Ντέρμπι Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ με το βλέμμα στην Σίτι

Ντέρμπι Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ με το βλέμμα στην Σίτι

Η Λίβερπουλ νιώθει πως έχει ήδη παραδώσει το «στέμμα» της πρωταθλήτριας της Premier League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσπαθεί να βάλει εκείνο του Europa League. Καμία από τις δύο, όμως, καθώς αναμετριούνται σήμερα στο «Ολντ Τράφορντ» (18:30, COSMOTE TV SPORT 1), δεν έχει πάρει τα μάτια της από τη Μάντσεστερ Σίτι και το τί χρειάζεται να κάνει ώστε να διεκδικήσει το αγγλικό πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν. Διότι τόσο η μια όσο και η άλλη έχουν αποδεχθεί πως θα πάρουν τον τίτλο οι «πολίτες» για 3η φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η «σφραγίδα» θα μπει αν νικήσει η Λίβερπουλ στο Μάντσεστερ.

«Αυτό είναι το όνειρο, αυτός είναι ο τίτλος που όλοι θέλουμε. Είναι το ψωμί μας και το βούτυρό μας», είπε ο προπονητής των «κόκκινων διαβόλων», Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Για τον Νορβηγό το μεγάλο βήμα που πρέπει να κάνει η ομάδα του την επόμενη σεζόν είναι η συνέπεια στα υψηλά στάνταρ απόδοσης: «πρέπει να είμαστε σταθεροί τώρα που ανεβαίνουμε στην κατάταξη και προκαλούμε και την Σίτι».

Η Γιουνάιτεντ ήδη κινείται στην αγορά με γνώμονα τη διατήρηση του υπάρχοντος υλικού, αλλά και για να ενισχύσει το ρόστερ της. Βρίσκεται κοντά στην επέκταση της συνεργασίας της για έναν χρόνο με τον Ουρουγουανό στράικερ Εντινσον Καβάνι, ενώ θέλει να υπογράψει νέα συμβόλαια και με τους μέσους Μπρούνο Φερνάντες και Πολ Πογκμπά. Πριν μερικές μέρες ανανέωσε και ο χρήσιμος αμυντικός Ερίκ Μπαϊγί. Θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις με τον σύλλογο ν' αναζητά την απόκτηση ενός σταρ που θα ανεβάσει κι άλλο το επίπεδο της ομάδας.

Η Λίβερπουλ έχει διαφορετικού είδους προβλήματα. Πρόσφατα, ανακοίνωσε απώλειες 52,9 εκατομμύρια ευρώ για την περασμένη σεζόν, ενώ για την τρέχουσα το κλαμπ εκτιμά πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια. Με την πρόκριση στο επόμενο Champions League να μην είναι δεδομένη υπάρχει η αμφιβολία για το κατά πόσο θα έχει την οικονομική δυνατότητα να ενισχυθεί, παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης.

«Θα είναι πιο δύσκολο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, γιατί η Σίτι δεν σταματά», τόνισε ο προπονητής των «κόκκινων», Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός γνωρίζει πως οι «πολίτες» θέλουν να κινηθούν για την απόκτηση ενός σέντερ φορ την επόμενη σεζόν με τον Ερλινγκ Χάαλαντ και τον Χάρι Κέιν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τους για να διαδεχθούν τον Σέρχιο Αγουέρο. «Επιπλέον, η Γιουνάιτεντ ανεβαίνει και η Τσέλσι βρίσκεται σε πολύ καλή θέση και έχει εξαιρετική ομάδα. Οπότε το σίγουρο είναι πως δεν θα γίνει ευκολότερο (σ.σ. η διεκδίκηση της Premier League)».

Ακόμη και χωρίς πολλές μεταγραφές, ο Κλοπ είναι αισιόδοξος πως η ομάδα του θα βελτιωθεί την επόμενη σεζόν, όταν επιστρέψουν οι τραυματίες. «Θέλω να πιστεύω πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και τότε θα είμαστε άμεσα καλύτεροι και πιο δυνατοί γιατί δεν έχουμε ξεχάσει να παίζουμε ποδόσφαιρο», συμπλήρωσε.

Μετά το φιάσκο της Super League, οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, θέλουν να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια απήχηση των κλαμπ για ν' αυξήσουν τα έσοδά τους. Θεωρούν πως είναι ο μόνος τρόπος για να μην μείνουν πίσω βλέποντας πως η Σίτι έχει την στήριξη του Αμπου Ντάμπι. Θα ζητήσουν με τον τρόπο τους κι από την UEFA να επιτηρήσει αυστηρά τους κανονισμούς του Financial Fair Play που έρχεται αν κι αυτό μάλλον θα δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες επενδύσεις, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του.