To Champions League είναι η παράκαμψη που ψάχνει η Ντόρτμουντ

To Champions League είναι η παράκαμψη που ψάχνει η Ντόρτμουντ

Η Ντόρτμουντ φιγουράρει στην 6η θέση της βαθμολογίας της Bundesliga. Εκτός θέσεων του Champions League, 16 βαθμούς μακριά από την πρώτη Μπάγερν Μονάχου, αλλά μόλις έξι από εκείνες που εξασφαλίζουν το... σεντόνι και την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, δεν δείχνει ικανή να πάρει το εισιτήριο. Σε βαρύ κλίμα έγινε το ταξίδι στην Σεβίλλη όπου απόψε (22:00) παίζει με την ομώνυμη ομάδα τον πρώτο τους αγώνα για τους «16» του Champions League.

Αυτά τα ματς με τους Ανδαλουσιάνους είναι μια... παράκαμψη που εμφανίζεται σ' έναν δρόμο που φαίνεται να τους οδηγεί σε αδιέξοδο και στην αναπροσαρμογή ενός εκ των πιο πετυχημένων ποδοσφαιρικών πρότζεκτ από το 2008 μέχρι και σήμερα. Διότι, το τέρμα του δρόμου είναι εμφανές. Ο αθλητικός διευθυντής, Μίχαελ Τσορκ, φέρεται να είναι ο «εκλεκτός» ενός εκ των υποψηφίων προέδρων της Μπαρτσελόνα. Ο Τσορκ έχει κάνει αγορές και πωλήσεις για 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα χρόνια του στη Ντόρτμουντ, αλλά το τελευταίο διάστημα οι επιλογές του δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Με συμβόλαιο μέχρι το 2022 μοιάζει ν' αναζητά κι εκείνος κάτι διαφορετικό.

Οι δύο αστέρες της ομάδας, ο Ερλινγκ Χάαλαντ και ο Τζέιντον Σάντσο έκαναν κι εκείνοι «άνοιγμα» τους τελευταίους μήνες προς άλλες, μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και δη της Premier League. Ο πατέρας του Χάαλαντ, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής με τη Νορβηγία, τον κατευθύνει προς την Αγγλία. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι μεταξύ των... φαβορί. Ο μπαμπάς Χάαλαντ έπαιξε εκεί. Η Ρεάλ Μαδρίτης επίσης τον ονειρεύεται. Αν ο ατζέντης του, ο Μίνο Ραϊόλα τον προτείνει σε ομάδες σίγουρα θα βρεθούν κι άλλες που θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τον πάρουν. Η Γιουβέντους εδώ και καιρό προσπαθεί να τοποθετηθεί σε καλή θέση για να τον κάνει δικό της.

Κι αυτά δεν είναι τα μόνα. Ο σύλλογος έχει νέο προπονητή εν αναμονή. Πρόκειται για τον Μάρκο Ρόζε της Γκλάντμπαχ. Ο νυν τεχνικός, ο Εντιν Τέρζιτς που προσελήφθη όταν απολύθηκε ο Λουσιάν Φαβρ, με την υπόσχεση πως αν πετύχαινε θα γινόταν μόνιμος δεν έχει «πιάσει». Η προσέγγιση α λα Γιούργκεν Κλοπ, που ήταν ο λόγος που κάθεται στον πάγκο, δεν έχει φανεί ως τώρα στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ. Ο Ρόζε αναμένεται ν' αναλάβει ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Επειτα, είναι και τα οικονομικά. Ο CEO της ομάδας, Χανς – Γιόαχιμ Βάτσκε, λέει πως η Ντόρτμουντ μπορεί να... ζήσει για ένα – δύο χρόνια εκτός Champions League, μα κάτι τέτοιο θα την υποχρέωνε να πουλήσει τους καλύτερους παίκτες της. Το κλαμπ είχε απώλειες 44 εκατομμυρίων από τότε που άρχισε η πανδημία του κορονοϊού και γι' αυτή την σεζόν αναμένεται να χάσει άλλα 75. Η Ντόρτμουντ δεν είναι low cost ομάδα. Δίνει 160 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στους μισθούς των ποδοσφαιριστών της. Στο 2021 και στο 2022 λήγουν πολλά συμβόλαια. Χωρίς Champions League είτε δεν θα μπορέσει να τ' ανανεώσει, είτε θ' αναγκαστεί να πουλήσει πολύ κάτω από την αξία τους στην αγορά.

Το 2008 η τριάδα Βάτσκε – Τσορκ – Κλοπ πήρε μια ομάδα υποψήφια για υποβιβασμό και τη μετέτρεψαν σε πρωταθλήτρια Γερμανίας και φιναλίστ του Champions League. Αυτό δημιούργησε μια αύρα... ρομαντισμού εντός και εκτός συλλόγου πως ακόμη και σ' αυτές τις εποχές που η μπάλα μοιάζει περισσότερο business, μπορεί να «χτιστεί» κάτι καλό. Τώρα, όμως, φαίνεται πως το πρότζεκτ φτάνει στο τέλος του και χρειάζεται αλλαγή σε πρόσωπα και ίσως σε ιδέες.