Η Βόρεια Μακεδονία θέλει το κάτι παραπάνω...

Η Βόρεια Μακεδονία θέλει το κάτι παραπάνω...

«Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά με μεγάλα όνειρα», είναι το... σλόγκαν που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, Μουαμέντ Σεϊντινί, ενόψει του πρώτου αγώνα της ομάδας στο EURO. Η Βόρεια Μακεδονία είναι η μια από τις δύο πρωτοεμφανιζόμενες στο τουρνουά (σ.σ. η άλλη είναι η Φινλανδία). Αν και δεν διαθέτει τρομερή ποιότητα δεν θέλει το πέρασμά της από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της να είναι μια απλή σημείωση στο χρονικό της διοργάνωσης. Θέλει το κάτι παραπάνω και ελπίζει να το δείξει από απόψε κιόλας που παίζει με την Αυστρία (19:00) για τον 3ο όμιλο στη «Νατσιονάλα Αρένα» του Βουκουρεστίου.

Η τελευταία πρωτοεμφανιζόμενη που κατάφερε κάτι το εξαιρετικό ήταν η Ουαλία. Εφτασε ως τα ημιτελικά του θεσμού το 2016. Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει τέτοιες βλέψεις, αλλά η ιδέα είναι πως δεν θα παίξει μονάχα για τη χαρά της συμμετοχής σ' ένα τόσο σημαντικό ποδοσφαιρικό τουρνουά. «Είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση. Θέλουμε να δώσουμε τα πάντα και να προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε το όνειρο και πέρα από τα τρία παιχνίδια», ανέφερε ο Γκόραν Πάντεφ, φορ της Τζένοα, ο ηγέτης και καλύτερος ποδοσφαιριστής της. Από τη μεριά του, ο χαφ της Λεβάντε, Ενις Μπάρντι, τόνισε: «δεν είμαστε εδώ για να δείξουμε πως δεν το αξίζουμε. Θέλουμε να δώσουμε στους εαυτούς μας τη δυνατότητα να περάσουμε στον επόμενο γύρο».

Μάλιστα, η Βόρεια Μακεδονία νιώθει άνετα στο ρόλο όχι απλά του αουτσάιντερ, αλλά της πιο αδύναμης ομάδας του τουρνουά. Πρόσφατα την υποτίμησε η Γερμανία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το πλήρωσε ακριβά με ήττα 2-1. «Δεν μας ενοχλεί καθόλου, αντίθετα μας δίνει παραπάνω κίνητρο», δήλωσε ο κόουτς Ιγκόρ Ανγκελόφσκι. Ωστόσο, οι περισσότερες ομάδες, πλέον, την έχουν μελετήσει, την έχουν αναλύσει και ξέρουν τα δυνατά της σημεία, αλλά και πώς μπορούν να της κάνουν ζημιά.