Το θέμα Κουφοντίνα δεν λύνεται με διαδηλώσεις και φανατισμό

Το θέμα Κουφοντίνα δεν λύνεται με διαδηλώσεις και φανατισμό

Η απεργία πείνας και δίψας του κ. Κουφοντίνα που συμπληρώνει την 55η ημέρα λόγω της επιδείνωσης της υγείας του και της άρνησης του να διατραφεί αναγκαστικά έφθασε στο κρίσιμο σημείο της σύγκρουσης, στην οποία πρέπει να δοθεί άμεσα οριστική λύση με την υποχώρηση του ενός από τα δύο μέρη (Κυβέρνησης- Κουφοντίνας) από τη δηλωμένη θέση τους.

Δηλαδή ή η μεν κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο ζήτημα με άμεση νομοθετική ρύθμιση, εφόσον απορρίπτει τη διοικητική ρύθμιση σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει στις διατάξεις του ν.4760/2020 ή ο κ.Κουφοντίνας να αποσύρει το αίτημα του για την μεταγωγική του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δικαστική επίλυση του ζητήματος με την κυριαρχική ερμηνεία από τα δικαστήρια των επικαλουμένων διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση, που δεν ακολουθήθηκε, αλλά όπως φαίνεται λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας του κ. Κουφοντίνα και της καταστάσεως της υγείας του δεν υπάρχει πλέον χρόνος για τη λύση αυτή, εκτός αν ο ίδιος διακόψει άμεσα την απεργία του και υποβάλλει σχετική προσφυγή.

Το ζήτημα αποτελεί μια φάση ενός συνεχούς πολιτικού πολέμου, που ξεκίνησε από την επόμενη των τελευταίων εκλογών και θα συνεχισθεί μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με σκοπό την πολιτική φθορά της αντίπαλης πολιτικής παράταξης και την αποκομιδή πολιτικών κερδών και συνεπώς είναι ζήτημα πολιτικό, υπό νομική κάλυψη. Άλλωστε ο κυριαρχικός χαρακτήρας του θέματος ως πολιτικού διαφαίνεται από τις έντονες πολιτικές συζητήσεις στη Βουλή, τα σχετικά άρθρα ,τις από γνωστά πρόσωπα δηλώσεις συμπαράστασης ή εκκλήσεις προς την Κυβέρνηση να δείξει ανθρωπιστικό πρόσωπο, που δεν ξέρω αν θα πρόβαιναν στις ίδιες εκκλήσεις για άλλους κατάδικους απεργούς πείνας και τις συνεχείς διαδηλώσεις από άτομα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Αυτή τη στιγμή η χώρα διέρχεται δύσκολες στιγμές λόγω των σοβαρών και επειγόντων προβλημάτων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα , όπως την καταπολέμηση της πανδημίας και τις συνέπειες από τα εξαιτίας της περιοριστικά μέτρα και αυτών, που θα προκύψουν την επόμενη ημέρα, τους εθνικούς κινδύνους με το επαπειλούμενο θερμό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα, την ανάγκη για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων και πλείστα όσα διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και ψυχικής υγείας από το lockdown ζητήματα, που η επίλυση τους ενώ επείγει καθυστερεί.

Το κατ' εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα της υγείας του κ.Κουφοντίνα δεν λύνεται ούτε με διαδηλώσεις, ούτε με φανατισμό που μπορεί να προκαλέσει για μια ακόμα φορά διχασμό, ούτε με κινήσεις που υποκρύπτουν σκοπούς πολιτικούς, αλλά μόνο με τις νόμιμες διαδικασίες και πρόνοιες του κράτους δικαίου, με σεβασμό στο νόμο και στους θεσμούς, αλλιώς κινδυνεύει η δημοκρατική λειτουργία της χώρας μα , και καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του με την επισημείωση, ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τα πάντα με πολιτικό πρίσμα, γιατί έτσι οδηγούμεθα σε αδιέξοδα και ακραίες καταστάσεις.

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.