Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραλαμβάνει μια Ελλάδα ρημαδιό αλλά έχει ένα ατού που  καμία άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν είχε: Έλληνες πολίτες συνειδητοποιημένους, γνώστες των δυσκολιών και των περιορισμών του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της χώρας. Οι Έλληνες ξέρουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν περιμένουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη.

Δεν προτίθενται όμως να δείξουν καμία ανοχή στη σαχλαμάρα, την ελαφρότητα, τα χάχανα, την αμετροέπεια, την τεμπελιά, τον ερασιτεχνισμό, τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες, τον αυταρχισμό και πάνω απ'όλα στα ψέματα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να ανεχτούν όλα αυτά που χαρακτήρισαν τον κ.Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Οι Έλληνες ξέρουμε ότι για να «τσιμπήσει» λίγο η οικονομία απαιτούνται 16-18 μήνες σκληρής δουλειάς (και αρκετή τύχη). Και είναι η αλήθεια ότι οι φιλελεύθερες-μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις παράγουν περισσότερη πολιτική και πολιτικό λόγο παρά σύμβολα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να προσέξει και να παράξει γρήγορα κάποια σύμβολα χαρακτηριστικά  της διακυβέρνησής του που αμέσως θα δημιουργήσουν την εντύπωση ότι κάτι άλλαξε.

Η υιοθέτηση ενός διαφορετικού ύφους εξουσίας, λοιπόν θα είναι η πρώτη απόδειξη ότι κάτι άλλαξε στη χώρα και μια εγγύηση ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Οι Έλληνες περιμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να λέει την αλήθεια, να επικοινωνεί θεσμικά και με διαφάνεια τα μηνύματά της και το έργο της. Περιμένουμε να καταργήσει το περίφημο «Υπόγειο του Μαξίμου», τους στρατούς των τρολ και τις επιθέσεις στον Τύπο.

Οι Έλληνες περιμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κρατήσει αποστάσεις από τα ράσα (δεν αναφερόμαστε στο χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα) και από τα κολλητιλίκια με την εγχώρια πλουτοκρατία. Δεν θέλουμε να βλέπουμε φωτογραφίες υπουργών μαζί με εμβληματικά πρόσωπα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

Οι Έλληνες περιμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην Παιδεία, την Οικονομία και την Υγεία. Αναμένουμε να δούμε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Απαιτούμε να σεβαστεί τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την επιστημονική επάρκεια των μελών του ΚΑΣ και είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση του οργάνου. Έτσι κι αλλιώς, στην Ελλάδα, η θάλασσα και τ'αρχαία «φέρνουν τα λεφτά».

Πέραν της εφαρμογής του προγράμματος και της υιοθέτησης κανόνων δεοντολογίας και διαφάνειας στην επικοινωνία οι Έλληνες περιμένουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει μόδα την ευγένεια, την εργατικότητα, την προσπάθεια, τη μόρφωση, το διάβασμα, την αγάπη στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Περιμένουμε πολλά; Ούτε κατά διάνοια. Περιμένουμε απλώς όσα μας αξίζουν. Δηλαδή τα καλύτερα.