Από τον πάγκο στη... φυλακή ο Ζόραν Μάμιτς και ο αδερφός του

Από τον πάγκο στη... φυλακή ο Ζόραν Μάμιτς και ο αδερφός του

Εβγαλε σχεδόν νευρικά τη φόρμα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, καθώς έβαλε για τα καλά στο μυαλό του ότι η θητεία του στον πάγκο της ολοκληρώθηκε. Αντί για τα ρούχα του, όμως, ο Ζόραν Μάμιτς θα φορέσει τη... στολή της φυλακής, καθώς το δικαστήριο της Κροατίας τον καταδίκασε τελεσίδικα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών. Ο Κροάτης προπονητής κρίθηκε ένοχος για οικονομικές απάτες, στις οποίες περιλαμβάνονται φοροδιαφυγή και παρατυπίες σε μετεγγραφές παικτών όπως οι Λούκα Μόντριτς και Ντέγιαν Λόβρεν.

Δύο ημέρες πριν από τον επαναληπτικό των «16» του Europa League με την Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο, ο Μάμιτς υπέβαλε την παραίτησή του στη διοίκηση, η οποία όρισε ως αντικαταστάτη του τον βοηθό του και παλαίμαχο παίκτη της Ντινάμο, Νταμίρ Κρζναρ. Την καταδικαστική τιμωρία άκουσε και ο αδερφός του Μάμιτς, Ζντράβκο, πρώην ατζέντης και διευθυντής του συλλόγου, για φυλάκιση 6,5 ετών. Ωστόσο, αρνείται να παραδοθεί και παραμένει άφαντος στη Βοσνία...

Κάθειρξη τριών ετών ορίστηκε και στους Νταμίρ Βρμπάνοβιτς και Μίλαν Περνάρ. Ο πρώτος είναι άλλοτε παράγοντας και της Ντινάμο και της κροατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και ο δεύτερος στέλεχος της εφορίας της χώρας. Ο Ζόραν Μάμιτς, πάντως, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος. «Δεν αισθάνομαι ένοχος, όμως θα αποδεχθώ την τελική ετυμηγορία και αποχωρώ από τη θέση του κόουτς και του αθλητικού διευθυντή της Ντινάμο», ανέφερε στην ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο Ζντράβκο Μάμιτς κατηγορήθηκε για την υπεξαίρεση 15,2 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ομάδας του Ζάγκρεμπ, ενώ ο Βρμπάνοβιτς καταδικάστηκε για την ίδια κατηγορία, αλλά και για φοροδιαφυγή 1,5 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος, διαβόητο μέλος των φανατικών οπαδών της Ντινάμο, ανέλαβε το 2003 τα ηνία του συλλόγου. Αρχικά χρίστηκε εκτελεστικός διευθυντής και οι διασυνδέσεις του ήταν τόσες, που κατάφερε να «χωρέσει» ανεπίσημα και στην πολιτική. Η πρώην πρόεδρος της χώρας (με θητεία από το 2015 ως το 2020), Κολίντα Γκράμπρα Κιτάροβιτς, είχε παραδεχθεί πως ο Ζντράβκο Μάμιτς υπήρξε ένας από τους κύριους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας της...

Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως από τον Ιούνιο του 2018. Ο Ζόραν Μάμιτς, παλαίμαχος αμυντικός μεταξύ άλλων και σε Ντινάμο, Μπόχουμ, Λεβερκούζεν, εργαζόταν τότε ως προπονητής στην Αλ-Αϊν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ομως οι εφέσεις και η καθυστέρηση της τελικής απόφασης τού είχαν επιτρέψει να γυρίσει στην πατρίδα του το περασμένο καλοκαίρι και να αναλάβει εκ νέου την ομάδα του Ζάγκρεμπ.

Κάθε κίνησή του, πλέον, θεωρείται υποκινούμενη από τον αδερφό του, ο οποίος λέγεται ότι... «κατέβαζε» και «ανέβαζε» προέδρους στην ομοσπονδία. Φημολογείται, μάλιστα, ότι ο Ζντράβκο Μάμιτς διαθέτει τόση εξουσία στα ποδοσφαιρικά και όχι μόνο δρώμενα της χώρας, που ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας και παλαίμαχος σταρ των γηπέδων, Νταβόρ Σούκερ, είναι «μαριονέτα» του! Οταν ο νυν παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Μόντριτς, ωστόσο, κατήγγειλε τον Μάμιτς για «μίζες» στη μετεγγραφή του στην Τότεναμ, άρχισε η έρευνα που «έριξε» το «κάστρο» του.