Bosch και Microsoft στέλνουν το αυτοκίνητο στο «σύννεφο» (cloud)

Bosch και Microsoft στέλνουν το αυτοκίνητο στο «σύννεφο» (cloud)

Το λογισμικό είναι ένας παράγοντας που ήδη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα σύγχρονα αυτοκίνητα – και θα διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις μελλοντικές γενιές οχημάτων. Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, της αυτοματοποιημένης ή αυτόνομης οδήγησης, αλλά και οι σύγχρονες υπηρεσίες κινητικότητας δεν θα ήταν υλοποιήσιμες χωρίς αυτό. Είναι δε βέβαιο, ότι στο μέλλον θα απαιτούνται όλο και συχνότερες ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού.

Ωστόσο, οι αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας, καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος, καθιστούν πολύπλοκες τις ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού και τις ψηφιακές υπηρεσίες για τα αυτοκίνητα. Η μεγάλη ποικιλομορφία μοντέλων και διαφορετικών σειρών μοντέλων καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Κάπου εδώ έρχεται η Bosch να συνεργαστεί με τη Microsoft, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί τεχνογνωσία από δύο διαφορετικούς χώρους, του αυτοκινήτου και του λογισμικού, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα κάνει τα πράγματα πιο απλά, διαμορφώνοντας την επόμενη γενιά λογισμικού οχημάτων.

Bosch και Microsoft θα αναπτύξουν, λοιπόν, από κοινού μια πλατφόρμα λογισμικού για την απρόσκοπτη σύνδεση αυτοκινήτων στο cloud (σύννεφο). Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια προσπάθεια ένταξης του αυτοκινήτου στο ψηφιακό σύμπαν. 

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα – και πιο τεχνικά - στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να απλοποιήσει και να επιταχύνει την εξέλιξη και την ανάπτυξη λογισμικού οχημάτων καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός οχήματος σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας. Η νέα πλατφόρμα, η οποία θα βασίζεται στο Microsoft Azure και θα ενσωματώνει μονάδες λογισμικού από τη Bosch, θα επιτρέψει το «κατέβασμα» λογισμικού στις μονάδες ελέγχου και στους υπολογιστές των αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη εργαλείων που αυξάνουν την αποδοτικότητα στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού, κάτι που αναμένεται όχι μόνο να μειώσει το κόστος ανάπτυξης του software οχημάτων, αλλά και να συμβάλει στην προώθηση της καινοτομίας.

Η συνεργασία θα επωφεληθεί από τη βαθιά γνώση της Bosch σε σχέση με τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές αρχιτεκτονικές, τις μονάδες ελέγχου και τους υπολογιστές οχημάτων, η οποία είναι απαραίτητη για “over-the-air” ενημερώσεις του software των οχημάτων. Επιπλέον, η εταιρεία θα συνεισφέρει την τεχνογνωσία της, καθώς και προϊόντα που βασίζονται σε λογισμικό και εργαλεία εξέλιξης αυτοκινήτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το βασικό λογισμικό και το ενδιάμεσο λογισμικό για υπολογιστές οχημάτων και μονάδες ελέγχου, καθώς και λειτουργικές μονάδες λογισμικού που βασίζονται στο σύννεφο για να καταστεί δυνατή η “over-the-air” ενημέρωση λογισμικού για ολόκληρους στόλους οχημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Dr. Markus Heyn, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Robert Bosch GmbH:

«Έχοντας μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα λογισμικού από το όχημα στο cloud θα μειώσουμε την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης λογισμικού και της ολοκλήρωσης του συστήματος οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι ασύρματες ενημερώσεις να λειτουργούν εξίσου ομαλά και βολικά σε οχήματα όπως και σε smartphone».

Η προ-ενσωματωμένη πλατφόρμα θα μειώσει σημαντικά την πολυπλοκότητα των ενημερώσεων “over-the-air”, οι οποίες διασφαλίζουν ότι το λογισμικό ενός οχήματος είναι πάντα ενημερωμένο, χάρη στο γεγονός ότι οι αρχιτεκτονικές του λογισμικού των οχημάτων και του cloud θα ταιριάζουν πλέον άψογα.

Η Bosch και η Microsoft σχεδιάζουν επίσης να εμπλουτίσουν τα υπάρχοντα εργαλεία προγραμματιστών που θα επιτρέψουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους προμηθευτές τους να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τη δική τους ανάπτυξη λογισμικού. Οι εταιρείες σχεδιάζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την πλήρως ενσωματωμένη εταιρική πλατφόρμα του GitHub και να ανοίξουν σημαντικά τμήματα της νέας πλατφόρμας λογισμικού στο GitHub.com για να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση κώδικα και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρο τον κλάδο.

Για τους οδηγούς, τώρα, η πλατφόρμα θα σημαίνει ταχύτερη πρόσβαση σε νέες λειτουργίες και ψηφιακές υπηρεσίες. Η συνεργασία μεταξύ της Bosch και της Microsoft συνδυάζει τον πλούτο του λογισμικού, της ηλεκτρονικής και της τεχνογνωσίας του κορυφαίου προμηθευτή - πάσης φύσεως - υποσυστημάτων αυτοκινήτων στον κόσμο, με την τεχνογνωσία της Microsoft στον τομέα του software engineering (μηχανική λογισμικού) και του cloud computing. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να διαθέσουν τη νέα πλατφόρμα λογισμικού για δοκιμή στα πρώτα πρωτότυπα οχήματα μέχρι το τέλος του 2021.