Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, μια προσπάθεια για παραπάνω έσοδα

Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, μια προσπάθεια για παραπάνω έσοδα

Η Σαουδική Αραβία θα παρουσιάσει σήμερα μια ενδιαφέρουσα πρόταση προς συζήτηση στο Κογκρέσο της FIFA: να διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών και γυναικών κάθε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα. Θα ζητήσει να γίνει μια μελέτη για τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ και τον αντίκτυπο που θα έχει στο ποδόσφαιρο. Βέβαια, το πλάνο, αν ποτέ μπορέσει να πραγματοποιηθεί, θ' αποτελέσει απειλή στο οικοσύστημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και της UEFA και φυσικά των άλλων χωρών. Πλέον, δεν θα είχε μεγάλο νόημα το EURO ή το Κόπα Αμέρικα και τα άλλα Κύπελλα Εθνών στις υπόλοιπες ηπείρους.

Η πρόταση ακολουθεί τη γραμμή σκέψης του Αρσέν Βενγκέρ, υπεύθυνου της FIFA για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Ο Γάλλος, πρώην προπονητής της Αρσεναλ, τον περασμένο Μάρτιο, είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο beIN Sports: «ας διοργανώνουμε, πλέον, μόνο όσα τουρνουά έχουν νόημα και ας σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα. Ισως πρέπει να κάνουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια». Η τοποθέτηση του Βενγκέρ είχε στην... καρδιά της το συμφέρον των παικτών. Θεωρεί πως έτσι θα υπάρχουν λιγότερα ματς (χωρίς τα φιλικά, χωρίς το UEFA Nations League και όλα τα προκριματικά) και επιπλέον, τόνισε: «μια ομάδα που παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει συνήθως μέσο όρο ηλικίας 27-28 χρόνια. Οι παίκτες έχουν ήδη λίγες πιθανότητες να το κατακτήσουν και αν θα προσπαθούσαν ξανά θα έπρεπε να το κάνουν σε ηλικία 32-33 ετών».

Φυσικά, δεν αποκλίνει και από τις πράξεις του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Τα πλάνα του εδώ και καιρό είναι η σμίκρυνση των τοπικών λιγκών και η μεγέθυνση των διεθνών τουρνουά, ιδίως εκείνων υπό την εποπτεία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (που θα της αποφέρουν και μεγαλύτερα έσοδα). Ο κυβερνητικός οργανισμός του ποδοσφαίρου, παραμένει αισιόδοξος πως θα φτάσει τον στόχο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα στο τέλος του 2022 για την 4ετία που άρχισε το 2019. Να σημειώσουμε πως ο κύκλος θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ το 2022 Ωστόσο, με Μουντιάλ ανά δύο χρόνια οι προβλέψεις είναι πως τέτοια ποσά θα τα έβαζε στα ταμεία της σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει τον Ινφαντίνο να προτείνει μια κοινή λίγκα Η.Π.Α., Μεξικού, Καναδά, μια αφρικάνικη Super League και σαφώς το διευρυμένο με 24 ομάδες, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Χθες οι New York Times αποκάλυψαν πως ο Ινφαντίνο γνώριζε για την ίδρυση της Super League και τουλάχιστον στο παρασκήνιο εμφανιζόταν υποστηρικτικός στη δημιουργία του συνεταιρισμού κι ας έλεγε άλλα δημοσίως. Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, εδώ και μήνες καταγγέλλει πως πίσω από την Super League βρισκόταν ο Ινφαντίνο.