Η τεχνολογία… ξαναγράφει τους κανόνες της ασφάλισης

Η τεχνολογία… ξαναγράφει τους κανόνες της ασφάλισης

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με τρομακτικό ρυθμό λόγω της ψηφιακής επανάστασης, θυμίζοντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ, η τεχνητή νοημοσύνη και η τηλεματική προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες και στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Η διάδοση των τεχνολογικών εφαρμογών είναι τόσο ταχεία σε παγκόσμιο επίπεδο που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει – για πολύ – πίσω σε θέματα ψηφιοποίησης.

Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας και προφανώς αλλάζει και τις ασφάλειες. Αλλάζει τα συμβόλαια που προσφέρουν οι ασφαλιστικές, αλλάζει τις καλύψεις που χρειαζόμαστε, αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης, ακόμη και τον τρόπο και τον χρόνο αποζημίωσης. Από τις πληροφορίες που λαμβάνει η ασφαλιστική για τον ασφαλισμένο μέχρι τη συλλογή των στοιχείων που χρειάζονται για την τιμολόγηση ενός ασφαλιστηρίου και από την κινητοποίηση υπηρεσιών – για παράδειγμα σε περίπτωση ατυχήματος - μέχρι την επιτάχυνση της αποζημίωσης μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών.

Αναμφίβολα η ελληνική αγορά βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματα υιοθέτησης τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τηλεματική, όμως ακόμη κι έτσι, οι νέες υπηρεσίες και εφαρμογές είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Αυτά που αναμένεται να δούμε τα επόμενα χρόνια λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνούν και την πιο αχαλίνωτη φαντασία και γι' αυτό θεωρείται η «νέα ηλεκτρική ενέργεια». Αρχικά, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από τις ασφαλιστικές για την ταξινόμηση των μεγάλων δεδομένων και τον έλεγχο της οικονομίας τους και σταδιακά επεκτείνεται στο σύνολο των λειτουργιών, των διαδικασιών και των προϊόντων.

Επιπλέον, οι μεγάλες βάσεις δεδομένων σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την προβλεψιμότητα των κινδύνων, συμβάλλοντας στην δημιουργία των κατάλληλων ασφαλιστικών προϊόντων, στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Ήδη, στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης – ακόμη και στην ελληνική – συναντάμε συστήματα που συμπληρώνουν μόνα τους τα στοιχεία του ασφαλισμένου, εφαρμογές που συμβάλλουν στη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς, όπως το MINETTADrive, ακόμη και ρομπότ που τελούν… χρέη βοηθού για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές!

Είναι τόσο… ανατριχιαστικές οι τεχνολογικές δυνατότητες που αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως θα ξαναγραφούν οι κανόνες ασφάλισης. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι στο μέλλον ο κάθε άνθρωπος θα έχει τη δική του, εντελώς εξατομικευμένη, ασφάλιση με τις καλύψεις να διαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις στη ζωή του.

Όσον αφορά την τηλεματική, μέσω των εφαρμογών της οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές, να ενημερώνονται έγκαιρα και με ακρίβεια για διάφορα συμβάντα που αφορούν ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να ενεργούν ταχύτερα και να επεμβαίνουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Μπροστά στα μάτια μας, λοιπόν, συντελείται μία κοσμογονική αλλαγή και επειδή οι εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν καθώς η τεχνολογία τρέχει ταχύτερα από οτιδήποτε άλλο, όσοι κατανοήσουν την αναγκαιότητα της μεταμόρφωσης θα έχουν τον πρώτο λόγο στη νέα εποχή.

Σήμερα, διανύουμε τον τρίτο κύκλο της τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (ANNs), τα οποία προσομοιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και δημιουργούν συστήματα εκμάθησης λειτουργιών βασιζόμενα στην ανάλυση δεδομένων, με κύριο παράδειγμα τη λειτουργία αναγνώρισης φωτογραφιών.

Χρησιμοποιώντας ολοένα περισσότερο τις νέες αυτές εφαρμογές, οι ασφαλιστικές εταιρείες επιτυγχάνουν την διαρκή αναβάθμιση των προϊόντων τους προς όφελος των ασφαλισμένων, τόσο σε επίπεδο κόστους, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».