Το Hyundai Kona είναι το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024

Το Hyundai Kona είναι το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024

Το νέο compact SUV της Hyundai κατάφερε χθες να κατακτήσει τον επίζηλο τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα 2024».

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται 27 έμπειρους δημοσιογράφους του ελληνικού ειδικού Τύπου (οι οποίοι είναι και μέλη του «Συλλόγου Δημοσιογράφων για την Ανάδειξη του Αυτοκινήτου της Χρονιάς για την Ελλάδα») ανακοινώθηκαν στην τελική εκδήλωση του 17-ετούς πλέον ανεξάρτητου δημοσιογραφικού θεσμού, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), Γιώργου Βασιλάκη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν στελέχη εταιρειών της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, επιλεγμένοι εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, καθώς και δημοσιογράφοι του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας.

Το Hyundai Kona προτιμήθηκε καθώς θεωρήθηκε ως το πλέον κατάλληλο για τις ελληνικές συνθήκες μοντέλο από όλα τα νέα μοντέλα που λανσαρίστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο, ενώ βαρύνοντα ρόλο στην απόφαση των εκλεκτόρων έπαιξε και το γεγονός ότι προσφέρεται με μια πλούσια σε επιλογές γκάμα που περιλαμβάνει και εκδόσεις με βενζινοκινητήρες, και πλήρως υβριδική έκδοση, αλλά και ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο μπαταρίας.

Έτσι, το νέο Hyundai Kona συγκέντρωσε συνολικά 391 βαθμούς, έναντι 326 του Jeep Avenger και 305 του MG4, τα οποία ακολούθησαν το Κορεατικό SUV στο βάθρο. Την πρώτη πεντάδα έκλεισαν τα MG ZS και Peugeot 408, με 252 και 249 βαθμούς αντίστοιχα. Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:

 1. Hyundai Kona: 391 βαθμοί

 2. Jeep Avenger: 326 βαθμοί

 3. MG4: 305 βαθμοί

 4. MG ZS: 252 βαθμοί

 5. Peugeot 408: 249 βαθμοί

 6. Renault Austral: 222 βαθμοί

 7. Kia Niro: 212 βαθμοί

 8. Nissan X-Trail: 207 βαθμοί

 9. Citroen C4 X: 200 βαθμοί

 10. Honda Civic e:HEV: 184 βαθμοί

 11. Dacia Spring: 152 βαθμοί

Υπενθυμίζεται ότι κάθε δημοσιογράφος είχε στη διάθεσή του 100 βαθμούς για να κατανείμει στα υποψήφια μοντέλα - που φέτος λόγω ισοψηφίας ήταν 11 - δίνοντας ως μέγιστη βαθμολογία το 20 και ως ελάχιστη το 5.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο κ. Γιώργος Βασιλάκης, που επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη ανανέωσης του στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, και ο Νίκος Τσάδαρης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΠΑΣΥΔΑΜ). Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Δημοσιογράφων για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα», Νίκος Λουπάκης, υπογράμμισε στη σύντομη ομιλία του, το σημαντικό ρόλο του ανεξάρτητου θεσμού που έρχεται να ενισχύσει με τον τρόπο του την αγορά αυτοκινήτου, επιλέγοντας κάθε χρόνο μία πρόταση που ταιριάζει καλύτερα στα μέτρα του Έλληνα καταναλωτή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο Τάσος Μαρκουίζος «Ιαβέρης» για τη συνολική προσφορά του στον χώρο της αυτοκίνησης και της οδικής ασφάλειας.

Βραβείο απονεμήθηκε και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Διατσίδη για τα 40 χρόνια προσφοράς στον Ειδικό Τύπο. Ο Δημήτρης Διατσίδης ήταν επίσης ο παρουσιαστής της πολύ όμορφης εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Automotive Promotion.

Το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» ευχαριστεί για άλλη μια φορά ιδιαιτέρως τον κ. Χρήστο Αναστασιάδη για την ευγενική, όπως πάντα, παραχώρηση του χώρου του Αυτοκινητοδρομίου Μεγάρων, τόσο για την οδήγηση των 11 υποψηφίων μοντέλων από τα μέλη του θεσμού την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, όσο και για την τελετή απονομής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι της εκδήλωσης, η οποία είχε την υποστήριξη των ελαστικών «Continental» και της οινοποιίας «La tour Melas», προηγήθηκε αγώνας δεξιοτεχνίας στην πίστα. Εταιρικά στελέχη και δημοσιογράφοι αναμετρήθηκαν με το χρονόμετρο, με γνώμονα τη σταθερή οδήγηση και όχι την υψηλότερη ταχύτητα, καθώς έπρεπε να πραγματοποιήσουν δύο συνεχόμενους γύρους επιτυγχάνοντας ει δυνατόν τον ίδιο χρόνο.

Νικητές αναδείχτηκαν οι Αργύρης Τούντας (μεταξύ των προσκεκλημένων στελεχών των εταιριών αυτοκινήτου) και Κώστας Μποϊδάνης (μεταξύ των προσκεκλημένων δημοσιογράφων).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΠΑΣΥΔΑΜ. Την επόμενη εβδομάδα, στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου (atx.gr) θα αναρτηθούν κείμενα με το σκεπτικό με το οποίο ψήφισε κάθε μέλος του θεσμού, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμο το ετήσιο έντυπο του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς για την Ελλάδα», σε ψηφιακή μορφή.