Το πρώτο ψέμα της Παλαιάς Διαθήκης

Το πρώτο ψέμα της Παλαιάς Διαθήκης

Του Αντώνη Δαρζέντα

Στην αρχή της Δημιουργίας σύμφωνα με την εβραϊκή μυθολογία πάει ο Θεός στην Σάρα και της λέει "Σάρα θα κάνετε παιδί με τον Αβραάμ ". Και η Σάρα γέλασε και λέει στον Θεό "Μα πως θα κάνω παιδί αφού ο σύζυγος μου ο Αβραάμ είναι ηλικιωμένος;". Και πάει ο Θεός στον Αβραάμ και του λέει "Αβραάμ θα κάνετε παιδί με την Σάρα". Και του απαντά ο Αβραάμ, "Θεέ μου το είπες στην Σάρα;." Το είπα, λέει ο Θεός. "Και τι σου απάντησε;", ρωτά ο Αβραάμ. Μου είπε, απαντά ο Θεός" πως είναι δυνατόν να κάνει παιδιά αφού είναι τόσο μεγάλη".

Και αυτό είναι το πρώτο ψέμα της ιστορίας. Το είπε ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη.

Ο Ψυχολόγος Dan Ariely είναι φημισμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Duke. Και έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα για το ψέμα και την κοινωνική του επίπτωση.

Έτσι έκανε ένα φοβερό πείραμα. Έβαλε χιλιάδες ανθρώπους να λύσουν γρήγορα, κάποια απλά μαθηματικά προβλήματα. Και είπε πως θα τους έδινε 1 δολάριο για κάθε σωστή ερώτηση. Μόνοι τους θα διόρθωναν τα γραπτά τους και μετά θα πήγαιναν στον υπεύθυνο του πειράματος και θα του έλεγαν πόσα είχαν λύσει σωστά, παίρνοντας το ανάλογο ποσό. Οι μελετητές βρήκαν ότι κατά μέσο όρο οι εξεταζόμενοι είχαν λύσει σωστά 4 προβλήματα και έλεγαν ότι είχαν λύσει 6.
Σε 45 χιλιάδες εξεταζόμενους 20 άτομα έκλεψαν πολύ και κόστισαν περίπου 250 δολάρια παραπάνω. Βρήκαν όμως και 25 χιλιάδες μικρούς ψεύτες που κόστισαν 50 χιλιάδες δολάρια στους υπεύθυνους του πειράματος.

Έτσι βλέπουμε πως οικονομική επίπτωση δεν έχει μόνο το μεγάλο ψέμα αλλά και το μικρό ψέμα από πολλούς.

Τόσα χρόνια μετά τα μνημόνια ακόμα δεν έχουμε πει τις μεγάλες αλήθειες.

Οι μεγάλοι ψεύτες οι πολιτικοί λένε μεγάλα ψέματα σε εμάς και εμείς μικρά στους εαυτούς μας και μεταξύ μας.

Πχ ότι θα βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια χωρίς καθόλου αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, χωρίς να έχει φτιαχτεί ούτε μια νέα παραγωγική διαδικασία, ούτε ένας νέος παραγωγικός κλάδος. Συνεχίζοντας το παραγωγικό μοντέλο που μας έφερε έως εδώ. Μεγάλο δημόσιο, τεράστια γραφειοκρατία, γενικές γραμματείες που δεν παράγουν τίποτα, τεράστια φορολογία.

Και φυσικά το λεφτόδεντρο.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρώτα απ όλα οι μεγάλοι ψεύτες οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα ψέματα.

Δεύτερον οι πολλοί, εμείς δηλαδή, να σταματήσουμε να τα πιστεύουμε και να τα αναπαράγουμε.

Τα ψέματα μας έφτασαν εδώ, τα ψέματα συνεχίζουν να μας βυθίζουν.

Και εάν ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης είπε ένα ψέμα για να διασώσει την οικογενειακή γαλήνη του Αβραάμ και της Σάρας, τα πολλά δικά μας, δεν θα ξεπλυθούν ούτε με τον Κατακλυσμό του Νώε.

Γιατί η Ελλάδα είναι ήδη έξω από την Κιβωτό. Και θα πνιγεί μαζί με τα ψέματα της.