Η ασφαλής οδήγηση προηγείται της ασφάλισης

Η ασφαλής οδήγηση προηγείται της ασφάλισης

Κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα. Δυστυχώς, η άσφαλτος αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη από ότι θα έπρεπε να είναι και τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα υπερτονίζουν το τεράστιο έλλειμμα οδηγικής παιδείας στη χώρα μας. Αν ρίξουμε μια ματιά στις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως αυτές καταγράφονται από την Ελληνική Αστυνομία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες οδηγοί τρέχουν υπερβολικά, δεν φοράνε κράνος, συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας και οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Χρειάζεται κάτι άλλο για να αυξηθούν οι θάνατοι από ατυχήματα και οι τραυματισμοί; Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2019, ενώ οι κυριότερες παραβιάσεις μειώθηκαν σε απόλυτους αριθμούς, σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2018, αυξήθηκαν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία μέσα στο τρέχον έτος. Το 2018 καταγράφηκαν 309 θάνατοι από ατυχήματα και 5.861 τραυματισμοί όταν κατά τη διάρκεια του 2019 οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 313 και οι τραυματισμοί σε 5.939.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η μείωση των παραβιάσεων που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου καθώς και των τροχαίων που οφείλονται στην απόσπαση προσοχής. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των παραβιάσεων παραμένει υψηλός και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κινητό και οδήγηση δεν ταιριάζουν. Έρευνες δείχνουν πως όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά την οδήγηση έχουν μειωμένα αντανακλαστικά και δεν προσέχουν τον δρόμο. Ένας άνθρωπος 20 ετών που μιλάει στο κινητό έχει αντανακλαστικά 80χρονου!

Η ταχύτητα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας καθώς όταν τρέχουμε με 60χλμ/ώρα χρειαζόμαστε 41 ολόκληρα μέτρα για να ακινητοποιηθεί το όχημα μετά από ξαφνικό εμπόδιο.

Ένας τρόπος για να βελτιώσουμε την οδηγική μας συμπεριφορά και να αποφύγουμε τα τροχαία είναι μέσω της αξιοποίησης των τεχνολογικών εφαρμογών όπως το MINETTADrive που προσφέρει η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική. Έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε την εφαρμογή χωρίς καμία χρέωση, ανεξάρτητα από το αν είστε ασφαλισμένοι στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική και να απολαύσετε την οδήγηση με... ασφάλεια.

Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία σας για κάθε διαδρομή συνολικά, αλλά και ξεχωριστά για επιμέρους σημαντικές κατηγορίες, για να μάθετε αν είστε στα σωστά όρια, αν έχετε το μυαλό σας στην οδήγηση, αν οδηγείτε με... το μαλακό και αν αντιδράτε έγκαιρα. 

Με το σκορ ταχύτητας, συγκέντρωσης, ομαλότητας και ετοιμότητας αλλά και ακολουθώντας τις συμβουλές που σας δίνει η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς (Σ.Ο.Σ.) του Ιαβέρη, μπορείτε να βελτιωθείτε και να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας, τους συνεπιβάτες σας και τους πεζούς.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

- Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.

- Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

- Σέβομαι τα όρια ταχύτητας

- Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

- Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

- Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

- Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες

- Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

- Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας

- Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

- Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος

- Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

Και επειδή τα στατιστικά δείχνουν ότι όλοι μας θα εμπλακούμε έστω μία φορά στη ζωή μας σε κάποιο λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό τροχαίο, είναι κρίσιμο να είμαστε ασφαλισμένοι και μάλιστα σωστά ασφαλισμένοι, επιλέγοντας καλύψεις που δεν μας αφήνουν απροστάτευτους. Ενημερωθείτε από τον προσωπικό σας ασφαλιστή για όλα τα πακέτα, τις καλύψεις και τις εξαιρέσεις για να είστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάποιο απρόβλεπτο συμβάν.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».