Ο Γκιντογάν είναι σημαντικός για τον Γκουαρδιόλα, αλλά και για την οικονομία του Μάντσεστερ

Ο Γκιντογάν είναι σημαντικός για τον Γκουαρδιόλα, αλλά και για την οικονομία του Μάντσεστερ

Ο Ιλκάι Γκιντογάν βρισκόταν παντού στο γήπεδο καθώς η Μάντσεστερ Σίτι «έσπασε» την... κατάρα των 18 χρόνων χωρίς νίκη στο «Ανφιλντ». Αφού δεν έγινε αλλαγή όταν χτύπησε στο 5ο λεπτό, αστόχησε σ' ένα πέναλτι και σημείωσε δύο γκολ στην επικράτηση των «πολιτών» με 4-1. Εχουν, πλέον, 14 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις – ρεκόρ στον αιώνα μας για μια αγγλική ομάδα. Η Σίτι είναι πρώτη στην Premier League.

Με εννιά γκολ αυτή την σεζόν στο πρωτάθλημα της Αγγλίας, ο 30χρονος Γερμανός μέσος είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στο σύστημα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, ωστόσο, ίσως να αποτελούν τα όσα κάνει εκτός γηπέδου. Ο Γκιντογάν βοηθάει στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά και στηρίζει τις αγαπημένες του καφετέριες και εστιατόρια στην πόλη!

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μέσω της ιστοσελίδας charitystars.com έβαλε μπροστά το πλάνο του. «Μου αρέσει να περνάω χρόνο σε διάφορα εστιατόρια και cafe στο Μάντσεστερ, αλλά όπως ξέρετε ο τομέας της εστίασης περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του lockdown. Ας τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε με μια φιλανθρωπική καμπάνια που θα διαρκέσει ως το τέλος της σεζόν», ανέφερε. Ο Γκιντογάν ανησύχησε για το πως επηρεάζονται οι ζωές των υπαλλήλων των καταστημάτων, τους κάλεσε στα εστιατόρια και στα cafe και ρώτησε: «τί μπορώ να κάνω για να σας βοηθήσω;».

Ετσι, δημοπρατεί ξεχωριστά αντικείμενα που οι φίλαθλοι της ομάδας του λατρεύουν. Υπογεγραμμένες φανέλες που έχει φορέσει σε σημαντικά ματς, ποδοσφαιρικά παπούτσια ακόμη και την δυνατότητα να τον γνωρίσουν. Ολα τα έσοδα θα δοθούν στα αγαπημένα του μαγαζιά. «Ολα αυτά τα χρόνια έχω γνωρίσει τόσους ωραίους ανθρώπους που τώρα μου λένε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Θέλω να τους στηρίξω και επίσης να δώσω τη δυνατότητα στους φιλάθλους ν' αποκτήσουν κάτι ξεχωριστό», κατέληξε.

Αυτό είναι μόνο το ένα κομμάτι της προσπάθειάς του. Το άλλο έχει να κάνει με το να πείσει τους fans του και της ομάδας του να μην χαλαρώσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ο Γκιντογάν ανιχνεύθηκε θετικός τον Σεπτέμβριο και παρόλο που είναι αθλητής της ελίτ, πέρασε μια επώδυνη περιπέτεια με τον Covid. «Στην αρχή πονούσαν τα άκρα μου και μετά ένιωθα εξαντλημένος. Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι και είχα χάσει τη γεύση μου», είπε. Το ιατρικό τιμ της Μάντσεστερ Σίτι ανησύχησε. Κι ανησυχούσε για καιρό κιόλας μια και οι υπεύθυνοι δεν ήξεραν πως να διαχειριστούν έναν παίκτη που έχει περάσει κορονοϊό. Πόσα λεπτά μπορεί να παίξει; Αντέχει συνεχόμενα παιχνίδια; Οι μύες του επανέρχονται με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν την ασθένεια;

«Δεν το κάνω για να κερδίσω την συμπάθεια κανενός, αλλά εξαιτίας της κατάστασης στην Αγγλία, στη Γερμανία και σ' ολόκληρο τον κόσμο θέλω να πω πως ο ιός δεν είναι αστείο. Δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, μα τόσοι άλλοι γύρω μας ανήκουν. Ακόμη και για μένα δεν ήταν κάτι ανώδυνο. Ολοι πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες: να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκα», είπε.