Τον Σεπτέμβριο πιθανότατα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Τον Σεπτέμβριο πιθανότατα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Τις κατάλληλες ημερομηνίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πληροφορίες να τοποθετούν το ταξίδι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η εξαιρετικά θερμή συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν. Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από την μία και την πολύ καλή χημεία μεταξύ των δύο ηγετών. Η κίνηση μάλιστα του κ. Μπάιντεν να δώσει «ανοιχτή» πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις ΗΠΑ είναι κάτι εξαιρετικά θετικό, ειδικά στην χρονική συγκυρία που διανύουμε.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου ήδη έχουν βρεθεί οι πρώτες εναλλακτικές ημερομηνίες, με μία ασφαλώς βασική προϋπόθεση. Τον έλεγχο της πανδημίας για να μπορεί να γίνει το ταξίδι στις ΗΠΑ πραγματικότητα.

Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει μετά το τέλος του καλοκαιριού για να έχει δοθεί ακόμα χρόνος για τον περιορισμό του κορονοϊού. Εξάλλου τον Σεπτέμβριο παραδοσιακά διεξάγεται στην Νέα Υόρκη η γενική συνέλευση του ΟΗΕ και μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με ένα τετ α τετ με τον κ. Μπάιντεν. Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη σύνοδος  αποτελεί  μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλές και σημαντικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, όμως είναι ξεκάθαρο ότι το τηλεφώνημα της 25ης Μαρτίου έβαλε «το νερό στο αυλάκι». 

Όπως επισημαίνει πηγή που είναι ενήμερη για το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας, ο κ. Μπάιντεν έδειξε για μία ακόμα φορά είναι άριστος γνώστης των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον κ. Μητσοτάκη ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.  Υπογράμμισε  τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι σε όλα όσα επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρόεδρος Μπάιντεν έδειξε να τα συμμερίζεται απολύτως, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα και την στάση του Ταγίπ Ερντογάν. 

Κομβικό πάντως ρόλο στην πραγματοποίηση και μάλιστα σε κοντινό χρόνο του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα παίξει και η πολύ στενή σχέση που διαθέτει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου με το ελληνοαμερικανικό λόμπι, το οποίο αποτελεί κοινό μυστικό ότι έπαιξε «τα ρέστα του» για την ανάδειξη του στην προεδρία των ΗΠΑ.