Ο αγώνας για τις μειώσεις των μισθών στο ποδόσφαιρο έχει ήδη αρχίσει

Ο αγώνας για τις μειώσεις των μισθών στο ποδόσφαιρο έχει ήδη αρχίσει

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο ανακοίνωσε νέα – δεύτερη – μείωση στους μισθούς των ποδοσφαιριστών της. Σε διάστημα δέκα μηνών οι Βάσκοι έχουν «ρίξει» κατά 14,43% τα ποσά που έδιναν στους παίκτες τους και αναλόγως με διάφορες οψιόν το ποσοστό μπορεί να φτάσει κοντά στο 17%. Η μείωση της μισθολογικής μάζας είναι πλέον προτεραιότητα για πολλά κλαμπ. Αυτή την εποχή και η Ρεάλ Μαδρίτης αναζητά τη φόρμουλα για να μειώσει τους μισθούς των παικτών της για δεύτερη φορά. Θέλει να τους «κόψει» ένα ποσό που θα πλησιάζει στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλωστε, αυτή είναι η κατεύθυνση που στρέφονται σ' όλες τις... βαθμίδες της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Ο CEO της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε, ελπίζει πως το καλοκαίρι που έρχεται θα δούμε να πέφτουν κι άλλο οι αποδοχές των ποδοσφαιριστών μετά την πτώση των ποσών στις μεταγραφές.

Πέραν όμως της μείωσης, οι ομάδες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο μια άλλη μέθοδο: να πληρώσουν αργότερα. Να μην γίνει μείωση, αλλά οι παίκτες τα χρήματά τους να τα πάρουν στο μέλλον. Κάτι τέτοιο έκανε η Μπαρτσελόνα με τον Τζεράρ Πικέ. Μείωσε τις αποδοχές του γι' αυτή και την επόμενη σεζόν, αλλά το συμβόλαιό του επεκτάθηκε για δύο χρόνια παραπάνω από όσο θα πήγαινε κανονικά.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Οι ποδοσφαιριστές αντιδρούν μια και τα ποσά που τους «κόβουν» χάνονται και γι' αυτό ζητούν τη μετάθεση των πληρωμών, αλλά από την άλλη, οι ομάδες δεν προβλέπεται, για την ώρα, να λάβουν... συγχωροχάρτι από τις λίγκες τους ή και την UEFA με αποτέλεσμα τα χρήματα που μετατίθενται να λογαριάζονται ως έξοδα μελλοντικού οικονομικού έτους που μπορεί να δημιουργήσει ζημιά στο Financial Fair Play που ισχύει στα περισσότερα πρωταθλήματα, αλλά και για την ευρωπαϊκή αδειοδότηση.