To πρόγραμμα των υποτροφιών της ΕΕΝΜΑ και η εταιρική κοινωνική ευθύνη

H στήλη αυτή έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που πρέπει να επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης και της απόκτησης σύγχρονων γνώσεων από την πλευρά των νέων. Όταν αυτά τα δυο πράγματα συνδυάζονται, έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να υπερτονίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται.

Το παράδειγμα του προγράμματος των υποτροφιών που προσφέρει για έβδομη συνεχή χρονιά η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, έρχεται να αποδείξει με ηχηρό τρόπο ότι η συγκεκριμένη ένωση, αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία, προσφέροντας υποτροφίες σε νέους ανθρώπους. Οι υποτροφίες αυτές λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, τόσο τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των υποψηφίων, όσο και τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο, την προσπάθεια και την αριστεία. Δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ανοίξουν τα φτερά τους, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν.

Το πρόγραμμα των υποτροφιών, ουσιαστικά επιστρέφει μέρος του παραγόμενου στη θάλασσα πλούτου, πίσω στην κοινωνία. Αποδεικνύει την άρρηκτη διασύνδεση ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την κοινωνία, την αγορά εργασίας και την παραγόμενη γνώση από τους μηχανισμούς της εκπαίδευσης.

Αποδομώντας με αυτόν τον τρόπο, τα χρόνια στερεότυπα της στείρας και εχθρικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και της ξεπερασμένης αντίληψης περί αντίθεσης ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην εργασία. Το πρόγραμμα αυτό, απαντά ταυτόχρονα, στην ανάγκη προσέλκυσης νέων ανθρώπων στα επαγγέλματα της θάλασσας, που αποτελούσαν για πολλά χρόνια, τη ραχοκοκαλιά της απασχόλησης στη χώρα μας και που στήριξαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σε πολύ δύσκολες περιόδους της ιστορίας. Επαγγέλματα, που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή του δόρατος παγκόσμιου ανταγωνισμού και σε ένα κλάδο που το ελληνικό δαιμόνιο μεγαλουργεί.

Θα σταθώ σε δυο πράγματα που ακούστηκαν στην εκδήλωση από τα χείλη του Προέδρου Ένωσης. Το πρώτο ήταν σχετικά με τη θετική αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στη ζωή ενός νέου ανθρώπου το πρόγραμμα υποτροφιών. Και το δεύτερο ήταν σχετικά με τη διαπίστωση ότι η ναυτιλία είναι ένας μαραθώνιος, ένα μεταπτυχιακό διαρκείας, από το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αποφοιτήσουν. Και τα δυο τα βρήκα εξαιρετικό. Γιατί είναι αληθινά.

Η έννοια της «θετικής αλλαγής» μέσω της υποτροφίας στα πλαίσια της επιβράβευσης των προσπαθειών των φοιτητών και σπουδαστών, αποτελεί το Α και το Ω, ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού μοντέλου που θέλει να προσφέρει ευκαιρίες στην κοινωνική κινητικότητα. Το τρίπτυχο της προσπάθειας, της επιβράβευσης και της περαιτέρω παρότρυνσης, μαζί με τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, που ανοίγονται μέσα από τα προγράμματα των υποτροφιών, κτίζουν χαρακτήρες και δημιουργούν αποτελεσματικούς και χρήσιμους ανθρώπους.

Αλλά και η έννοια του «μεταπτυχιακού διαρκείας», είναι εξίσου σημαντική. Οι εποχές που κάποιος μπορούσε να στηριχτεί στις γνώσεις που είχε αποκτήσει κάποτε στο Πανεπιστήμιο, έχουν ξεπεραστεί. Το εργασιακό μοντέλο, έχει αλλάξει και η συνεχής απόκτηση εμπειριών και γνώσεων, αποτελεί τη μοναδική θάλασσα πάνω στην οποία μπορεί να πλοηγηθεί ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα. Ειδικά ένα οικοσύστημα όπως είναι ο χώρος της ναυτιλίας, που ενώ είναι ανθρωποκεντρικό, υιοθετεί την ψηφιακή τεχνολογία και τις πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος με ταχύτατους ρυθμούς. Οπότε ή επαγγελματική πορεία και η συνεχής εκπαίδευση είναι σήμερα αλληλένδετες περισσότερο παρά ποτέ.

Η ηγετική θέση που κατέχει παγκοσμίως η Ελληνική ναυτιλία οφείλεται στους ανθρώπους της, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να ανταπεξέλθουν σε ένα περίπλοκο και ευμετάβλητο περιβάλλον. Και οι άνθρωποι της, πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές και στις προκλήσεις των καιρών, όντας καλύτερα προετοιμασμένοι, μέσω μιας σύγχρονης, υψηλού επιπέδου και διαρκούς εκπαίδευσης.

Και επειδή η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και πρέπει να τονίζεται, το ποιος συμβάλει στην ανάπτυξη της, στη διάδοση της και στη διάχυση της στη κοινωνία, οφείλουμε να αναφέρουμε τις υποτροφίες, που έδωσε η ΕΕΝΜΑ:

- Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών «Σπύρου Αλεξανδράτου»

- Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών Γαλλικού Νηογνώμονα Bureau Veritas.

- Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών Κολεγίου BCA

- Υποτροφίες Ναυτιλιακών Σεμιναρίων Rina Academy, του Ιταλικού Νηογνώμονας RINA.

- Υποτροφία του Αμερικανικού Νηογνώμονα ABS.

- Υποτροφία Metropolitan College

- Βραβεύσεις - Χορηγίες – Υποτροφίες ΕΕΝΜΑ «Εύα Στεφανιδάκη»

Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στον Χαράλαμπο Σημαντώνη, Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, που βρίσκεται πίσω από αυτήν την εκδήλωση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, από μια μεγάλη επιχειρηματική ένωση, δίνοντας ένα παράδειγμα το οποίο καλούνται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, φορείς και ενώσεις.