Ο Στίβεν Τζέραρντ έχει εκτοξεύσει τους Ρέιντζερς

Ο Στίβεν Τζέραρντ έχει εκτοξεύσει τους Ρέιντζερς

Για μια ομάδα με 115 τίτλους στην ιστορία της, τα όσα πέρασαν οι Ρέιντζερς τα προηγούμενα εννιά χρόνια ήταν μαρτύριο, ένα ατέλειωτο ταξίδι σε μια έρημο. Ωστόσο, το τέλος πλησιάζει. Απέχουν επτά βαθμούς από την κατάκτηση του πρωταθλήματος Σκωτίας και την εκθρόνιση της μισητής αντιπάλου Σέλτικ. Παράλληλα, βρίσκονται στους «16» του Europa League και είναι το φαβορί κόντρα στην Σλάβια Πράγας. Πίσω από την «ανάσταση» τους βρίσκεται ο προπονητής Στίβεν Τζέραρντ.

Πριν από εννιά χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2012, άρχισαν τα προβλήματα. Τα χρέη 60 εκατομμυρίων ευρώ οδήγησαν σε χρεοκοπία. Το κλαμπ για χρόνια έδινε αλόγιστα χρήματα σε μεταγραφές. Το 2000, για παράδειγμα, τα χρέη ήταν παραπάνω από 100 εκατομμύρια, αλλά η διοίκηση έδωσε άλλα 18 για να πάρει τον Νορβηγό σέντερ φορ Τόρε Αντρε Φλο. Είχαν περάσει μόλις τρεις σεζόν από την προσπάθεια του ιδιοκτήτη Ντέιβιντ Μάρει να πάρει τον Ρονάλντο Ναζάριο από τη Μπαρτσελόνα προτού εκείνος καταλήξει στην Ιντερ. Τέτοια ήταν η φιλοδοξία του, αλλά και η αλαζονεία του. Ολοι στους Ρέιντζερς έμοιαζαν να πιστεύουν πως η ομάδα είναι «too big to fail», δηλαδή πολύ μεγάλη για ν' αποτύχει ή να καταστραφεί. Συνέβη, όμως. Το παράδειγμά ήταν μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν και από την UEFA για την επιβολή του Financial Fair Play.

Πωλήθηκε στον Βρετανό εκατομμυριούχο Τσαρλς Γκριν για επτά εκατομμύρια ευρώ, επανιδρύθηκε η εταιρία με άλλο όνομα και άρχισε να παίζει στην 4η Κατηγορία. Τέσσερις σεζόν της πήρε για να επιστρέψει στα «σαλόνια». Εφτασε στη 2η Κατηγορία ούσα πρωταθλήτρια της 4ης και 3ης Κατηγορίας. Εκεί «κόλλησε» δύο χρόνια. Στις επόμενες τέσσερις σεζόν στην Premiership, είχε δύο τρίτες και δύο δεύτερες θέσεις. Σ' αυτό το διάστημα δεν κατάφερε να ξεπεράσει την Σέλτικ.

Μέχρι που φάνηκε ο Τζέραρντ στο «Αϊμπροξ Παρκ» το καλοκαίρι του 2018. Με μοναδική προϋπηρεσία στην ακαδημία της Λίβερπουλ, ο 40χρονος Αγγλος τεχνικός έπιασε δουλειά. «Εχτισε» ένα συγκρότημα που του μοιάζει πολύ: εργατικό, αλληλέγγυο, σταθερό στην απόδοσή του και ικανό να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των αγώνων – μπορεί με ευκολία να κυριαρχήσει, αλλά και να αφήσει μπάλα και χώρο στην αντίπαλο. Κανείς από τους παίκτες του δεν έχει το ταλέντο του, αλλά στο γήπεδο παίζουν ρόλο κι άλλες αρετές. Αυτή την σεζόν η ομάδα του έχει χάσει μόνο μια φορά με 3-2 από την Σεντ Μίρεν στο League Cup. Κατά τα λοιπά, ο απολογισμός της είναι: 36-6-1 με 112 γκολ υπέρ και 25 κατά.

Αήττητοι στο πρωτάθλημα με 26 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες σε 30 αγωνιστικές, όπως και στην Ευρώπη με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες από τη φάση των ομίλων και έπειτα, οι Ρέιντζερς είναι άκρως αποτελεσματικοί κι αυτό φαίνεται στην αξία του ρόστερ που έχει αυξηθεί κατά 272% αφότου ανέλαβε ο Τζέραρντ. Μόνο δύο ποδοσφαιριστές απομένουν από την... προηγούμενη εποχή. Ο Τζέιμς Τάβερνιερ και ο Ράιαν Τζακ. Ο πρώτος, 29χρονος Αγγλος δεξιός μπακ, έχει γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας – είναι και ο κορυφαίος σκόρερ της στο πρωτάθλημα με 11 γκολ, ενώ έχει δώσει και δέκα ασίστ!

Ο «διαφορετικός», όμως, είναι ο Ιάνις Χάτζι, γιος του θρύλου του ρουμάνικου ποδοσφαίρου, Γκιόργκι Χάτζι. Αποκτήθηκε για 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τη βέλγικη Γκενκ. Ο Χάτζι, σύμφωνα την ανάλυση δεδομένων μιας ισπανικής εταιρίας εκπροσώπησης παικτών, είναι πολύ καλός στα όσα κάνει πολύ καλά ο Λιονέλ Μέσι! Επιτελικός μέσος με εξαιρετική τεχνική έχει έξι γκολ και 11 ασίστ σε 35 συμμετοχές στην τρέχουσα σεζόν.

Ο Τζέραρντ σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του από την εθνική Αγγλίας που έγιναν προπονητές είναι ο καλύτερα προετοιμασμένος. Διάλεξε και μια πορεία διαφορετική από εκείνη του Φρανκ Λάμπαρντ για παράδειγμα που πρόσφατα απολύθηκε από την Τσέλσι. Η ποδοσφαιρική βιομηχανία κοιτάζει προς το μέρος του μήπως είναι ένας προπονητής που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ελίτ. Επίσης τσεκάρει και τους ποδοσφαιριστές του ενόψει του καλοκαιριού.