Το «βασίλειο» των χορηγών του ΛεΜπρον Τζέιμς και το «ματς» με... τη γερουσιαστή

Το «βασίλειο» των χορηγών του ΛεΜπρον Τζέιμς και το «ματς» με... τη γερουσιαστή

Το καλοκαίρι του 2018, ΛεΜπρον Τζέιμς άφησε για δεύτερη φορά την ομάδα της γενέτειράς του, τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο αντί 153 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Λέικερς. Ο «Βασιλιάς», που για άλλους είναι ο κορυφαίος σύγχρονος παίκτης στον κόσμο και για άλλους ένας παρεμβατικός σταρ εκτός παρκέ ή ένας τύπος που «εκφοβίζει» στο γήπεδο, «κατηγορήθηκε» ότι «πήγε στο L.A. για να κάνει (μόνο) μπίζνες».

Ομως, σήμερα, στα 36 του, παίζει (ακόμη) ως εικοσάρης και απάντησε στους επικριτές του οδηγώντας τους Λέικερς στον τίτλο του 2020, που ήταν ο τέταρτος στην δική του καριέρα! Την ίδια στιγμή που με τη μπάλα στα χέρια ζει, θαρρεί κανείς, «δεύτερη εφηβεία», εξακολουθεί να κινείται στον επιχειρηματικό κόσμο ως μπαρουτοκαπνισμένος μπίζνεσμαν.

Ο ΛεΜπρον υπέγραψε το φθινόπωρο διετή επέκταση συμβολαίου με τους πρωταθλητές, αντί 85 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ετήσια αμοιβή του πλησιάζει πλέον τα 40 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με το Forbes, τα έσοδά του από χορηγίες ανήλθαν στα 60 εκατομμύρια για το 2020!

Πιο πρόσφατη «μετεγγραφή» του ήταν η απόφαση να αφήσει έπειτα από 17 χρόνια την Coca-Cola και να συμφωνήσει με την ανταγωνίστρια PepsiCo, επίσημο σπόνσορα και του ΝΒΑ.

Τα δικαιώματα εικόνας του τα διαχειρίζεται πια εταιρία που ίδρυσε ο ίδιος με δύο παιδικούς φίλους του. Ο σταρ του μπάσκετ είχε υπογράψει επταετές συμβόλαιο 90 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Nike το 2003, πριν καν πατήσει το πόδι του στο ΝΒΑ, σε ηλικία 18 ετών.

Μάλιστα, από το 2015 συμφώνησε σε «ισόβια» συνεργασία με τη γνωστή αθλητική εταιρεία, η οποία υπολογίζεται πως στα επόμενα 30 χρόνια θα του αποφέρει... ένα δισεκατομμύριο!

Τα υπέρογκα κέρδη από μικρή ηλικία επέτρεψαν στον Τζέιμς να διαθέτει δικές του εταιρείες ΜΜΕ, όπως την «Uninterrupted» και παραγωγής, την «SpringHill». Μέσα στο 2021 θα προβληθεί και η ταινία «Space Jam» με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Μάικλ Τζόρνταν στον βασικό ρόλο.

Έχει επίσης εταιρεία υγείας, την Ladder, με τον Άρνολντ Σβάρτζενεϊγκερ, την χειμερινή Ολυμπιονίκη Λίντσεϊ Βον και το διάσημο μοντέλο Σίντι Κρόφορντ, αλλά και 19 εστιατόρια που σερβίρουν πίτσα σε Σικάγο και Φλόριντα. Για να επενδύσει στη Blaze Pizza εγκατέλειψε συμβόλαιο 15 εκατομμυρίων από τα McDonald’s, κατέβαλε 900.000 και η εταιρία σήμερα αξίζει περισσότερα από 20 εκατομμύρια!

Ο ίδιος, πάντως, επιμένει να θεωρεί σπουδαιότερο επίτευγμά του το χτίσιμο του δημοτικού σχολείου «I Promise» («Υπόσχομαι») στο Άκρον του Οχάιο, όπου γεννήθηκε. Αλλά και την προσφορά 41 εκατομμυρίων για υποτροφίες παιδιών σε πανεπιστήμια.

Το 2011 απέκτησε το 2% των μετοχών της Λίβερπουλ, αντί τεσσάρων εκατομμυρίων, με ευοίωνη πρόβλεψη η επένδυσή του να φτάσει τα 30 εκατομμύρια. Μετά τον περσινό τίτλο των «κόκκινων» στην Premier League, η μετοχή της εκτινάχθηκε και το μερίδιο του ΛεΜπρον δεκαπλασιάστηκε. Aξίζει πια 45 εκατομμύρια! Μάλιστα, η συμμετοχή του στους «κόκκινους» και η καλή του σχέση με τον σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ, έχει «φουντώσει» τις φήμες όσον αφορά το μέλλον του Γάλλου 22χρονου επιθετικού.

Αυτές τις μέρες, ο Τζέιμς σκέφτεται να εμπλακεί σε άλλη μία ομάδα, στο μπάσκετ γυναικών (WNBA) των ΗΠΑ. Ο 36χρονος αστέρας ανάρτησε στο Twitter την πρόθεσή του να αγοράσει τις μετοχές των Ατλάντα Ντριμ, με τον καλό φίλο του και παίκτη του Πόρτλαντ, Καρμέλο Άντονι, να δηλώνει συνοδοιπόρος.

Αιτία για την πρόθεσή του η προσπάθεια να «εξοστρακίσει» από τη συνιδιοκτησία των Ντριμ την Κέλι Λεφλέρ, επιχειρηματία και απερχόμενη γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων. Η ίδια είχε διαφωνήσει με τη συμμετοχή των παικτριών στο κίνημα «Black Lives Matter», μετά τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Μάλιστα, είχε στείλει επιστολή στο WNBA (η σεζόν του οποίου το 2020 διεξήχθη με όλες τις ομάδες να έχουν στο πίσω μέρος της φανέλας το όνομα της Μπριόνα Τέιλορ, που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στο σπίτι της) ζητώντας να «κρατήσουμε την πολιτική μακριά από τα σπορ».

Η απάντηση των παικτριών της ήταν να φορέσουν στο προηγούμενο ματς μπλούζες με το όνομα του...αντιπάλου της «αφεντικίνας» τους στις πρόσφατες εκλογές και ανέγραφε «Ψηφίστε τον Ράφαελ Ουόρνοκ»! Ο Οόρνοκ νίκησε την Λεφλέρ και πήρε την έδρα στην πολιτεία της Τζόρτζια.