Η UEFA κάνει σκέψεις εμβολιασμού των 600 του EURO

Η UEFA κάνει σκέψεις εμβολιασμού των 600 του EURO

Τον περασμένο μήνα, η UEFA διέρρεε πως δεν ήταν στα σχέδιά της να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού οι ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος στο EURO. Αλλωστε, είναι νεαροί, αθλητές του υψηλότερου επιπέδου και περνούν συχνά από ελέγχους. Με αυστηρά πρωτόκολλα θα μπορούσε να προχωρήσει το τουρνουά του καλοκαιριού, προγραμματισμένο από τις 11 Ιουνίου ως τις 11 Ιουλίου. Μέχρι που η Εθνική Ιταλίας έγινε cluster. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 20 υπολογίζοντας παίκτες, προπονητικό τιμ και τους εργαζόμενους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Πλέον, η Ιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας προγράμματος εμβολιασμού των 600 ποδοσφαιριστών μια και μόνο έτσι θα είναι απόλυτα ασφαλές το τουρνουά, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere dello Sport.

Οι Ιταλοί λένε πως στην εξάπλωση του κορονοϊού στο εσωτερικό της συνέβαλλαν και τα ταξίδια. Επαιξε στη Σόφια της Βουλγαρίας και στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στη φάση των ομίλων, για κάποιες από τις 24 ομάδες δεν θα υπάρχει «φούσκα» σ' ένα συγκεκριμένο μέρος, αλλά θα ταξιδεύουν. Ο πρώτος όμιλος θα γίνει μεταξύ Ρώμης και Μπακού, ο δεύτερος μεταξύ Κοπεγχάγης και Αγίας Πετρούπολης, ο 3ος μεταξύ Βουκουρεστίου και Αμστερνταμ, ο 4ος μεταξύ Λονδίνου και Γλασκώβης, ο 5ος μεταξύ Μπιλμπάο και Δουβλίνου κι ο 6ος μεταξύ Βουδαπέστης και Μονάχου, αν και εφόσον παραμείνουν και οι 12 πόλεις που έχει συμφωνηθεί να διοργανώσουν ματς. Για την ώρα έχουν επιβεβαιωθεί μόνο οι οχτώ.

Σύντομα, η UEFA θα αυξήσει και τον αριθμό των παικτών που θα επιτρέπονται στα ρόστερ μετά το αίτημα των προπονητών. Από 23 θα γίνουν 25. Οι τεχνικοί ήθελαν έξτρα ποδοσφαιριστές ακριβώς για να έχουν περισσότερες επιλογές σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στις ομάδες τους, αλλά και γιατί οι αθλητές θα είναι ως επί το πλείστον εξαντλημένοι μετά από μια σεζόν με συνεχόμενα παιχνίδια.

«Πλέον, ζητάμε από τους αθλητές να μπουν σε καταστάσεις όπου είναι πιθανότερο να “κολλήσουν” κορονοϊό σε σύγκριση με άλλους και σαφώς είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία τους. Φυσικά και παίρνουν ρίσκο οι ποδοσφαιριστές και πολλοί από αυτούς νόσησαν επειδή απλά έκαναν τη δουλειά τους και έχοντας τον κορονοϊό επέστρεψαν στις οικογένειές τους και τις έβαλαν κι αυτές σε κίνδυνο», υποστήριξε πρόσφατα ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Η UEFA, ως ότου συμβεί το περιστατικό με την Ιταλία, ανέφερε πως ο εμβολιασμός είναι υπόθεση των κρατών.

Ολοένα και περισσότεροι αθλητικοί οργανισμοί, όμως, αντιλαμβάνονται πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να συνεχίσουν με ασφάλεια τη δραστηριότητά τους. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ήθελε να εμβολιαστούν όλοι οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Formula 1 επέτρεψε σε όσους εργαζόμενους και πιλότους των ομάδων ήθελαν να αποδεχθούν την προσφορά του Μπαχρέιν και να εμβολιαστούν και το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις ομάδες του Moto GP στο Κατάρ, ενώ και ομάδες του ΝΒΑ εμβολιάζονται.