Χρειάζεται να γνωρίζουμε από τώρα τους Υπουργούς;

Χρειάζεται να γνωρίζουμε από τώρα τους Υπουργούς;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Κάπως πρέπει να γεμίζουν και οι στήλες των ρεπορτάζ των κομμάτων. Πάντα έτσι ήταν, πάντα έτσι θα είναι. Όμως, βρίσκουμε ένα ενδιαφέρον να σκεφτούμε λίγο ποια αξία έχει η φιλολογία γύρω από τα πρόσωπα που θα καταλάβουν υπουργικούς θώκους στην επόμενη κυβέρνηση.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι εν μέσω θέρους και άτονης προεκλογικής περιόδου αυτή η συζήτηση κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό και τις κομματικές μηχανές «αναμμένες». Ισχύει.

Από την άλλη πλευρά όμως, η συζήτηση αυτή δίνει την εικόνα της αδημονίας για την κατάληψη της εξουσία κάτι που δεν απωθεί απλώς την πλειοψηφία αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει ότι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι ψήφοι πρέπει να κερδηθούν από την αρχή, μία-μία και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Υπάρχει και η συζήτηση για τη δομή και τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης, μια συζήτηση που εμείς τουλάχιστον βρίσκουμε πιο ουσιαστική και ενδιαφέρουσα. Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα αλλά το ζουμί βρίσκεται στην πληροφορία που θέλει το πρωθυπουργικό γραφείο να δομείται πάνω στο μοντέλο της «Καγκελαρίας» με συντονιστικό και εποπτικό ρόλο. Για το πόσο «συντονιστικό» και πόσο «εποπτικό» θα είναι αυτό το όργανο και πόσο «μακρύ χέρι» θα έχει κι αν το «χέρι» αυτό θα έχει την αρμοδιότητα να τραβάει αυτιά δεν το γνωρίζουμε. Αυτά κανένα ρεπορτάζ δεν τα καταγράφει ίσως γιατί κανείς δεν τα έχει σκεφτεί για να τα ρωτήσει στους υπεύθυνους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αντίλογος εδώ είναι ότι η σωφροσύνη επιβάλλει να περιμένουμε να δούμε τι απ'όλα αυτά τελικώς θα ισχύει δεδομένου ότι τουλάχιστον εμείς περάσαμε όλο τον ενήλικο βίο μας ακούγοντας προεκλογικές διακηρύξεις για μικρά και ευέλικτα σχήματα. Θα δείξει.

Αυτό όμως που θεωρούμε ότι έχει μια αξία να το γνωρίζουμε από τώρα είναι ο βαθμός ετοιμότητας της επόμενης κυβέρνησης. Οι παλιές, καλές, εποχές των «100 πρώτων ημερών» και των περιόδων χάριτος έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι πανέτοιμη να αναλάβει καθήκοντα και να ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων της. Αναφορικά με αυτό μας τα ρεπορτάζ που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στο συρτάρι του γραφείου του ήδη πάνω από δέκα έτοιμα νομοσχέδια για να φέρει στη Βουλή «με το καλημέρα σας» μας χαροποιούν ιδιαίτερα γιατί αν μη τι άλλο αποδεικνύεται ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της συγκυρίας.

Το ποιοι θα γίνουν Υπουργοί δεν προσθέτει κάτι στην ενημέρωση μας σε αυτή τη φάση. Αντιθέτως μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε από τώρα πως σκοπεύει να δράσει η κυβέρνηση την επόμενη της ανάληψης των καθηκόντων της. Οι απαιτήσεις μας είναι πολλές και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.