Ασχημα τα πράγματα για τον Σπανούλη στο παρκέ

Ασχημα τα πράγματα για τον Σπανούλη στο παρκέ

Ηταν για χρόνια ένα επαναλαμβανόμενο «σκηνικό». Η μπάλα στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη, με το χρονόμετρο να τελειώνει και έναν – αν όχι φοβισμένο, σίγουρα – «θορυβημένο» αμυντικό απέναντί του. Η συχνή κατάληξη του νικητήριου σουτ έμοιαζε με εφιάλτη στα μάτια ενός αντιπάλου και στα συστήματα ενός προπονητή. 

Η έννοια μίας «κλεψύδρας» που τελειώνει, πάντως, είναι αυτές τις μέρες «καρφωμένη» στο μυαλό του ίδιου του 38χρονου αρχηγού της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η σπουδαία καριέρα του μπαίνει στην τελική ευθεία. Στην προ μιας εβδομάδας επίσκεψη των «κόκκινων» στη Λυών, για το ματς κόντρα στη Βιλερμπάν για την Ευρωλίγκα, ο «Kill-Bill» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «έχω σκεφτεί το τέλος της διαδρομής. Σε λίγο καιρό θα γίνω 39 ετών. Η στιγμή της αποχώρησης θα έρθει πιθανότατα σύντομα...».

Ο χρόνος είναι πάντα ένας από τους δυσκολότερους «αντιπάλους», για όλους. Ο Σπανούλης το γνωρίζει. Το κατανοεί για τα καλά εσχάτως, καθώς η δική του παρουσία στο παρκέ διαρκώς «συρρικνώνεται» και φέρνει αρνητικά ρεκόρ. Στην ήττα του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, το βράδυ της Τρίτης (26/1), αγωνίστηκε για μόλις τέσσερα λεπτά, διάρκεια που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοσης της καριέρας του, ενώ έμεινε για δεύτερη φορά φέτος άποντος και μάλιστα σε διάστημα 15 ημερών.

Η στατιστική είχε «γράψει» μηδέν και στη νίκη στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι (στις 12/1), στον οποίο είχε παίξει για πέντε λεπτά. Οι άλλες δύο φορές που ο Σπανούλης δεν σκόραρε σε αγώνα της Ευρωλίγκας ήταν τη σεζόν 2016-2017 στο Βελιγράδι και την επόμενη χρονιά στη Μαδρίτη, σε παιχνίδια όμως που οι Πειραιώτες νίκησαν Ερυθρό Αστέρα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα!

Ο άλλοτε γκαρντ του Αμαρουσίου, των Χιούστον Ρόκετς και του Παναθηναϊκού  έχει αποδεχθεί ότι ο ρόλος του ηγέτη δεν του ανήκει πια, καθώς τον έχει «παραδώσει» στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στο ΣΕΦ, έπειτα από μία πενταετία στην τουρκική Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Για πρώτη φορά στη δεκαετή θητεία του στον Ολυμπιακό, η ομάδα του κόουτς Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είναι «χτισμένη» πάνω στον Σπανούλη. 

Δεν είναι, όμως, μόνο η μικρή συμμετοχή Ο 38χρονος σταρ καταγράφει στην τρέχουσα σεζόν αρνητικά ρεκόρ και στις βασικές στατιστικές κατηγορίες: συμμετοχή, πόντους, ασίστ και ριμπάουντ. Τα μ.ό. 16,2 λεπτά και οι 6,7 πόντοι, 2,29 τελικές πάσες και 1,3 ριμπάουντ είναι οι χαμηλότερες επιδόσεις στα 15 χρόνια της πορείας του στη διοργάνωση. 

Πρώτη φορά αγωνίζεται λιγότερο από 20 λεπτά ανά ματς, χρονικό «φράγμα» που έχει ξεπεράσει φέτος σε μόλις επτά από τους 22 αγώνες του Ολυμπιακού. Επίσης, είναι η μοναδική χρονιά με μονοψήφιο αριθμό στο σκοράρισμα. Αρνητικά ρεκόρ είναι επίσης το 42,1% στα δίποντα (24/57) και το 67,5% (με 25/37) στις βολές.

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι του μπάσκετ αλλά και ο ίδιος ο εξακολουθούν να συντηρούν την έντονη φημολογία περί πιθανής επιστροφής του στην Εθνική ομάδα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αποχώρησε μετά το Ευρωμπάσκετ του 2015, ωστόσο ο (για την ώρα;) ομοσπονδιακός προπονητής, Ρικ Πιτίνο, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να τον έχει μαζί του στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά του Ιουνίου, στον Καναδά.