Οι αλλαγές του Μαντσίνι έδωσαν την πρόκριση στην Ιταλία

Οι αλλαγές του Μαντσίνι έδωσαν την πρόκριση στην Ιταλία

Πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, η Ιταλία νίκησε με 2-1 την Αυστρία στην παράταση και προκρίθηκε στα προημιτελικά του EURO 2020. Θα παίξει με τη νικήτρια του ζευγαριού Βέλγιο – Πορτογαλία (22:00, ANT1) στις 2 Ιουλίου στην «Allianz Arena» του Μονάχου. Τη διαφορά στο «Γουέμπλεϊ» έκαναν ο Φεντερίκο Κιέζα στο 95' κι ο Ματέο Πεσίνα στο 105'. Τώρα, αναμφίβολα ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας, ενώ το συγκρότημα του Ρομπέρτο Μαντσίνι έφτασε στα 31 σερί ματς χωρίς ήττα.

Η «σκουάντρα ατζούρα» μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι του «Γουέμπλεϊ», όπως τη μάθαμε και στη φάση των ομίλων. Στο πρώτο μέρος είχε ευκαιρίες, με κυριότερη το δοκάρι του Ιμόμπιλε στο 33'. Όμως όσο περνούσε η ώρα τόσο δυσκολεύονταν οι Ιταλοί, με συνέπεια η Αυστρία να ξεθαρρέψει. Η ομάδα του Φράνκο Φόντα ισορρόπησε και απείλησε περισσότερο. Μάλιστα βρήκε δίχτυα με τον Αρναούτοβιτς στο 67', αλλά το γκολ του ιδιόρρυθμου επιθετικού ακυρώθηκε για μερικά χιλιοστά οφσάιντ μετά και την παρέμβαση του VAR. Και κάπως έτσι έμεινε το 0-0 στο 90λεπτο, με τον Ντοναρούμα να σπάει το ρεκόρ του Ντίνο Τζοφ, με το κοντέρ να σταματάει στα 1.168 λεπτά δίχως γκολ, μέχρι την ώρα που μείωσαν οι Αυστριακοί.

Μετά τα ρεκόρ, ήρθε η ώρα της πρόκρισης στον έξτρα χρόνο. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι πόνταρε πολλά στις αλλαγές του και δικαιώθηκε. Στο 95’ ο Φεντερίκο Κιέζα άνοιξε το σκορ και παράλληλα θα επαναφέρει ένα debate στη γειτονική χώρα. Πολλοί αναρωτιούνταν γιατί ξεκινάει βασικός ο Μπεράρντι και όχι αυτός. Όπως είναι γνωστό, ο Μαντσίνι βολεύεται περισσότερο, αφού θέλει τους δύο ακραίους επιθετικούς του να παίζουν με ανάποδα πόδια και ταυτόχρονα να γίνονται σέντερ φορ, όταν ο αντίπαλος κλείνεται. Ο Κιέζα είναι καθαρό εξτρέμ, όμως αφενός είναι πιο ποιοτικός από τον Μπεράρντι αφετέρου ήταν από τους καλύτερους στο φετινό ναυάγιο της Γιουβέντους. Και κόντρα στην Αυστρία απέδειξε ξανά τη χρησιμότητά του. Στο 105’, ο Πεσίνα έκανε το 2-0, πιστοποιώντας ότι και οι συγκυρίες παίζουν ρόλο. Ο χαφ της Αταλάντα ήταν εκτός αποστολής, μπήκε παραμονή της πρεμιέρας του EURO αντί για τον τραυματία Σένσι και ήδη μετρά δύο γκολ. Οκτώ λεπτά πριν από το τέλος της παράτασης, ο Κάλαϊτζιτς έβαλε τέλος στο σερί του Ντοναρούμα και της ιταλικής άμυνας, όμως δεν έφτανε για να σώσει την παρτίδα.

ΙΤΑΛΙΑ (4-3-3): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Ατσέρμπι, Σπινατσόλα – Μπαρέλα (67' Πεσίνα), Ζορζίνιο, Βεράτι (67' Λοκατέλι) – Μπεράρντι (84' Κιέζα), Ιμπόμπιλε (84' Μπελότι), Ινσίνιε (108' Κριστάντε).

ΑΥΣΤΡΙΑ (4-2-3-1): Μπάχμαν – Λάινερ (114' Τρίμελ), Ντράγκοβιτς, Χιντερέγκερ, Αλαμπα – Σλάγκερ (106' Γκρέγκοριτς), Γκρίλιτς (106' Σάουμπ) – Λάιμερ (114' Ιλσάνκερ), Ζάμπιτσερ, Μπάουμγκαρτνερ (90' Σέπφ) – Αρναούτοβιτς (97' Κάλαϊτζιτς).