέλος πάντων δεν έχει λειτουργήσει ούτε μια φορά σωστά. Ανά τις δεκαετίες μετά το '74 η κάθαρση εμφανίζεται ως προεκλογική (!) υπόσχεση αφού έχει μεσολαβήσει σπαραγμός της κοινωνίας εξαιτίας πρωτοσέλιδων αποκαλύψεων, εικασιών, μισόλογων που «μέλλεται να αποδειχθούν». Όμως αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Τα πολιτικά εγκλήματα τιμωρούνται αποκλειστικά και μόνο στις κάλπες, όχι στα δικαστήρια γιατί τελικά, στην Ελλάδα, η σκανδαλολογία ποτέ δεν στοχεύει στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων. Αντιθέτως, έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της καθημερινότητας που οι κυβερνήσεις φυσικά δεν μπορούν ποτέ να επιλύσουν γιατί τα περισσότερα από αυτά απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις.

Το αστείο των Ειδικών Δικαστηρίων ήρθε η ώρα να κοπεί. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαξιώνει την έννοια της Δικαιοσύνης στις συνειδήσεις των πολιτών και να υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους Δικαστές. Τελικά μας κοροϊδεύουν όταν από τη μία καταγγέλλουν τις δυνάμεις του αντισυστημισμού ενώ την ίδια στιγμή τις ενισχύουν.

Φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα θεωρεί τους Έλληνες χαζούς και τους κοροϊδεύει κατάμουτρα. Ας έχουν όλοι το νου τους: Κυριακή, κοντή γιορτή.