Mercedes Benz EQ-Power: Ένα ηλεκτροκίνητο αστέρι με απεριόριστη αυτονομία, για κάθε απαίτηση

Mercedes Benz EQ-Power: Ένα ηλεκτροκίνητο αστέρι με απεριόριστη αυτονομία, για κάθε απαίτηση

Τα πλεονεκτήματα δύο «αντιμαχόμενων» τεχνολογιών αξιοποιούν τα επαναφορτιζόμενα – plug in – υβριδικά μοντέλα Mercedes Benz, προσφέροντας από τη μια την δίχως περιορισμούς αυτονομία που παρέχει η υφιστάμενη υποδομή των πρατηρίων υγρών καυσίμων και από την άλλη την καθημερινή κινητικότητα μηδενικών ρύπων που εξασφαλίζει η φόρτιση της μπαταρία τους, κατ’ οίκον ή σε δημόσιο σημείο φόρτισης.

Μιλώντας για την γκάμα EQ Power της Mercedes Βenz, την γκάμα δηλαδή των εφοδιασμένων με plug in hybrid υβριδική τεχνολογία μοντέλων της εταιρίας, θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο είτε για συμφιλίωση αιωνίων αντιπάλων (της Μηχανής Εσωτερικής Καύσης – ΜΕΚ - από τη μια, και του Ηλεκτροκινητήρα από την άλλη), είτε για γέφυρα προς το μέλλον. Βλέπετε καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς την αυτοκίνηση με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα η διαθέσιμη τεχνολογία προσφέρει ποικιλία επιλογών και λύσεων για να διευκολύνει αυτή τη μετάβαση.

Τα παραπάνω αποκτούν άλλη διάσταση όταν προέρχονται από μία φημισμένη μάρκα με διαχρονικά αποδεδειγμένη τεχνολογική πρωτοπορία (θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι η Mercedes ήταν η πρώτη που εισήγαγε το ESP στα αυτοκίνητα, τη δεκαετία του ‘80), η οποία - και σήμερα - φροντίζει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, αξιοποιώντας και τους πετρελαιοκινητήρες στο πλαίσιο της υβριδικής τεχνολογίας της γκάμας EQ Power, αλλά και προσφέροντας τη δυνατότητα ταχύτατης φόρτισης με συνεχές ρεύμα (DC).

Plug In Hybrid: διπλό όφελος

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με αυτοκίνητα που διαθέτουν και ηλεκτροκινητήρα, και βενζινοκινητήρα (ή ντίζελ), με τον πρώτο να συνδυάζεται με μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει επαρκή ενέργεια ώστε οι καθημερινές διαδρομές (της τάξης των 70 χιλιομέτρων) να πραγματοποιούνται χωρίς ρύπους και τον δεύτερο να προσφέρει, χάρη στο κλασικό ρεζερβουάρ (βενζίνης ή πετρελαίου), τη δυνατότητα συνέχισης της οποιασδήποτε διαδρομής ή της πραγματοποίησης ανά πάσαν στιγμή ενός ταξιδιού, όσο μακρύ και αν είναι αυτό. Κάτι που στις μέρες μας, που η υποδομή ταχείας φόρτισης κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα, έχει τεράστια σημασία για τον χρήστη.

Από την άλλη μεριά, ο συνδυασμός των δύο κινητήρων προσφέρει πραγματικά σπορ επιδόσεις, καθώς συνδυάζει την εξαιρετικά υψηλή – και διαθέσιμη από την πρώτη στιγμή που πατάει ο οδηγός το γκάζι – ροπή του ηλεκτροκινητήρα με την ισχύ των υπετροφοδοτούμενων ΜΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο η ενεργητική ασφάλεια ανεβαίνει μία κλίμακα και μαζί της αυξάνεται η οδηγική απόλαυση.

Η έξυπνη στρατηγική λειτουργίας βοηθά τον οδηγό

Ωστόσο, επειδή κίνητρο για τη δημιουργία της γκάμας EQ Power της Mercedes Benz είναι η προοπτική των μηδενικών ρύπων, στον οδηγό παρέχεται σημαντική βοήθεια ώστε να διαμορφώσει κατάλληλα το οδηγικό του στιλ για να επιτύχει τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας.

Για να διασφαλιστεί ότι ο χρόνος μεταξύ των φορτίσεων είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος και ο χρόνος φόρτισης όσο το δυνατόν συντομότερος, στα μοντέλα EQ Power το ηλεκτρονικό σύστημα του οχήματος βοηθά τον οδηγό να οδηγεί πιο αποτελεσματικά με μια έξυπνη στρατηγική που καθορίζεται βάσει της διαδρομής. Αναγνωρίζει και προτείνει τις ενότητες της διαδρομής που ταιριάζουν καλύτερα με την ηλεκτροκίνηση ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως δεδομένα πλοήγησης, γεωγραφικό ανάγλυφο, περιορισμούς ταχύτητας και συνθήκες κυκλοφορίας για ολόκληρη την προγραμματισμένη διαδρομή. Το σύστημα ECO Assist υποστηρίζει τον οδηγό συμβουλεύοντάς τον όσον αφορά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου. Οι οδηγοί που ακολουθούν με συνέπεια τις συμβουλές του μπορούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους έως και 5% σε σχέση με ένα κανονικό προφίλ οδήγησης που δεν περιλαμβάνει τις προτάσεις του συστήματος.

Compact και Premium ηλεκτροκίνηση

Η Mercedes-Benz διαθέτει περισσότερες από 20 εκδόσεις plug-in-hybrid μοντέλων, δίνοντας το παρών σε όλες τις κατηγορίες: από την compact A-Class (που προσφέρεται σε εκδόσεις hatchback & σεντάν) έως τη ναυαρχίδα της μάρκας S-Class και από το μικρότερο σε μέγεθος SUV της, την GLA έως το μεγαλύτερο, την GLE.

Στην περίπτωση της A 250e - η οποία διαθέτει turbo βενζινοκινητήρα 1,33 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα 75 kW με συνδυασμένη ισχύ 160 kW (218 hp) και συνολική μέγιστη ροπή 450 Νm - η αυτονομία μηδενικών ρύπων υπερβαίνει τα 70 km (WLTP). Αυτό οφείλεται στη μπαταρία ιόντων λιθίου των 15,6 kWh, που μπορεί να φορτιστεί είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές (DC) – κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη δυνατότητα που προσφέρει η Mercedes (και που απουσιάζει από τον ανταγωνισμό).

Με σύνδεση, λοιπόν, σε wallbox 7,4 kW (AC), και με το προαιρετικό σύστημα οχήματος εναλλασσόμενου ρεύματος (OBC – On-Board Charger) έως και 7,4 kW, η φόρτιση από 10 έως 100% SoC (State of Charge – επίπεδο φόρτισης) διαρκεί περίπου 1 ώρα 45 λεπτά. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φορτίσει την ηλεκτροκίνητη Mercedes του ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ραντεβού, καθώς ήδη υπάρχουν εγκατεστημένοι φορτιστές AC σε δημόσια πάρκινγκ.

Ενώ χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC έως 24 kW και το προαιρετικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος έως 24 kW, χρειάζονται μόλις 25 λεπτά για να φτάσει η μπαταρία από το 10 στο 80% SoC.

Σημειώνουμε ότι η εντυπωσιακά μειωμένη κατανάλωση καυσίμου που προκύπτει από την αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης της A 250e (1,3 - 1,0 lit./100 km, CO2: 30 - 22 g/km) δεν είναι το μοναδικό όφελος για τον οδηγό της compact Mercedes: εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις με το 0 – 100 km/h να πραγματοποιείται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα! Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η ακόμη και με αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, η τελική ταχύτητα φτάνει εύκολα τα 140 km/h – κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί κανείς και στην Εθνική Οδό χωρίς τη χρήση της ΜΕΚ.

Σημειώστε ότι τόσο στην περίπτωση της A250e όσο και στην περίπτωση των υπολοίπων μοντέλων EQ Power της Mercedes ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ έξι διαφορετικών λειτουργιών - στιλ οδήγησης:

  • Individual
  • Sport
  • Comfort
  • Electric
  • Battery Level
  • ECO

Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ποικιλία επιλογών, με βάση το αν δίνεται προτεραιότητα στη διατήρηση του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης (Battery) ή στη μέγιστη δυνατή μείωση της κατανάλωσης με την πλήρη εκμετάλλευση όλων των έξυπνων υβριδικών λειτουργιών (ECO) ή αν υπάρχει πρόθεση πλήρους αξιοποίησης της ισχύος για δυναμικές επιδόσεις (Sport) κοκ.

Σημειώστε επίσης ότι καθώς η τιμή της A250e στη χώρα είναι € 43.600 (με Λιανική Τιμή προ Φόρων από € 33.150) και της A250e Sedan τα € 44.195 (με Λιανική Τιμή προ Φόρων από € 33.600) τα δύο αυτά μοντέλα είναι ιδανικά για εταιρικούς χρήστες αφού συνεπάγονται μηδενικό φόρο χρήσης.

Μια πλήρης, ηλεκτροκίνητη γκάμα δίχως όρια

Ίδιο σύστημα κίνησης με την A250e διαθέτουν επίσης η B-Class (B 250 e), η CLA Coupe (CLA 250 e), αλλά και η νέα GLA (GLA 250 e)που έχοντας μεγαλώσει σε σχέση με τον προκάτοχό της έρχεται να αποτελέσει μια κορυφαία πρόταση στο χώρο των premium compact SUV – πολύ περισσότερο που διαθέτει πλέον και το πλεονέκτημα της απαλλαγής από το φόρο εταιρικό χρήστη – γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για company car.

Oι κλασικοί εκπρόσωποι της μάρκας C-Class και E-Class (τόσο στις σεντάν εκδοχές τους, όσο και στις στέισον) διατίθεται με ένα πιο ισχυρό υβριδικό EQ Power σύστημα κίνησης που περιλαμβάνει είτε βενζινοκινητήρα “C 300 e” με συνδυασμένη ισχύ συστήματος 235 kW (320 hp) είτε diesel “C 300 de” με ισχύ 225 kW (306 hp). Το ίδιο αυτό σύστημα κινεί και τα δύο μεσαίου μεγέθους SUV της Mercedes τις GLC SUV και GLC Coupe, μόνο που εδώ συνδυάζεται με σύστημα μετάδοσης κίνησης σε όλους τους τροχούς (300 e 4MATIC & 300 de 4MATIC).

Τέλος, τα κορυφαία σε ισχύ Plug In υβριδικά συστήματα της Mercedes τοποθετούνται στο μεγάλο SUV της εταιρίας, την GLE, η οποία επίσης διαθέτει και κορυφαία ηλεκτρική αυτονομία, άνω των 100 χιλιομέτρων. Έτσι η GLE 350 e 4MATIC έχει συνδυασμένη ισχύ 245 kW (333 hp), ενώ η GLE 350 de 4MATIC διαθέτει ισχύ 235 kW (320 hp).

Και δωρεάν χιλιόμετρα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Mercedes-Benz Ελλάς επιδοτεί τώρα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας (kWh) που καταναλώνει ο τελικός πελάτης για τη φόρτιση του οχήματός του, κάτι που σημαίνει έχουν πολλά «δωρεάν χιλιόμετρα» κάθε μήνα [650 χιλιόμετρα/μήνα (140 Kwh/μήνα Δωρεάν)] για όσους επέλεξαν ένα plug-in υβριδικό μοντέλο. Η ειδική επιδότηση της Mercedes-Benz Ελλάς υλοποιείται μέσω του οικιακού προγράμματος ηλεκτρικού ρεύματος DriveGreen Welcome Electricity και ισχύει για συνδυαστικούς πελάτες Mercedes-Benz & ELPEDISON εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι πελάτες έχουν αγοράσει ή μισθώσει αμιγώς ηλεκτρικό ή Plug-in hybrid όχημα Mercedes-Benz ή smart EQ από 01.01.2020 έως 31.12.2020.
  • Οι πελάτες έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την ELPEDISON και έχουν οικιακό μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος.