Για τη Μάντσεστερ Σίτι, η καινοτομία και η επέκταση περνάει από την Κίνα

Για τη Μάντσεστερ Σίτι, η καινοτομία και η επέκταση περνάει από την Κίνα

Ο τρόπος παιχνιδιού ήταν - πριν από μία ντουζίνα χρόνια και προς Βαρκελώνη μεριά – πρωτοποριακός. Πλέον, το στυλ του Πεπ Γκουαρδιόλα μοιάζει κάτι σαν «κλασικό» και διατηρεί τη Μάντσεστερ Σίτι στις κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας και της Ευρώπης. Για τη διοίκηση του συλλόγου, όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το Sports Innovation Lab ανέδειξε τους «γαλάζιους» ως την πιο καινοτόμο ομάδα του κόσμου. Η Σίτι άφησε στη δεύτερη θέση τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην τρίτη την Αρσεναλ και ακόμη πιο κάτω την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν Μ., στη λίστα των δέκα πιο επικερδών πρωταθλημάτων του κόσμου, σε όλα τα σπορ.

Οι υποψήφιες ομάδες επιλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: διαφοροποίηση εσόδων, οργανωτική ευελιξία και ταύτιση με την τεχνολογία. Η «νίκη» της Μάντσεστερ Σίτι προήλθε από ανάλυση 8.000 πηγών δεδομένων και από 150.000 στοιχεία αγορών. Όμως ακόμη και αυτό το «παράσημο» δεν φτάνει στην εταιρεία City Football Group του Σεΐχη Μανσούρ, στην οποία ανήκει η πρωταθλήτρια Αγγλίας του 2019.

Η Σίτι ανακοίνωσε στις 25 Ιανουαρίου τη συμφωνία της με την κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Alipay, με την οποία θα συνεργαστεί στην παροχή βίντεο, προϊόντων λιανικής και στη διεξαγωγή online διαγωνισμών, κυρίως στην ασιατική αγορά. Η Alipay διαθέτει μία βάση ενός και πλέον δισεκατομμυρίου χρηστών(!) και θα γίνει η νέα «πύλη» της Σίτι για την ανάπτυξή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι δύο πλευρές είχαν κατά καιρούς μεμονωμένες συνεργασίες, αλλά η νέα σύμπραξή τους γίνεται σε μόνιμη βάση. Άλλωστε, η Μάντσετσερ Σίτι δραστηριοποιείται και ποδοσφαιρικά στην Κίνα, με την ίδρυση μιας ακαδημίας ποδοσφαίρου και φυσικά την ιδιοκτησία της ομάδας Γιουκοχάμα Φ. Μαρίνος, τη μία από τις εννέα που ανήκουν στη City Football Group. 

Ο Σεΐχης Μανσούρ επισημοποίησε πρόσφατα και άλλη συμφωνία με την επίσης κινεζική Unilumin Sports, έναν πάροχο οθονών LED. Σκοπός τους, να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση των πελατών της εταιρείας αλλά και η ανάπτυξη της πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει αποκλειστικό αγωνιστικό περιεχόμενο της αγγλικής ομάδας στους χρήστες της. 

Οι οικονομικοί όροι των δύο νέων συμφωνιών της Μάντσεστερ Σίτι δεν ανακοινώθηκαν επισήμως. Ωστόσο ο αγγλικός Τύπος θεωρεί δεδομένο ότι θα «εκτινάξει» τα έσοδα της. Η εκτιμώμενη αξία του συλλόγου για το 2020 υπολογίστηκε στο 1,41 δισ. δολάρια, παρά τις απώλειες περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ από τις επιπτώσεις της πανδημίας.