Γιατί η UEFA άφησε ατιμώρητους τους «αντάρτες» της ESL

Γιατί η UEFA άφησε ατιμώρητους τους «αντάρτες» της ESL

Η μετάνοια και η αλλαγή στάσης της πλειονότητας των ομάδων της υπό ίδρυσης European Super League ήταν αρκετή για την UEFA, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή (23/4) να μην κάνει με τη σειρά της «άνω – κάτω» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε πως δεν θα επιβάλλει ποινές στους 12 συλλόγους – «αντάρτες» που επιχείρησαν το «σχίσμα», ώστε να μην «δυναμιτίσει» περισσότερο «εκρηκτικό» κλίμα, κυρίως ενόψει των ημιτελικών σε Champions League και Europa League.

Ο πρόεδρος, Αλεκσάντερ Τσέφεριν και το εκτελεστικό συμβούλιο επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη την αυστηρότητά τους, «απαλλάσσοντας» ακόμη και τις Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, οι πρόεδροι των οποίων, Φλορεντίνο Πέρεθ και Αντρέα Ανιέλι αντίστοιχα, παραμένουν πιστοί στο «επαναστατικό» πλάνο τους. Η στάση της UEFA δεν προκαλεί προβλήματα στη συνέχεια των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και, πλέον, οι αγώνες Ρεάλ Μ. – Τσέλσι και Μάντσεστερ Σ. – Παρί Σ.Ζ. για το Champions League και Ρόμα – Μάντσεστερ Γ. και Αρσεναλ – Βιγιαρεάλ για το Europa League θα διεξαχθούν κανονικά τη Μ. Τρίτη, τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος, πάντως, δεν αποκλείει η UEFA να σκεφτεί κάποιες κυρώσεις τη νέα σεζόν, κυρίως για τις Ρεάλ και «Γιούβε», αν και ο Τσέφεριν και οι συνεργάτες του φαίνεται να θέλουν να αφήσουν πίσω τους το θέμα. Παρόλα αυτά, υπάρχει φημολογία ότι εκτός από τους συλλόγους, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενδεχομένως να θελήσει να διατηρήσει ένα (οικονομικό) σκέλος της υπό δημιουργίας ESL. Από τις Η.Π.Α. αναφέρεται ότι η JP Morgan, βασικός χρηματοδότης του «αντάρτικου» εγχειρήματος, ίσως διαπραγματευτεί την πιθανότητα χορηγίας του νέου Champions League, από το 2024.

Ετσι ερμηνεύεται η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού να τηρήσει με τη σειρά του αποστάσεις από τη European Super League και να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος... Η JP Morgan επρόκειτο να καταβάλλει ποσό 3,25 δισεκατομμυρίων ευρώ στους 12 συλλόγου της ESL, ωστόσο ανακοίνωσε ότι «προφανώς κρίναμε λάθος πώς αυτή η συμφωνία θα αντιμετωπίζονταν από την ποδοσφαιρική κοινότητα και ποια θα ήταν η επίδρασή της... Θα μάθουμε από όλο αυτό»..

Η συνεργασία JP Morgan και ESL δεν προχώρησε, όμως την ίδια μέρα της «απολογίας» της επενδυτικής τράπεζας, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε μερικούς όρους της αρχικής συμφωνίας που δεν ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εσωτερικά έγγραφα της 167 σελίδων σύμβασης στα οποία απέκτησε πρόσβαση, τα 12 ιδρυτικά μέλη της European Super League είχαν δεχθεί, ως αντάλλαγμα της «επιδότησης» των 3,25 δισ., να καταβάλλουν κάθε χρόνο ποσό 264 εκατ. στην αμερικανική τράπεζα. Αθροιστικά, σε διάστημα 23 ετών θα είχαν επιστρέψει στη JP Morgan συνολικό ποσό 6,1 δισ. ευρώ!