Υπουργός Παιδείας για την προστασία του πολίτη

Υπουργός Παιδείας για την προστασία του πολίτη

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Ο κ. Γαβρόγλου πρέπει να πλέει σε πελάγη ευτυχίας αυτές τις ημέρες. Αφού η παράταξή του κατόρθωσε να καθυστερήσει την αναπόφευκτη αναθεώρηση του άρθρου 16 έως την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τώρα βάζει στο στόχαστρο τα ιδιωτικά κολλέγια. Ο τρόπος που το κάνει είναι πλήρως συναφής με τα λόγια και έργα της παρούσας κυβέρνησης.

Αποκαλυπτική, για την κοσμοθεωρία του, είναι η συνέντευξη που έδωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού. “Στις ΗΠΑ οι φοιτητές χρωστούν 1,5 τρισ. από τα δάνεια που έχουν πάρει για να πληρώσουν τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει απίστευτες φούσκες ως προς τον δανεισμό. Εγώ εργάστηκα στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή εργαστήκαμε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τους στη χώρα μας.”

Είναι συγκλονιστική η άνεση της αριστεράς με τους αριθμούς όταν νομίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί εξυπηρετούν τα επιχειρήματά της. Το ποσό στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός αφορά περί τα 45 εκατομμύρια δανειολήπτες, δηλαδή ανέρχεται περίπου σε $34.000 ανά δανειολήπτη. Φυσικά, ο κος Γαβρόγλου δεν υπολογίζει ότι το ποσό αυτό είναι μόλις το 68% του μέσου πρώτου μισθού για έναν απόφοιτο αμερικανικού πανεπιστημίου (ο πρώτος μισθός ανέρχεται στα περίπου 50.000 δολάρια). Επίσης, ο κος Γαβρόγλου δεν αναφέρει πουθενά ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτού του 1,5 τρις πηγαίνει κατευθείαν στα δημόσια πανεπιστήμια και το μικρότερο κομμάτι πηγαίνει στα ιδιωτικά - κερδοσκοπικά. Αυτά θα μου πείτε είναι βαρετές λεπτομέρειες, ο υπουργός θέλει δημόσια και δωρεάν!

Νομίζω ότι θα ήταν ντροπή να μπούμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε την ποιότητα της αμερικανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη δημόσια και δωρεάν της χώρας μας. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια φιλοξενούν περί το 1 εκατομμύριο ξένους φοιτητές που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, πληρώνουν δυσθεώρητα ποσά για τη διαβίωση και τη φοίτησή τους επειδή η επένδυση αυτή έχει αποδεδειγμένα καλές αποδόσεις. Η Ελλάδα από την άλλη έχει ωθήσει από 40 έως 60 χιλιάδες φοιτητές στο εξωτερικό (ανάλογα με την πηγή). Όλα αυτά τη στιγμή που τα αμερικανικά πανεπιστήμια πλειοψηφούν στις παγκόσμιες κατατάξεις αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα κορυφαία ελληνικά πασχίζουν για να μπουν στις λίστες με τα top 300.

Δεν μας εκπλήσσει που ο κύριος υπουργός θέλει το κράτος να ελέγχει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παρουσία του και μόνο σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί ένα ιδεολογικό απολίθωμα περασμένων δεκαετιών, αρκεί για να καταλάβουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κάθε τι ιδιωτικό. Οτιδήποτε δεν φέρει την σφραγίδα του κράτους - κατ'επέκταση του κόμματος που κυβερνά ή της γραφειοκρατίας - είναι ύποπτο, κακόβουλο και ανεξέλεγκτο. Όμως, η τρομακτικότερη δήλωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας ήταν άλλη: “Η πολιτεία υπάρχει και για να προστατεύει την κοινωνία από αυτά που δεν ξέρει”.

Αυτός ο λόγος είναι γνώριμος σε όσους έχουν βιώσει ή μελετήσει τα απολυταρχικά καθεστώτα του 20ου αιώνα. Με λίγα λόγια, ο υπουργός παιδείας (που μεταξύ άλλων έχει σημαντικό λόγο στο τι, πως και που μαθαίνουν τα παιδιά μας) θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το κράτος μας αποτελείται από φωστήρες που ξέρουν και η κοινωνία μας από χαζούς που δεν ξέρουν. Για αυτό πρέπει η πολιτεία (δηλαδή το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση, δηλαδή ο ίδιος), να μας προστατεύει! Τί όμορφο και ηρωικό ακούγεται… αν δεν λάβουμε υπόψη μας όλα όσα γνωρίζουμε για το κράτος και την “εξυπνάδα” του.