Ράιαν Γκιγκς: Το κατεστραμμένο είδωλο

Ράιαν Γκιγκς: Το κατεστραμμένο είδωλο

Οσο ο Ράιαν Γκιγκς κάλπαζε στην αριστερή πλευρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έπαιζε στο δεξί άκρο, οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες. Οχι για το ταλέντο τους, αφού ο Ουαλός ήταν κλάσεις ανώτερος, αλλά για την συμπεριφορά τους. Χαμηλών τόνων ο ένας, έδινε την εντύπωση πως ενδιαφερόταν μόνο για το ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο. Σταρ ο άλλος, ένα φαινόμενο marketing, με τα tabloid να τον ακολουθούν. Αυτό έκανε τον Γκιγκς ακόμη πιο αγαπητό στις εξέδρες του «Ολντ Τράφορντ». Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική. Πλέον, ο Γκιγκς είναι ένα κατεστραμμένο είδωλο.

Στις 28 Απριλίου θα δικαστεί για επίθεση σε δύο γυναίκες, στην πρώην σύντροφό του Κέιτ Γκράνβιλ και στην αδερφή της, αλλά και για εξουσιαστική συμπεριφορά. Την 1η Νοεμβρίου του 2020 ένας γείτονας άκουσε το ζευγάρι να τσακώνεται και κάλεσε την αστυνομία. Οι αρχές βρήκαν την Κέιτ χτυπημένη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε, αλλά τότε έγινε γνωστό. «Σέβομαι τις νομικές διαδικασίες και την σοβαρότητα των κατηγοριών. Ελπίζω να καθαρίσω το όνομά μου», είπε. Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, ο 47χρονος αναμένεται ν' αποφύγει την φυλάκιση, αν και αντιμετωπίζει ποινή ως και πέντε χρόνια κάθειρξης. Λένε πως θα τιμωρηθεί με πρόστιμο και κοινωνική εργασία. Ωστόσο, ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε και το να καθαρίσει τους δρόμους του Μάντσεστερ θα αλλάξουν την εντύπωση που έχει σχηματιστεί για εκείνον. Η Εθνική Ουαλίας τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του ως προπονητή. Με τον Γκιγκς στον πάγκο προκρίθηκε στο EURO, αλλά τώρα αναλαμβάνει ο Ρόμπερτ Πέιτζ, μέχρι πρότινος βοηθός του. Ο Πέιτζ ήταν εκείνος που ξαοθδήγησε τους «δράκους» στα ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας δεν άφησε τον Γκιγκς να προπονήσει προκειμένου ν' αποφύγει την έκθεση στα ΜΜΕ και να προστατεύσει την ομάδα.

Αυτό, πάντως, δεν ήταν το πρώτο σκάνδαλο του Γκιγκς. Το 2011 είχε αποκαλυφθεί πως απατούσε την σύζυγό του Στέισι Κουκ με το μοντέλο Ιμογκεν Τόμας και λίγο καιρό μετά βγήκε στο φως της δημοσιότητας η παράνομη σχέση του για οχτώ χρόνια με την σύζυγο του αδερφού του Ρόντρι, Νατάσα. Το ειδύλλιο κατέστρεψε την οικογένεια του Γκιγκς. Προκάλεσε αμφιβολίες για το μέλλον του στους «κόκκινους διαβόλους». Ωστόσο, το ποδόσφαιρο και πάλι τον προστάτευσε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον υποστήριξε, έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με τη φανέλα της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2014 ανέλαβε την ομάδα της καρδιάς του όταν ο σύλλογος αναζητούσε την ταυτότητά του μετά την αποχώρηση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Κρέμασε τα παπούτσια του τον Απρίλιο εκείνου του έτους για να γίνει ο προπονητής της για τα τελευταία τέσσερα ματς της σεζόν και μετά έγινε βοηθός του Λουίς Φαν Χάαλ. Από το 2018 ήταν ο προπονητής της Ουαλίας, ενώ παράλληλα μαζί με τους παλιούς του συμπαίκτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ κι ο Γκάρι Νέβιλ, έχουν στην κατοχή τους την ομάδα της 4ης κατηγορίας, Σάλφορντ Σίτι.