Αυτονομία χωρίς όρια, επιδόσεις και τιμή στα μέτρα σας
OPEL e-ΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Αυτονομία χωρίς όρια, επιδόσεις και τιμή στα μέτρα σας

Ο στόχος που έχει θέσει η Opel είναι παραπάνω από σαφής: όλα τα μοντέλα της γερμανικής εταιρίας θα διατίθενται και σε κάποια ηλεκτρική με την ευρεία έννοια έκδοση, δηλαδή είτε πλήρως ηλεκτρική είτε υβριδική μέχρι το 2024. Και αυτός ο στόχος αποτελεί στην απάντηση στο αίτημα για μείωση των εκπομπών ρύπων, που για του χρόνου, το 2021 έχει οριστεί στα 95 g/km. Η εταιρία, λοιπόν, με σήμα τον κεραυνό έχει πάρει πολύ στα σοβαρά το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της αυτοκίνησης και ήδη στη χώρα μας δίνει το παρών με την ηλεκτρική έκδοση του εξαιρετικά επιτυχημένου σουπερμίνι της, του νέου Corsa, αλλά και με την plug in υβριδική εκδοχή του Grandland X Hybrid 4 SUV της, που επιπλέον είναι και τετρακίνητο.

Την είσοδό του στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, σε αυτή τη νέα φάση της εξέλιξης του αυτοκινήτου που διανύουμε, ο Γερμανός κατασκευαστής την πραγματοποίησε με τη νέα, έκτη γενιά του απόλυτο bestseller του, Opel Corsa. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το λανσάρισμα της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης του μοντέλου (Corsa-e) προηγήθηκε του λανσαρίσματος του «συμβατικού» μοντέλου. Και είναι αυτό ακριβώς το μοντέλο, το Opel Corsa-e που κάνει το όνειρο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου πιο προσιτό, καθώς ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 32.230 ευρώ – και με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» από περίπου 27.000 ευρώ.

Ένα 100% ηλεκτρικό σουπερμίνι για όλους

Το Opel Corsa-e, διαθέτοντας μπαταρία χωρητικότητας 50 kWh, προσφέρει αυτονομία 3370 km, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP, ενώ όντας πενταθέσιο, με μήκος 4,06 m, είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και κατάλληλο για απροβλημάτιστη καθημερινή χρήση – και σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τo «συμβατικό» Corsa, με κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

Από την άλλη, με ηλεκτροκινητήρα που διαθέτει ισχύ 100kW (136hp) και μέγιστη, άμεσα διαθέσιμη από μηδενικές στροφές – κατά το πρώτο πάτημα του γκαζιού, ροπή 260 Nm, προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις: το Corsa-e χρειάζεται μόνο 2,8 δευτερόλεπτα για τα 0-50 km/h, και μόλις 8,1 δεύτερα για τα «κλασικά» 0 - 100 km/h.

Το Opel Corsa-e υποστηρίζει όλες τις επιλογές φόρτισης – μέσω καλωδίου και απλής πρίζας σούκο, επιτοίχιου φορτιστή Wall box (AC) ή ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC). Στην τελευταία περίπτωση η μπαταρία – η οποία, αξίζει να σημειωθεί, καλύπτεται από οκταετή εγγύηση - μπορεί να ανακτήσει το 80% της ενέργειάς της σε 30 λεπτά. 

Επιπλέον, η αυτονομία ελέγχεται πλήρως από τον οδηγό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα οδήγησης – Normal, Eco και Sport. Το Sport mode αυξάνει την απόκριση και τη δυναμική συμπεριφορά, με μέτριες επιπτώσεις στην αυτονομία. Στο Eco mode, το Corsa-e γίνεται δρομέας μεγάλων αποστάσεων, αυξάνοντας σημαντικά την αυτονομία, χωρίς να επηρεάζεται το επίπεδο άνεσης.

Τετρακίνηση και μηδενικοί ρύποι

Η δημιουργία της επαναφορτιζόμενης – και τετρακίνητης -  plug in hybrid έκδοσης του Grandland X, του εκπροσώπου της εταιρίας στην κατηγορία C-SUV, ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα της Opel προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της.

Με το Opel Grandland X Hybrid 4 μπορείς είτε να πηγαινοέρχεσαι καθημερινά από το σπίτι στο γραφείο χωρίς να καταναλώνεις καθόλου βενζίνη, αφού τα 13,2 kWh της μπαταρίας λιθίου δίνουν έως 59 χιλιόμετρα αυτονομία (επιλέγοντας τη λειτουργία electric), είτε να αξιοποιήσεις την τετρακίνηση (AWD) που υλοποιείται με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα των 83 kW τοποθετημένου στον πίσω άξονα, είτε να απολαύσεις τη μαγεία της επιτάχυνσης με την πλήρη συνδυασμένη ισχύ των 300 ίππων που συνοδεύεται από την έκρηξη της θηριώδους ροπής (520 Nm).

Μπορείς βέβαια να επιλέξεις απλώς τη λειτουργία Hybrid αφήνοντας τα ηλεκτρονικά να περιορίσουν την κατανάλωση (μικτή κατανάλωση WLTP 1,4-1,3 l/100 km και εκπομπές CO2 32-29 g/km) αποφασίζοντας ποιος κινητήρας θα κάνει τι.

Θυμίζουμε ότι κάτω από το εμπρός καπό βρίσκεται ένας 1.6 turbo βενζινοκινητήρας 180 ίππων που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων (το οποίο προσφέρει και τη δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών) και έναν ακόμα ηλεκτροκινητήρα 81,2 kW. Σημειώνουμε, επίσης, ότι η ισχύς του πίσω ηλεκτροκινητήρα (113 ίπποι) είναι αρκετή όχι μόνο για να παρακολουθήσεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα την κυκλοφορία στην πόλη και στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και να κινηθείς στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα έως 135 km/h.

Οφείλουμε, δε, να επισημάνουμε ότι το όφελος που μπορεί να προκύψει από την πλήρη αξιοποίηση της κίνησης μόνο με τη μπαταρία του Opel Grandland X Hybrid 4 - σε σχέση με το Grandland X 1.6T – είναι της τάξης των 1.000 – 2.000 ευρώ (με το ελάχιστο όφελος να αντιστοιχεί σε περίπου 40 και το μεγαλύτερο σε 100 χιλιόμετρα «ηλεκτρικών» διαδρομών μηδενικών ρύπων ημερησίως).

Το προσιτό υβριδικό Grandland X

Θέλοντας να κάνει την απόκτηση ενός υβριδικού SUV ακόμα πιο εύκολη υπόθεση, η Opel έχει ήδη έτοιμη και μία προσθιοκίνητη έκδοση του Grandland X, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τον ίδιο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων 133 kW/180 hp, τον ίδιο εμπρός ηλεκτροκινητήρα 81 kW/110 hp και το ίδιο οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο που διαθέτει και το Hybrid 4.

Ίδια και η μπαταρία ιόντων λιθίου (13,2 kWh), ενώ η συνδυασμένης ισχύς του συνόλου φτάνει τους 224 ίππους επιτρέποντας στο Grandland X Hybrid να πραγματοποιεί τα 0 – 100 km/h σε 8,9’’ και να επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 225 km/h. Η αυτονομία μηδενικών ρύπων – σύμφωνα με το πρότυπο WLTP – φτάνει τα 57 χιλιόμετρα, ενώ η κατανάλωση βενζίνης περιορίζεται στα 1,5-1,4 l/100km.

Έτσι, θα υπάρχουν πλέον στη γκάμα των SUV της εταιρίας δύο PHEVs (Plug-in Hybrid Electric Vehicles) με το ισχυρότερο, τετρακίνητο Grandland X Hybrid4 των 300 ίππων, να έχει μικτή κατανάλωση WLTP 1,4-1,3 l/100 km και εκπομπές CO2 32-29 g/km. 

Σημειώστε ότι με καλώδιο “mode 3”, Wall box και τον ενσωματωμένο φορτιστή 7,4 kW, η μπαταρία και των δύο υβριδικών Grandland X μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε λιγότερο από δύο ώρες.

Περισσότερες προτάσεις

Καθ’ οδόν προς την ελληνική αγορά βρίσκεται και ο νέος εκπρόσωπος της Opel στην κατηγορία των compact SUV, που βαδίζοντας στα βήματα του Corsa, λανσάρεται εξ’ αρχής και στην πλήρως ηλεκτρική έκδοση Mokka-e, που είναι εφοδιασμένη με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 100 kW (136 hp).

Παράλληλα η εταιρία έχει ήδη ηλεκτρικό εκπρόσωπο και στα επαγγελματικά οχήματα με το Vivaro-e, ενώ το 2021 θα παρουσιάσει και την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του Combo (Combo-e Van και Combo-e Life η επιβατική έκδοση). 

Αντιστοίχως το γνωστό για την 7θέσια διάταξή του Zafira, «μεγάλωσε» και έγινε και ηλεκτρικό. Το όνομά του είναι πλέον Zafira-e Life και απευθύνεται σε ιδιώτες (επιβατική έκδοση) αλλά και εταιρίες που εκτελούν μετακινήσεις προσωπικού (9θέσια διάταξη) αλλά και VIP με δερμάτινα, αντικριστά καθίσματα, τραπέζι εργασίας και άλλο αντίστοιχου επιπέδου εξοπλισμό που διευκολύνει την εργασία κατά τη μετακίνηση.