Η νέα χορηγία της Μπεσίκτας θα πληρωθεί σε Bitcoin

Η νέα χορηγία της Μπεσίκτας θα πληρωθεί σε Bitcoin

Η ομάδα μπάσκετ της Μπεσίκτας περίμενε «ζεστό» χρήμα στη νέα συμφωνία για τη χορηγία της φανέλας της. Μονάχα που ενώ τα βρήκε σε όλα με την εταιρεία Icryptex με αντίτιμο 1,3 εκατ., θα λάβει το «ψυχρό»... ηλεκτρικό χρήμα. Η Icryptex, φίρμα κρυπτονομισμάτων, θα συμπεριλαμβάνεται στο όνομα του τουρκικού συλλόγου και θα εμφανίζεται ως λογότυπο στη φανέλα, πληρώνοντας 42 Bitcoin, λόγω ιδιότητας και αντικειμένου.

Τα κρυπτονομίσματα εξαπλώνονται σταδιακά και στον χώρο του αθλητισμού. Τα Bitcoin είναι ένα (συναινετικό) δίκτυο που παρέχει νέο τρόπο πληρωμών, μέσω μιας ψηφιακής μορφής χρημάτων. Η χρήση τους γίνεται δίχως μεσάζοντες, αλλά ο ανοικτός κώδικας στον οποίο βασίζεται προκαλεί συχνά ανησυχίες. Πρόκειται για μία ψηφιακή μονάδα αξίας που ανταλλάσσεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω σχετικής εφαρμογής και συχνότερα χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία ή εστιατόρια. 

Ο Γκολκάπ Ιτσέρ, στέλεχος της Icrypex, σχολίασε για τη συμφωνία με τη Μπεσίκτας ότι «με την ομάδα είμαστε σε μία κοινή γραμμή να δοκιμάσουμε πράγματα που δεν έχουν γίνει στο παρελθόν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η πληρωμή σε Bitcoin «είναι η πρώτη παγκοσμίως στον χώρο των σπορ». Πάντως, αυτό φαίνεται ότι ισχύει μόνο για την Τουρκία.

Το 2018, η επενδυτική πλατφόρμα eToro ανακοίνωσε πως έκανε χρήση κρυπτονομισμάτων για να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες με επτά ποδοσφαιρικές ομάδες της αγγλικής Premier League. Λίγο πιο βόρεια, οι Ρέιντζερς συμφώνησαν με την εταιρεία Bitci Technology για χορηγία, μέσω λογότυπου στο σορτσάκι της ομάδας. Το σκοτσέζικο κλαμπ θα γίνει ένα ακόμη που θα διαθέτει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, μαζί την Γιουβέντους, την Παρί Σ.Ζ. και την Ατλέτικο Μαδρίτης.