Kia e-Niro: Μια κορυφαία 100% ηλεκτρική πρόταση

Kia e-Niro: Μια κορυφαία 100% ηλεκτρική πρόταση

Έως 615 χιλιόμετρα αυτονομία, υπόσχεται το νέο ηλεκτρικό «τζιποειδές» της Kia που έρχεται με τις δύο εκδόσεις του, e-Niro Mid Range και e-Niro Long Range, με ισχύ 136 και 204 ίππων, αντίστοιχα, να διευκολύνει την απόκτηση ενός οχήματος απολύτως μηδενικών ρύπων το οποίο έχει τη δυνατότητα όχι μόνο για πρακτικά απεριόριστη κίνηση στην πόλη, αλλά και για την πραγματοποίηση μεγάλων διαδρομών – ταξιδιών.

Αυτονομία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του οδηγού

Στην πρώτη περίπτωση το e-Niro είναι εφοδιασμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου – πολυμερών, 64 kWh, που εξασφαλίζει ιδιαίτερα αυξημένη αυτονομία έως 455 km* με μία φόρτιση – και έως 615 km σε αστικό περιβάλλον**. Στη δεύτερη περίπτωση το πλήρως ηλεκτρικό Kia έρχεται με μικρότερη μπαταρία 39,2 kWh που εξασφαλίζει όμως και πάλι υψηλή συνδυασμένη αυτονομία 289 χιλιομέτρων (405 στον αστικό κύκλο WLTP).

Σημειώστε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα ταχείας φόρτισης. Οπότε με σύνδεση σε συσκευή DC (συνεχούς ρεύματος) ισχύος 100 kW, η μπαταρία μπορεί να ανακτήσει το 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 42 λεπτά της ώρας, έχοντας ξεκινήσει από τα επίπεδα του 20% - κάτι που επιτρέπει την πραγματοποίηση ακόμα και μεγάλων ταξιδιών, με τις λογικές στάσεις για ξεκούραση που η επιβάλει η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων οδικής ασφάλειας.

Υπάρχει βεβαίως και δυνατότητα σύνδεσης σε «έξυπνο» επιτοίχιο φορτιστή, καθώς και οι δύο εκδόσεις έρχονται με στάνταρ on-board charger 11 kW.

Ευφυείς επιδόσεις

Όμως η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο εκδόσεων δεν σταματά στην αυτονομία, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα των επιδόσεων. Η έκδοση των 64 kWh, e-Niro Long Range, συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 150 kW (204 PS), με μέγιστη ροπή 395 Nm, χάρη στον οποίο η διαδικασία των 0-100 km/h επιτυγχάνεται σε μόλις 7,8’’. Η βασική έκδοση των 39,2 kWh εφοδιάζεται με έναν μικρότερο ηλεκτροκινητήρα 100 kW (136 ps) με ροπή 395 Nm - όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το e-Niro Mid Range είναι αργό – κάθε άλλο μάλιστα αφού τα 0-100 km/h πραγματοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση σε 9,8 δευτερόλεπτα. 

Όλες οι εκδόσεις e-Niro είναι προσθιοκίνητες και διαθέτουν λειτουργία έξυπνης ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση, ο βαθμός της οποίας ρυθμίζεται μάλιστα και από ειδικούς διακόπτες στο τιμόνι. Ενώ ο οδηγός έχει και τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων λειτουργίας του συστήματος κίνησης (ECO+, ECO, Normal και Sport) ανάλογα με τις διαθέσεις του και τις συνθήκες κίνησης, προσαρμόζοντας στα μέτρα του τις επιδόσεις και την κατανάλωση ενεργείας.

Υψηλή τεχνολογία για άνεση και ασφάλεια

Σχεδιασμένο στα στούντιο design της Kia στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και sτη Ναμιγιάνγκ της Κορέας το τυπικό crossover με το όνομα Niro, που παραπέμπει στον ηθοποιό Ρόμπερτ ντε Νίρο (ο οποίος μάλιστα συμμετείχε σε σχετικό διαφημιστικό κλιπ) έρχεται με μήκος 4.375 mm και μεταξόνιο 2.700 mm να προσφέρει άφθονους χώρους για επιβάτες και ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ 451 λίτρων (VDA). Ενώ τα πίσω αναδιπλούμενα και διαιρούμενα (60:40) καθίσματα, δίνουν τη δυνατότητα αύξησης του χώρου φόρτωσης στα 1.405 λίτρα.

Το μοντέρνο εσωτερικό είναι εναρμονισμένο με τις τεχνολογίες του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης (που υπάρχει και στα δύο μοντέλα, με τον οδηγό να λαμβάνει την απαραίτητη πληροφόρηση για τη λειτουργία του e-Niro από μία έγχρωμη οθόνη αφής 10,25’’, αλλά και από τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 7,0 ιντσών.

Για την άνεση των επιβατών και το οδηγού, που εκτός των άλλων μπορεί να επιλέξει έναν από τους επτά διαθέσιμους εσωτερικούς φωτισμούς με βάση τη διάθεσή του, φροντίζουν μια σειρά στάνταρ «αξεσουάρ» όπως ο αυτόματος κλιματισμός με σύστημα αυτόματης αποθάμβωσης των τζαμιών και του παρμπρίζ, το ηλεκτρικό χειρόφρενο με σύστημα "Αuto Ηold", το έξυπνο κλειδί που συνδυάζεται με πλήκτρο εκκίνησης "Start", αλλά και το Smart Cruise Control – SCC – ο ευφυής αυτόματος πιλότος που κάνει πιο ξεκούραστα για τον οδηγό τα μακρινά ταξίδια, αφού αναλαμβάνει τον έλεγχο του γκαζιού διατηρώντας όμως σε κάθε περίπτωση ασφαλή απόσταση από τον προπορευόμενο.

Ως μοντέλο, δε, υψηλής τεχνολογίας το Kia e-Niro συνοδεύεται, εκτός από τα «δεδομένα» ABS, EBD, ESP (ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας) και τους 7 αερόσακους (περιλαμβάνεται αερόσακος γονάτων συνοδηγού), από ένα πλούσιο πακέτο προηγμένων συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης της οδήγησης, που είναι μάλιστα στάνταρ και στις δύο εκδόσεις του μοντέλου όπως τα:

- TMPS (σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών)

- LKA (LANE KEEPING ASSIST) και LFA (LANE FOLLOWING ASSIST) συστήματα διατήρησης λωρίδας διαγράμμισης και άκρης οδοστρώματος

- FCA (FORWARD COLLISION-AVOIDANCE ASSIST) σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης με αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων

Σημειώνουμε, τέλος, ότι τo e-Niro καλύπτεται στάνταρ από την κορυφαία εργοστασιακή εγγύηση 7 ετών (ή 150.000 km) της Kia. Η εγγύηση καλύπτει επίσης και τις μπαταρίες, και τον ηλεκτροκινητήρα.

Οι τιμές που βλέπετε στον πίνακα αντιστοιχούν σε ένα πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Full LED φωτιστικά σώματα εμπρός, πίσω φώτα LED, φώτα ομίχλης, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους, αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες, έγχρωμη κάμερα οπισθοπορείας με δυναμικές γραμμές καθοδήγησης, εργοστασιακό αισθητήρα παρκαρίσματος πίσω, σύνδεση με Smartphone μέσω "Android Auto" ή "Apple CarPlay" , χειριστήριο ηχοσυστήματος στο τιμόνι, θύρες USB, Bluetooth με δυνατότητα streaming κλπ.