Η προστασία της κατοικίας και του εξοχικού θέλει... τρόπο

Η προστασία της κατοικίας και του εξοχικού θέλει... τρόπο

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούμε και διαβάζουμε ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι με στόχο να συμπράξουν για να μην βιώσουμε τις δραματικές συνέπειες που προκαλούν οι χιλιάδες πυρκαγιές που σημειώνονται στη χώρα μας. Στο τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, όταν γίνεται ο απολογισμός, όλοι συνειδητοποιούν πως είτε πρόκειται για εμπρησμούς (κύρια αιτία), για αμέλεια ή για ακραία καιρικά φαινόμενα, η ελληνική επικράτεια παραμένει ανοχύρωτη.

Όπως παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, ο κρατικός μηχανισμός δεν επαρκεί τόσο για την πρόληψη όσο και για την κατάσβεση των πυρκαγιών και γι'' αυτό το λόγο είναι σημαντικός ο θεσμός του εθελοντισμού. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι πολλές περιοχές στην Ελλάδα – και όχι μόνο οι απομακρυσμένες – βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα περιπτώσεων κατά τις οποίες εκκενώνονται ολόκληρα χωριά για να γλιτώσουν οι άνθρωποι από την πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με την μελέτη της διαΝΕΟσις, τη δεκαετία 2000-2010 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 111.642 πυρκαγιές που αποτέφρωσαν 611.706 εκτάρια γης. Οι προβλέψεις είναι ζοφέρες, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 οι ημέρες υψηλού κινδύνου κάθε χρόνο θα αυξηθούν από 15% μέχρι και 70%, ανάλογα με την περιοχή.

Μπορεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ωστόσο υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε και την περιουσία μας και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Η κάλυψη έναντι πυρκαγιάς αποτελεί μία από τις βασικότερες καλύψεις της ασφάλισης κατοικίας. Και επειδή οι Έλληνες δείχνουν να μην γνωρίζουν ποιο είναι το κόστος της ασφάλισης, σημειώνεται ενδεικτικά ότι η ασφάλιση για ένα σπίτι 90 τ.μ., κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ το χρόνο! Δηλαδή, με περίπου 4 ευρώ το μήνα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και γνωρίζετε ότι θα αποζημιωθείτε στην περίπτωση ζημιών.

Εσείς πιστεύετε ότι η δική σας περιουσία δεν κινδυνεύει; Μπορείτε να «σηκώσετε» το οικονομικό βάρος στην απευκταία περίπτωση που σημειωθούν υλικές ζημιές στο σπίτι ή στο εξοχικό σας; Μία ματιά στον περσινό θλιβερό απολογισμό θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε τις συνέπειες, όταν μάλιστα το κόστος της ασφάλισης είναι τόσο χαμηλό.

Μόνο στα Κύθηρα κάηκαν το 2017 πάνω από 23.000 στρέμματα σε έναν πρωτοφανή πύρινο εφιάλτη. Μάλιστα, σχεδόν τα μισά στρέμματα που έγιναν στάχτη ήταν με χαμηλή/θαμνώδη βλάστηση, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βρίσκεται το σπίτι σας σε κάποιο... παραδεισένιο δάσος για να κινδυνεύσει. Ακολούθησε ο Κότρωνας στην Ανατολική Μάνη με 18.500 καμμένα στρέμματα (και εκεί χαμηλή βλάστηση σε ποσοστό 63%), η Βορειοανατολική Αττική, η Ζάκυνθος, η Αμαλιάδα και πολλές άλλες περιοχές που υπέφεραν από τις πυρκαγιές.

Με την κάλυψη έναντι πυρκαγιάς καλύπτονται οι υλικές ζημιές των ασφαλισμένων αντικειμένων από πυρκαγιά και οι υλικές ζημιές των ασφαλισμένων αντικειμένων κατά ή από την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς. Ρωτήστε τον προσωπικό σας ασφαλιστή για να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης της κύριας κατοικίας ή του εξοχικού σας έτσι ώστε να περάσετε το φετινό καλοκαίρι με έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

Τονίζεται, τέλος, πως ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση σε περίπτωση ζημιάς να ειδοποιήσει την ασφαλιστική σε χρονικό διάστημα – από τότε που αντιλήφθηκε το ζημιογόνο γεγονός – όχι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει το συμβόλαιο. Στη συνέχεια θα πρέπει να καλέσει σε βοήθεια τις αρμόδιες Αρχές, όπως την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».