Τρία χρόνια γεμάτα αντιξοότητες

Θα μπορούσε ο τίτλος του άρθρου να ήταν «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Με τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ο μόνος απολογισμός που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να καταγράψουμε τις αναποδιές που συνάντησε αυτά τα τρία χρόνια η κυβέρνηση.

Απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας και κρίση στο Αιγαίο, κορονοϊός και οι κοινωνικοοικονομικές του συνέπειες, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παγκόσμια οικονομική κρίση. Για κανένα από αυτά τα απρόοπτα γεγονότα δε φέρει ευθύνη η κυβέρνηση. Χωρίς να τα προκαλέσει, κλήθηκε να τα διαχειριστεί. Και όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις τα πήγε καλά.

Μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό τον κρίνουμε από το πώς χειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις. Στην ευθεία όλοι καλοί είναι. Η ικανότητα του οδηγού φαίνεται όταν αρχίζουν οι απότομες στροφές. Και ο δρόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν όλο τέτοιες στροφές.

Απέδειξε πως τη χώρα κυβερνά ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα, με κάποιους βέβαια υπουργούς να υστερούν. Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν και οι υστερήσαντες. Θυμάμαι παλιά, στη δεκαετία του 1960, υπήρχε μια δευτεριάτικη αθλητική εφημερίδα η «ΟΜΑΔΑ», με τεράστια κυκλοφορία, η οποία σε κάθε αγώνα βαθμολογούσε τους παίκτες. Είχα σκοπό, με την ευκαιρία των τριών ετών από τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, να συντάξω ένα βαθμολόγιο υπουργών, αλλά μετά από ψυχραιμότερες σκέψεις είπα στον εαυτό μου το γνωστό «άστο γι΄αργότερα».

Ο απολογισμός είναι άνευ νοήματος αν δεν έχει στοιχεία που να τον προβάλουν στο μέλλον. Και η επιτυχημένη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων είναι μια εγγύηση πως αυτή η κυβέρνηση, με την ακλόνητη πλειοψηφία των 157 βουλευτών, μπορεί να τα βγάλει πέρα και στον δύσκολο χειμώνα του 2023. Δε χρειάζεται να κάνει εκλογές ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο. Δε θα βρει καλύτερη ομάδα για να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τα κατάφεραν με τον κορονοϊό, τα κατάφεραν στον Έβρο, παλεύουν να διαχειρισθούν μια παγκόσμια οικονομική κρίση, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή. Και εν πάση περιπτώσει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει πως η παρούσα κυβέρνηση με αυτόν τον πρωθυπουργό μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κόμμα και οποιονδήποτε άλλον πολιτικό αρχηγό. Στο κάτω-κάτω η πολιτική είναι μια διαρκής σύγκριση.

Λάθη δεν έγιναν; Φυσικά και έγιναν και τα έχω γράψει. Ένα από τα θετικά του πρωθυπουργού είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά του. Καταλαβαίνει τι πήγε στραβά και το διορθώνει. Κακό δεν είναι να κάνεις λάθος. Κακό είναι να μην καταλαβαίνεις πως έκανες λάθος.

Για να μην το κουράζω το ζήτημα: η πορεία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη δημοσκοπική διαφορά 8,5-10,5 μονάδων από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι πρωτοφανές μετά από μια θητεία 36 μηνών, εν μέσω όλων αυτών των πρωτόγνωρων καταστάσεων που όλοι ζήσαμε και ζούμε. Ελπίζω ο απολογισμός της τετραετίας να είναι προεκλογικός.